Parlamentul Republicii Moldova a votat o Declaraţie prin care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei

G.D.
Internaţional / 2 martie 2023

Parlamentul Republicii Moldova a votat o Declaraţie prin care condamnă războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Parlamentul de la Chişinău a votat astăzi o Declaraţie prin care condamnă războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi se alătură eforturilor statelor democratice de înfiinţare a unui tribunal care să condamne crimele de război comise de regimul de la Moscova, votul fiind boicotat de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS, prorus), relatează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Declaraţia cu privire la agresiunea rusă împotriva Ucrainei a fost susţinută de 55 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Subiectul a provocat discuţii între deputaţii majorităţii parlamentare şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputatul comunist Vladimir Voronin a propus crearea unui grup mixt care să elaboreze o declaraţie comună, iar deputatul socialist Vlad Bătrâncea a propus un text alternativ de declaraţie, elaborat de opoziţie, şi a cerut ca acesta să fie introdus pe ordinea de zi.

Preşedintele parlamentului, Igor Grosu, a obiectat că declaraţia opoziţiei nu face referiri la staţionarea ilegală a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi nu condamnă violarea spaţiului aerian de către rachetele ruseşti.

La rândul său, deputatul PAS Lilian Carp, preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate, a adăugat: "Pentru a-şi putea acoperi ticăloşia lor, vin cu o declaraţie în care nu vorbesc deloc despre tot ce se întâmplă la Bucea, Irpin, Mariupol. Ori eşti de partea lumii care condamnă războiul, ori de partea celor care îl susţin. Prin votul acestei Declaraţii suntem de partea lumii care condamnă războiul".

În consecinţă, majoritatea parlamentară a respins textul alternativ de declaraţie, iar deputaţii din opoziţie au părăsit sala de şedinţe în semn de protest, conform postului de radio citat.

Deputatul Oazu Nantoi a dat citire textului Declaraţiei care subliniază că Federaţia Rusă, din 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat şi nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie, anul trecut, printr-o invazie la scară largă.

"Declaraţia condamnă uciderea miilor de civili, inclusiv copii, torturarea, hărţuirea sexuală, răpirea şi strămutarea forţată pe teritoriul Federaţiei Ruse a cetăţenilor ucraineni. Toate acestea constituie crime de război şi încălcarea flagrantă a dreptului internaţional umanitar", a subliniat Nantoi.

Documentul, votat în ziua în care Republica Moldova îşi comemorează eroii căzuţi în războiul din Transnistria (1992), subliniază de asemenea susţinerea de către parlamentul de la Chişinău a eforturilor comunităţii statelor democratice de a institui un tribunal special pentru agresiune şi stabilirea răspunderii pentru crimele de război comise de Federaţia Rusă în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Foarte bine! Bravo frati romani!

    1. Asta îi trebuia Moldovei.

      Să nu cumva să fie vai și amar de bieții frați români care au fost atrași de americani să iasă din starea de neutralitate înțeleaptă și să intre să joace și ei în această horă nebuneasca.

      Zele acum e bigam, prin Olena și Maia :) Bucurie mare la Kiev, felicitări. 

    Ok,

    dar ce facem cu "fratii romani" din Ucraina 

    1. ii elibereaza rusii ca tot ei i-au cotropit

    Prostia si ignorantza moldovenilor de peste Prut e maxima! Nulitatile si slugoii din Parlamentul de la Chişinău li s-a urat cu binele si cu viata, asa ca, la ordin, au sarit sa condamne Rusia si sa ceara tribunale pt judecarea oficialilor rusi! E clar ca n-au invatat nimic din drama Ucrainei in ruine fumegande, asa ca si-au propus sa joace Ruleta Ruseasca!

    1. Capul plecat sabia nu-l taie dar cu umilinta lantu-l incovoaie

      Asa-i ca ai probleme in zona cervicala?

      Sunt genetice sau defect profesional? 

      Si cand te gandesti ca postarea asta vine de unul cu 2 neuroni, din care unul e de rezerva! Ereditatea, bat-o vina!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb