Preşedintele Parlamentului European, Josep Borell, şi liderii grupurilor parlamentare au decis ieri să amîne, pînă la 1 ianuarie 2007 (ziua stabilită pentru aderare), primirea observatorilor bulgari şi români la Strassbourg. Promotorii acestei iniţiative au fost parlamentarii Partidului Socialist European şi cei ai Partidului Popular European, care au sugerat că primirea observatorilor celor două ţări ar pune în dificultate bugetul Parlamentului European. Amintim că, potrivit procedurilor de aderare, instituţia europeană are obligaţia să primească, după semnarea Tratatelor de aderare, observatori din toate ţările în curs de integrare.
Referindu-se la decizia parlamentarilor europeni, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul privind amînarea primirii observatorilor români şi bulgari a fost dat într-o comisie restrînsă, nu în plenul legislativului european. "E adevărat că noi ne aşteptam să trimitem observatori de la 1 septembrie. Decizia lor nu are, însă, nici o influenţă faţă de calendarul aderării. Nu trebuie exagerat acest semnal", a continuat premierul.
La rîndul său, ministrul integrării, Ene Dinga, susţine că decizia luată de parlamentarii europeni nu are nici o conotaţie politică, ci este motivată de raţiuni financiare, "avînd în vedere că acest statut implică o serie de cheltuieli importante suportate de instituţia europeana în cauză." Ene Dinga susţine, însă, că decizia se referă doar la amînarea cu patru luni a preluării statutului de observator. "Orice alte conotaţii negative ale deciziei în cauză nu sînt justificate. România trebuie să-şi continue strategia de participare la pregătirea specifică a parlamentarilor români care urmează să preia statutul de observator activ în cadrul Parlamentului European", a mai spus domnia sa.