Parlamentarii moldoveni solicită retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Mina Irina
Internaţional / 21 iulie 2017

Parlamentul Republicii Moldova (Sursa foto: Wikipedia)

Parlamentul Republicii Moldova (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 17:59 Rogozin a reacţionat la declaraţia de retragere a trupelor ruse din Transnistria, amintind de războiul ruso-georgian din 2008

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a reacţionat astăzi faţă de declaraţia adoptată de parlamentarii moldoveni, care au cerut retragerea trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria, aceştia denunţând o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova.

Vicepremierul rus le-a amintit parlamentarilor moldoveni de războiul ruso-georgian din 2008, care a început după o încercare a Georgiei de a înlătura trupele ruse din regiunea separatistă Osetia de Sud, informează Deschide.md.

"Apropo, atunci când georgienii i-au atacat pe civilii şi pacificatorii ruşi din Osetia de Sud, parlamentarii au cerut retragerea trupelor Federaţiei Ruse. Toţi ţin minte cum s-a terminat această situaţie", a menţionat vicepremierul rus într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, acesta a ataşat postării şi o ştire din urmă cu zece ani a agenţiei Ria Novosti, care titrează: "Georgia dezbate problema modificării statutului de pacificare în Abhazia".

(S.A.)

------------

Actualizare 14:05 Preşedintele Dodon a condamnat declaraţia privind retragerea trupelor ruse din R. Moldova, susţinând că e o provocare la adresa Rusiei

Preşedintele Igor Dodon condamnă adoptarea în Parlament a Declaraţiei privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Într-o postare pe Facebook, şeful statului a scris că aceste acţiuni "au ca scop înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi subminarea acelor succese care au fost atinse împreună cu autorităţile ruse, şi anume în domeniul exportului produselor moldoveneşti, cooperării regionale, educaţionale şi a programelor umanitare", potrivit Deschide.md.

El a menţionat: "Această provocare face parte dintr-o serie de acţiuni din partea majorităţii parlamentare sub conducerea Partidului Democrat privind tensionarea situaţiei în regiune şi, în primul rând, în relaţia cu Rusia, în ajunul vizitei vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, în Moldova. Voi aminti doar despre unele dintre asemenea acţiuni: expulzarea diplomaţilor ruşi, lupta cu aşa-numita propaganda rusă, refuzul de a participa în activităţile structurilor CSI".

Dodon a precizat că în spatele acestei declaraţii ar sta forţele din exterior: "Este evident că asemenea declaraţii nu pot fi elaborate şi adoptate de autorităţi fără influenţa din exterior".

Şeful statului a punctat: "Moldova este un stat neutru, iar astfel de decizii trebuie să fie atinse în urma unor acţiuni paşnice şi constructive, fără provocări şi în contextul unificării celor două maluri ale Nistrului. Încă o dată vreau să-mi anunţ poziţia: susţin un dialog cuprinzător cu reprezentanţii Transnistriei şi rezolvarea problemelor, în primul rând, a oamenilor simpli de pe ambele maluri ale Nistrului".

(M.I.)

--------

Parlamentarii moldoveni au adoptat, azi după-amiază, cu 61 de voturi "pentru", o declaraţie privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit News.ro.

De asemenea, adoptarea declaraţiei are o dublă însemnătate, pentru că moldovenii marchează 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană, care a pus capăt războiului "cald" din Transnistria, relatează Deschide.md

Prin această declaraţie, parlamentarii atrag atenţia că "staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova".

De asemenea, declaraţia cataloghează menţinerea în regiunea transnistreană a unui volum considerabil de muniţii, arme şi echipamente militare drept o ameninţare constantă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene. Această iniţiativă a fost susţinută de către PDM, PLDM, PL şi Grupul Popular European.

Însă, comuniştii au lipsit de la şedinţa legislativă, iar socialiştii au părăsit sala în semn de protest, înainte de adoptarea declaraţiei prin care se cere retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Socialistul Vlad Bătrîncea a declarat: "Acest proiect este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situaţia şi relaţiile cu Transnistria, întreprinse de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este absolut inoportun şi considerăm că acest proiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi. În cazul în care veţi insista, fracţiunea PSRM în semn de protest va părăsi sala".

Liderul PDM, Marian Lupu, a explicat că această declaraţie nu reprezintă în niciun caz o incitare sau o provocare pentru Rusia.

Marian Lupu a precizat: "Astăzi se împlinesc 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană şi, de altfel, a fost pus baza juridică pentru încetarea acţiunilor armate şi sângeroase. Respectiv, este un apel, o declaraţie, o luare de atitudine politică. Atrag atenţia, nu este lege...".

Declaraţia reprezintă un apel către Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum şi pentru retragerea muniţiilor, armelor şi echipamentelor militare din partea estică a Republicii Moldova.

De asemenea, parlamentarii cer preşedintelui şi guvernanţilor să promoveze adoptarea unei rezoluţii privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal în Republica Moldova de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Mediatorii şi observatorii sunt invitaţi prin această declaraţie pentru a iniţia discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional în regiunea separatistă Transnistria.

Curtea Constituţională de la Chişinău s-a pronunţat din luna mai pe această problemă, declarând neconstituţională prezenţa trupelor ruse în Transnistria.

Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în faţa comunităţii internaţionale, Moscova a menţinut în zonă un contingent de soldaţi şi armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii '90.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca am avea conducatori mai destupati la cap.problema se rezola.mai da romane,mai lasa jupane.cum?imitam Anglia dar pe invers.noi iesim din nato dar ramanem in ue.cu conditia ca R. Moldova sa fie primita in U.E.rusii o sa fie de acord am eu ac.intuitie.cu moldova aproape de noi,cine mai indrazneste sa ne atace?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb