PARLAMENTAR BRITANIC PRO-EUROPEAN, ÎMPUŞCAT MORTAL ÎN PLINĂ STRADĂ Quo vadis, Britannia?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iunie 2016

Jo Cox, reprezentantă a Partidului Laburist în Parlamentul britanic

Jo Cox, reprezentantă a Partidului Laburist în Parlamentul britanic

CĂLIN RECHEA

Jo Cox, reprezentantă a Partidului Laburist în Parlamentul britanic, a murit, ieri, după ce a fost atacată în timpul unei întâlniri cu alegătorii săi, unde subiectul a fost, probabil, referendumul de săptămâna viitoare.

"Britain first!" a fost strigătul atacatorului, care nu a fost mulţumit de efectul gloanţelor pornite din pistolul artizanal şi a folosit şi cuţitul, după cum scrie The Telegraph.

Revolta şi compasiunea politicienilor, care au suspendat temporar campaniile pro sau contra Brexit-ului, a acoperit, pentru câteva momente, victoria Angliei în faţa Ţării Galilor la Euro 2016.

Dar, vinovat pentru atacul împotriva lui Jo Cox nu a fost doar un cetăţean cu posibile probleme psihice.

Teroarea indusă în rândul populaţiei de adepţii rămânerii în UE, dar şi agresivitatea campaniei pentru ieşirea din structurile europene nu aveau ce căuta într-o ţară vestică din secolul nostru.

Într-o caricatură din The Telegraph, doi vecini aflaţi pe poziţii diametral opuse în privinţa Brexit-ului aşteaptă ca totul să se termine, astfel încât "să ne întoarcem la cearta pe locurile de parcare şi petrecerile zgomotoase".

Asumarea unui anumit grad de civilizaţie, inclusiv din perspectiva nenumăratelor lecţii oferite "barbarilor" din fostele colonii sau din Estul Europei, presupune că destinul unei ţări poate fi hotărât prin argumente, dezbateri şi confruntări paşnice.

Quo vadis, Britannia?

Campaniile pro şi împotriva UE, oprite pentru o zi

Motivul atacului asupra parlamentarului britanic nu a fost clar în primele ore de la incident.

Poliţia din West Yorkshire a informat doar că "există un incident în Birstall", iar ulterior a anunţat decesul lui Jo Cox.

Autoritatea a menţionat că un bărbat de 52 de ani a fost arestat în urma incidentului care a mai provocat rănirea unui bărbat.

Un martor citat de Associated Press a declarat că doamna Jo Cox a intervenit într-o altercaţie între doi bărbaţi, unul dintre aceştia scoţând o armă cu care a tras de două ori.

Incidentul vine într-un moment de campanie pentru referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană, care va avea loc în 23 iunie. Tabăra favorabilă ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a anunţat suspendarea campaniei electorale pe parcursul zilei de ieri. La fel a decis şi tabăra care vrea ca ţara să rămână în blocul european.

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, unul dintre liderii grupului politic ce militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat: "Am auzit de vestea groaznică privind atacul care a vizat-o pe Jo Cox. Gândurile mele sunt la Jo şi la familia ei".

Premierul Marii Britanii, David Cameron, favorabil rămânerii în UE, şi-a exprimat, la rândul său, preocuparea în legătură cu incidentul.

"Sunt foarte preocupat de informaţiile privind rănirea deputatului Jo Cox. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru Jo şi pentru familia sa", a transmis premierul conservator, imediat după atac. (A.V.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Toate bune si frumoase, doar ca atacatorul era un bolnav psihic neinregimentat politic, pe medicatie, care n-a strigat britain first si nici macar nu a stiut pe cine omoara, tipa a intervenit intr-un conflict intre 2 barbati si si-a luat-o pe cocoasa. In rest, forta sa fie cu noi si salut moartea jurnalismului din UK.

    1. Stereotipuri, propaganda.

       

      De ce nu crezi ca este de vina Cameron? A ucis-o pentru a starni un val de simpatie pentru a ramane in UE. A platit crima cu banii din Panama. Jo Cox avea informatii noi despre conturile offshore ale lui Cameron si urma sa le dezvaluie presei. Jo Cox facea parte din partidul de opozitie iar Cameron era de la conservatori. Jo Cox era opozantul primului ministru si urma sa vina la putere. Daca nu ar fi ucis-o Cameron. 

       

      Toate aceste povesti elucubrante au fost spuse despre Putin in cazul Nemtov. Trebuie sa le spunem si in cazul Cameron. 

    ... si de la Euro si din Euro. Englezii inca mai scurma prin cenusa fostului imperiu, iar UE s-a abatut semnificativ de la scopul pentru care a fost creata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb