Parlamentul a respins moţiunea de cenzură

CRISTINA MIHALAŞCU
Ziarul BURSA #Politică / 25 septembrie 2009

MOŢIUNEA <DECÂT MUNCĂ FĂRĂ ROST, MAI BINE PUŢIN ŞI PROST>" A FOST RESPINSĂ CU 137 DE VOTURI.

MOŢIUNEA <DECÂT MUNCĂ FĂRĂ ROST, MAI BINE PUŢIN ŞI PROST>" A FOST RESPINSĂ CU 137 DE VOTURI.

Senatorii şi deputaţii din Parlament au dezbătut şi au votat, ieri, moţiunea de cenzură semnată de 121 de parlamentari PNL şi UDMR, intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: ".

La încheierea votului secret cu bilă, din cele 249 de voturi valabile, 112 au fost pentru moţiune şi 137 împotriva, prin urmare nu a fost întrunită majoritatea constituţională pentru ca moţiunea să treacă.

Prezentăm, în continuare, reacţiile politicienilor în cadrul dezbaterii moţiunii din Plen.

Emil Boc, şeful Guvernului:"Această moţiune este de fapt o automoţiune îndreptată împotriva iniţiatorilor ei"

Premierul Emil Boc, iniţiatorul legii salarizării unitare, pentru care şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului în urmă cu o săptămână, a ţinut un discurs vehement îndreptat împotriva iniţiatorilor moţiunii.

Şeful Guvernului a descris actuala moţiune drept o automoţiune îndreptată împotriva iniţiatorilor ei.

"Majoritatea criticilor formulate în textul prezentei moţiuni sunt critici la adresa vechii guvernări, care a avut incapacitatea de a pune în aplicare un astfel de proiect de lege", a declarat Boc.

Premierul a ţinut să asigure opoziţia că legea salarizării unitare dis-truge privilegiile create de vechea guvernare penelistă, care a făcut angajări la stat din "raţiuni politicianis-te" şi a oferit salarii "astronomice" de 40.000 de euro.

"Aţi oferit clientelei politice, foştilor şefi de agenţii, salarii de 30.000, 40.000 de euro, în plus aţi angajat 180.000 de persoane la stat, numărul acestora ajungând să reprezinte o treime din numărul total de angajaţi din economie", a precizat Emil Boc.

Referitor la scăderea salariilor în perioada de implementare a noii legi, premierul a reasigurat că nimeni "nu va suferi la salariu".

Prim-ministrul a explicat: "Trecerea la noul sistem de salarizare se va face etapizat şi nimeni nu va suferi de scăderea salariilor. Nu toate salariile vor creşte însă în acelaşi ritm în perioada 2010-2015, astfel că acei care au salarii mari vor avea o creştere înceată, în vreme ce persoanele cu salarii mai mici vor avea o creştere mai mare. Media creşterilor salariale pe întreg sectorul bugetar va fi de 56%".

Potrivit domniei sale, odată cu implementarea noii legi, persoanele nou-angajate vor primi un salariu mai mare decât persoanele specializate pe un anumit domeniu. Astfel, creşterea salarială în educaţie va fi de 128% pentru un profesor debutant şi de 39% pentru un profesor conferenţiar, iar în domeniul medical de 139% pentru un medic stagiar şi 72% pentru un medic specialist.

Crin Antonescu: "Sunteţi, împreună cu Guvernul, ca un mecanic de locomotivă beat, beat de euforia reformei"

Preşedintele PNL, senatorul Crin Antonescu, a ţinut de asemenea să îndrepte critici asupra actualei guvernări, printr-o comparaţie metaforică a premierului cu un "mecanic de locomotivă beat".

Crin Antonescu a declarat: "Exis-tă o Românie în care oamenii sunt în grevă, în stradă, pentru proteste, în care oameni din birouri discută cine rămâne sau cine pleacă şi armamentul din gaşca de interlopi se aude mai tare decât armamentul forţelor de ordine. Sunteţi, împreună cu Guvernul, ca un mecanic de locomotivă beat, beat de euforia reformei şi vă închipuiţi că după 20 de ani România beneficiază de reforme şi chefuiţi împreună cu miniştrii dumneavoastră în locomotivă. Dar vă anunţ cu durere, domnule prim-ministru, vagoanele s-au decuplat, şi în definitiv va scăpa cine poate".

Replica premierului Emil Boc la caracterizarea făcută de Crin Antonescu a fost aceea că esenţa discursului liderului PNL se reduce la versul "E uşor a spune versuri când nimic nu ai a spune", concluzionând că politica nu are nevoie de poezie, ci de fapte.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a mai declarat că o astfel de "lege incoerentă şi neconstituţională" face parte dintr-un program de guvernare care nu a fost explicat limpede de la început, care a avut drept dicton "nu puteţi voi plăti cât putem noi împrumuta".

Crin Antonescu a conchis că votul ar trebui dat pentru ca factorilor decizionali ai ţării să nu le fie ruşine în această iarnă "unii de ceilalţi".

ANTONESCU: "PROGRAMUL DE GUVERNARE A AVUT DREPT DICTON ".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb