Parlamentul European decide mîine dacă trecem examenul aderării

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2005

Parlamentul European (PE) s-a reunit, ieri, la Strasbourg, într-o sesiune plenară pe a cărei ordine de zi figurează şi raportul întocmit de raportorul pentru România al PE, Pierre Moscovici, şi avizul conform referitor la semnarea Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Discuţiile legate de România şi de Bulgaria vor avea loc la 12 aprilie, votul plenului fiind programat pentru data de 13 aprilie, informează Rompres.

Pentru ca România şi Bulgaria să treacă de examenul avizului conform al PE trebuie să obţină o majoritate de jumătate plus unu, ceea ce înseamnă voturile a cel puţin 367 din cei 732 de eurodeputaţi.

Cu numai două săptămîni în urmă, la 30 martie, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a adoptat cu o largă majoritate, de peste 80%, raportul Moscovici referitor la România şi textul avizului conform prin care legislativul european urmează să-şi dea acordul asupra semnării la 25 aprilie a Tratatului de Aderare a României la UE.

Reprezentanţii principalelor grupuri politice ale eurodeputaţilor s-au declarat satisfăcuţi că prin rezoluţia adoptată în Comisia pentru Afaceri Externe Parlamentul European va avea, după semnarea Tratatului de Aderare, un rol extins în monitorizarea Romîniei şi în luarea unei eventuale decizii de activare a clauzei de salvgardare - amendament adoptat de altfel şi în cazul Bulgariei.

Raportorul PE pentru România, Pierre Moscovici, a declarat că votul favorabil României din Comisia pentru Afaceri Externe îl face să fie optimist pentru votul din plenul Parlamentului. El a subliniat, de asemenea, că rolul sporit solicitat şi obţinut de Parlamentul European privind asocierea sa deplină la monitorizarea României nu trebuie perceput ca fiind o penalizare, ci un sprijin, în contextul în care ţara noastră mai are multe de făcut în cele 20 de luni rămase pînă la aderare. "Nimeni nu trebuie să-şi închipuie că un vot favorabil al Parlamentului European şi apoi semnarea Tratatului de aderare scutesc România de continuarea eforturilor", atenţiona Pierre Moscovici cu referire la reformele pe care ţara noastră trebuie să le continue în justiţie, combaterea corupţiei, protecţia mediului înconjurător şi concurenţă.

Potrivit unor estimări făcute în decembrie anul trecut privind şansele de a obţine la data de 13 aprilie aviz conform din partea diferitelor grupuri politice ale Parlamentului European, pe baza votului asupra unor propuneri de amendamente la raportul Moscovici care se opuneau aderării Romîniei la UE în 2007, aproximativ 75% dintre europarlamentari erau favorabili ţării noastre. România a fost susţinută la momentul respectiv în primul rînd de către socialişti (99% dintre membrii grupului), dar şi de celelalte două principale grupuri politice din PE, liberal-democraţi (peste 75%) şi Partidul Popular European (peste 50%).

În timpul recentei sale vizite în România, efectuată la începutul lunii martie, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a apreciat că aceste şanse au crescut, la mai mult de 85%.

Procedura de aviz conform a fost introdusă prin Actul Unic European şi constă în aprobarea pe care Parlamentul European trebuie să o dea înainte de adoptarea de către Consiliu a unei decizii importante. PE poate accepta sau respinge o propunere, dar nu o poate amenda.

Procedura de aviz conform este în principal legată de aderarea noilor state membre şi de anumite acorduri internaţionale. Ea este necesară, de asemenea, pentru acţiunile specifice ale Băncii Central Europene (BCE), pentru amendamentele la statutul Sistemului European de Bănci Centrale (SEBC) şi cel al BCE, pentru Fondurile Structurale şi de Coeziune, precum şi pentru procedura uniformă aplicată în cazul alegerilor pentru Parlamentul European. Dupa intrarea în vigoare a Tratatului de la Amsterdam, avizul conform al Parlamentului este necesar şi în eventualitatea impunerii de sancţiuni asupra unui stat membru în cazul unei încălcări grave şi repetate a drepturilor fundamentale, conform noului Articol 7 al Tratatului UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb