Parlamentul, Comisia şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns, ieri seară, la un acord în negocierile privind propunerea de Directivă de protejare a avertizorilor.
Directiva va oferi garanţii legale şi protecţie celor care vor să facă dezvăluiri privind infracţiuni la locul de muncă, informează News.ro.
Prin această Directivă, toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să adopte standarde care să îi protejeze pe avertizori, precum confidenţialitate, protecţie legală şi sancţiuni pentru cei care încearcă să îi persecute.
Propunerea de Directivă privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii a fost făcută de PE şi CUE în aprilie 2018, mai scrie News.ro.
"Activităţi ilegale şi practici abuzive pot apărea în orice organizaţie, publică sau privată, de mici sau mari dimensiuni. Acestea pot lua mai multe forme, cum ar fi corupţia sau frauda, greşeala profesională sau neglijenţa. Dacă nu sunt abordate, acestea pot avea uneori drept rezultat prejudicii grave aduse interesului public. Persoanele care lucrează pentru o organizaţie sau care sunt în contact cu aceasta în cadrul activităţilor lor profesionale sunt deseori primele care află despre existenţa unor astfel de activităţi şi au, prin urmare, o poziţie privilegiată pentru a-i informa pe cei care pot aborda problema.
Avertizorii, şi anume persoanele care raportează (în cadrul organizaţiei respective sau unei autorităţi externe) sau divulgă (publicului) informaţii privind un fapt ilegal obţinute într-un context profesional, ajută la prevenirea prejudiciilor şi la detectarea ameninţării sau a prejudicierii interesului public care, în caz contrar, ar putea rămâne ascunse. Cu toate acestea, avertizorii sunt adesea descurajaţi să îşi raporteze preocupările de teama represaliilor. Din aceste motive, importanţa de a asigura protecţia eficace a avertizorilor în scopul apărării intereselor publice este recunoscută din ce în ce mai mult, atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional", se arată în motivele şi obiectivele propunerii.
În plus, este specificat că introducerea unor norme solide de protecţie a avertizorilor va contribui la protejarea bugetului Uniunii şi la asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile care sunt necesare pentru funcţionarea adecvată a pieţii unice şi pentru ca întreprinderile să funcţioneze într-un mediu concurenţial echitabil.
"Propunerea va contribui la prevenirea şi detectarea corupţiei care frânează creşterea economică, creând incertitudine economică, încetinind procedurile şi antrenând costuri suplimentare. Propunerea va spori transparenţa mediului de afaceri, contribuind la strategia UE privind finanţarea sustenabilă. Propunerea furnizează un sprijin suplimentar acţiunilor întreprinse de Comisie pentru a asigura o impozitare echitabilă, mai transparentă şi mai eficace în UE, astfel cum s-a anunţat în comunicarea adoptată ca răspuns la scandalul «Panama Papers». În special, propunerea completează iniţiativele recente menite să protejeze bugetele naţionale împotriva practicilor fiscale dăunătoare, precum şi consolidarea propusă a normelor privind spălarea banilor şi finanţarea terorismului".
Propunerea va contribui la consolidarea punerii efective în aplicare a unei serii de politici esenţiale ale UE care au un impact direct asupra finalizării pieţei unice.
1. # Adevărul : gol, goluț...
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2019, 11:41)
... ASTA MĂNÂNCĂ PÂINEA SINEcurilor....