Parisul reproşează Kremlinului că face din Sputnik V un instrument de "propagandă"

A.B.
Internaţional / 26 martie 2021

Parisul reproşează Kremlinului că face din Sputnik V un instrument de "propagandă"

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a reproşat vineri Rusiei că face din vaccinul său anti-COVID-19 un instrument de "propagandă", a relatat France Presse şi Agerpres.

"Modul în care este gestionat este mai mult un mijloc de propagandă şi de diplomaţie agresivă decât unul de solidaritate şi de ajutor sanitar", a declarat el la radio France Info.

Dând exemplul Tunisiei, ministrul a comparat anunţurile de livrare ruseşti cu livrările deja efectuate prin sistemul internaţional Covax de ajutorare a ţărilor celor mai defavorizate, creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"Rusia a anunţat cu mult tamtam mediatic că va dona 30.000 de doze de Sputnik tunisienilor", a afirmat ministrul francez de externe.

"Dar în acelaşi timp Covax a livrat deja 100.000 de doze şi va livra încă 400.000 până în luna mai. Vor exista în total patru milioane de doze care sunt prevăzute pentru acest an Tunisiei. Acesta este adevăratul efort de solidaritate, este adevărata cooperare sanitară", a spus el.

Şeful diplomaţiei franceze a vorbit despre războiul de influenţă în jurul vaccinului anticoronavirus în care sunt implicate Beijingul şi Moscova.

"China şi Rusia duc o politică de influenţă prin vaccin înainte chiar de a-şi vaccina propria populaţie", a declarat Jean-Yves Le Drian.

Citând cazul Senegalului, el a arătat astfel că atunci când China anunţa că "a livrat 200.000 de doze acestei ţări", Covax "livrase" deja dublul acestui număr.

În pofida succesului proclamat al vaccinului său Sputnik V, omologat în 56 de ţări, cu multă propagandă publică, Rusia întârzie să-şi vaccineze propria populaţie, din care o parte importantă rămâne neîncrezătoare în acest ser, notează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a vaccinat marţi departe de camerele de filmat, denunţă la rândul său criticile europene, pe care le consideră "stranii", ţinând seama de urgenţa sanitară şi de lentoarea campaniei de vaccinare în Europa.

Primit iniţial cu scepticism în străinătate în cursul anunţării sale din vară, fiabilitatea Sputnik V a fost validată în februarie de revista ştiinţifică The Lancet. O cerere de omologare este examinată în prezent de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb