Parlamentarii europeni trag un semnal de alarmă cu privire la criza apei din regiune

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 19 iunie 2023

Parlamentarii europeni trag un semnal de alarmă cu privire la criza apei din regiune

Kadri Simson, comisarul european pentru energie: "Nu trebuie să fim continentul care învaţă valoarea apei după ce fântâna s-a uscat" Juan Ignacio Zoido Alvarez, europarlamentar: "Lipsa ploilor şi temperaturile extreme pun în pericol securitatea noastră alimentară"

Legiuitorii europeni trag un semnal de alarmă puternic cu privre la criza apei din regiune, înaintea unei noi veri extreme, subliniind că problemele legate de deficitul de apă, securitatea alimentară şi poluarea trebuie abordate urgent, scrie CNBC.

Într-o sesiune a Parlamentului European din a doua parte a săptămânii trecute, intitulată "Criza apei în Europa", parlamentarii au cerut măsuri sporite pentru conservarea şi îmbunătăţirea resurselor de apă, deja afectate de câţiva ani de epuizarea nivelului apelor subterane, în condiţiile în care criza climatică continuă să se intensifice, potrivit sursei menţionate.

Conform CNBC, temperaturile record de primăvară şi iarna caldă au afectat vizibil râurile şi pârtiile de schi din Europa, iar penuria de apă a stârnit proteste în Franţa şi Spania.

Kadri Simson, comisarul european pentru energie, a spus în deschiderea sesiunii: " "Imaginile din satelit confirmă că multe părţi ale uniunii se confruntă cu dificultăţi intense. Anumite regiuni suferă de lipsa apei din cauza secetei, în timp ce altele sunt afectate inundaţii. Cele mai multe suferă de consecinţele poluării apei, dar nimic din toate acestea nu este nou".

Simon a amintit că Uniunea Europeană a implementat legi pentru protejarea sistemelor de apă încă din anii 1970, dar a recunoscut că prin legislaţia aferentă şi modul în care a fost implementată nu se putea realiza mai mult.

"Am ajuns la punctul în care trebuie să avem o abordare diferită", a adăugat comisarul european. "Nu trebuie să fim continentul care învaţă valoarea apei după ce fântâna s-a uscat".

Sesiunea Parlamentului European a avut loc la Strasbourg, Franţa, la scurt timp după ce Agenţia Europeană de Mediu a avertizat că regiunea se va confrunta cu o vară cu secete frecvente şi extreme, inundaţii, valuri de căldură, incendii şi creşterea bolilor legate de climă.

Într-un raport publicat la mijlocul săptămânii trecute, Agenţia a descris perspectiva generală ca fiind "pesimistă", iar ţările, chiar dacă au adaptat politici naţionale de adaptare, pot face mai mult pentru limitarea efectelor negative ale vremii extreme din această vară. Măsurile sugerate includ creşterea numărului de copaci şi a spaţiilor cu apă în oraşe, ceea ce poate reduce temperaturile şi riscul de inundaţii.

Deputatul danez Christel Schaldemose a declarat: "Vedem consecinţele crizei climatice mai clar ca niciodată. Europa este afectată de secetă, râurile se usucă, iar agricultura este sub presiune; natura suferă (...). Acesta este un război, un război pentru apă".

El a adăugat: "Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a pune capăt efectelor schimbărilor climatice; să le contracarăm cu adevărat. De asemenea, este esenţial să înţelegem cum să ne gestionăm apa de băut".

Salvatore De Meo, europarlamentar: "Securitatea noastră alimentară depinde de modul în care ne gestionăm resursele de apă"

Sophie Tremolet, director pentru Europa la The Nature Conservancy, organizaţie non-profit ce se ocupă cu probleme de mediu, este de părere că temperaturile din această vară pot depăşi recordurile din vara trecută, sporind deficitul de apă potabilă. Dar nu este o chestiune legată numai de resurse, poluarea apei şi costurile fiind, de asemenea, preocupări majore.

"Lipsa este un lucru, dar calitatea este foarte importantă. Poluarea apei duce la costuri mai mari", a spus Tremolet.

Conform CNBC, datele din satelit analizate la începutul anului de cercetătorii de la Universitatea din Graz, Austria, au arătat că seceta a afectat Europa la o scară mult mai mare decât erau aşteptările anteriore. Studiul a fost publicat după ce, cercetătorii din UE au descoperit că anul trecut Europa a cunoscut cea mai fierbinte vară din toate timpurile, iar seceta a fost considerată cea mai gravă din regiune din ultimii 500 de ani.

"Vară după vară, Europa suferă din cauza lipsei apei, fapt care pur şi simplu pare să se înrăutăţească. Vara aceasta poate fi cea mai rea dintre toate", a declarat Juan Ignacio Zoido Alvarez, membru al Parlamentului European.

Alvarez, care anterior a fost ministru de interne al Spaniei, a spus că resursele de apă ale ţării sunt în prezent la mai puţin de 50% din capacitate. "Lipsa ploilor şi temperaturile extreme pun în pericol securitatea noastră alimentară şi supravieţuirea economică a milioane de fermieri", a spus Alvarez, care a cerut măsuri de sprijin financiar pentru a-i ajuta pe cei afectaţi.

Salvatore De Meo, un alt europarlamentar care face parte din comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a declarat că agricultura este unul dintre sectoarele care riscă să fie cel mai puternic afectate de diminuarea resurselor de apă, ceea ce face mai dificilă producerea alimentelor. "Securitatea noastră alimentară depinde de modul în care ne gestionăm resursele de apă", a spus De Meo, conform CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb