Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, legea privind înfiinţarea a 28 de comune şi alte cinci legi pentru înfiinţarea de oraşe. Cele 28 de comune au fost înfiinţate prin reorganizarea unor comune din judeţele Suceava, Vaslui, Vîlcea, Galaţi, Maramureş, Teleorman şi Braşov. Deputaţii au decis să declare oraşe, localităţile Voluntari şi Popeşti-Leordeni din judeţul Ilfov şi localităţile Ştefăneşti, Flămînzi şi Bucecea din judeţul Botoşani. Reamintim că, acum două săptămîni, Parlamentul a mai dat girul înfiinţării a mai mult de 30 de comune şi 10 oraşe.
Partidele din opoziţie au criticat această "urbanizare artificială", considerînd că puterea intenţionează să numească primari interimari în proaspăt-createle localităţi, care să asigure PSD un avantaj la alegerile locale din vară. Legea prevede că, în localităţile înfiinţate, se organizează alegeri, iar pînă la acestea interimatul este asigurat de un primar numit de prefectul judeţului respectiv.
Opoziţia arată că noile oraşe şi comune nu respectă criteriile legale privind nivelul de trai al unei urbe. Parlamentarii PRM au acuzat guvernanţii că nu au explicat populaţiei consecinţele declarării comunelor în oraşe, care se vor regăsi în impozite şi taxe locale mai mari plătite de proaspeţii orăşeni.
Prin această urbanizare pe hîrtie, guvernul încearcă să reducă numărul locuitorilor din mediul rural, fiind ştiut că România are cei mai mulţi ţărani dintre statele candidate la Uniunea Europeană.