Parlamentarii şi Guvernul caută soluţii pentru învăţămînt

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Politică / 18 octombrie 2005

Bugetul pentru anul viitor dă bătăi de cap parlamentarilor şi Guvernului

Grupul parlamentar PNL-PD s-a întrunit în cursul zilei de ieri cu ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu pentru a-şi exprima punctul de vedere în legătură cu bugetul pentru anul viitor.

Priorităţile autorităţilor pentru bugetul viitor sînt agricultura şi infrastructura - unde urmăresc o creştere în termeni reali şi ca procent în PIB, precum şi sănătatea - unde sumele se ridică la acelaşi nivel.

Problema principală o reprezintă învăţămîntul, în care au crescut cheltuielile pentru cercetare, dar per ansamblu nivelul de 4% alocat anul trecut a fost redus pentru 2006 la 3,7% din PIB.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, ne-a declarat: "În această privinţă parlamentarii caută o soluţie împreună cu Guvernul. O variantă ar putea fi majorarea resurselor prin alocarea de fonduri suplimentare sănătăţii sau redistribuirea cheltuielilor în buget astfel încît să se ajungă la o pondere de 4,1% din PIB şi astfel să fie respectate tendinţele din programul de Guvernare."

Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe, Bănci din Senat mai afirmă: "În viziunea noastră din cele patru obiective ale bugetului pentru anul viitor, primele trei au fost îndeplinite, iar ultimul numai parţial".

Strategic, bugetul pe anul viitor cuprinde patru obiective prioritare. Veniturile în termeni reali şi ca procent în Produsul Intren Brut trebuie să crească în comparaţie cu anul 2005, fără majorarea impozitelor şi taxelor pe plan social. De asemenea, deficitul bugetar trebuie să fie mai mic decît cel din anul curent. Un al treilea obiectiv îl reprezintă asigurarea cofinanţărilor de la fondurile europene rambursabile.

Primul obiectiv a fost îndeplinit, subliniază senatorul PNL, astfel că veniturile bugetare cresc cu 7% în termeni reali şi ca procent în PIB se majorează de la 31% la 31,2% anul viitor. Cît priveşte deficitul bugetar, preşedintele Comisiei din Senat afirmă că acesta se va reduce de la 1% cît a fost anul curent la 0,5% în 2006. Cofinanţările vor fi asigurate în special în zonele cele mai sensibile, domnia sa precizează că este vorba de agicultură şi infrastructură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb