PARLAMENTUL ROMÂNIEI, LOCUL UNDE VIOLENŢA E LA EA ACASĂ Jigniri şi îmbrânceli, la moţiunea simplă împotriva ministrului Energiei

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 8 februarie 2022

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Virgil Popescu, ministrul Energiei

Parlamentul a devenit locul unde violenţa verbală şi fizică este la ea acasă, din cauza atitudinii tolerante în ultimii doi ani a conducerilor Camerelor Deputaţilor şi Senatului în legătură cu derapajele parlamentarilor AUR. Fie că vorbim despre George Simion, Dan Tănasă sau fostul membru al AUR, senatorul Diana Şoşoacă, conducerile Camerelor au fost prea tolerante faţă de modul agresiv în care aceştia înţeleg să îşi impună punctele de vedere şi voinţa politică.

Cel mai recent eveniment de acest fel a avut loc, ieri, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care trebuia să fie dezbătută moţiunea simplă depusă de deputaţii USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu. Moţiunea simplă intitulată "Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul «săptămâna viitoare» Virgil Popescu - un pericol pentru securitatea energetică a României", a fost citită de Radu-Dinel Miruţă, după care ministrul Virgil Popescu a început, de la tribuna Camerei Deputaţilor, să răspundă la acuzaţiile formulate de cei de la USR.

"Ar trebui să ne aflăm azi în faţa unei moţiuni simple, moţiune care ar trebui să fie un instrument de critică parlamentară, în schimb azi ne aflăm în faţa unei isterii politice ipocrite. Exact genul de produs pe care doar USR îl poate genera, mimând doar grija faţă de situaţia românilor.

(...) Nimic nu este mai iresponsabil în România decât USR, poate doar AUR. (...) Compunerea de azi a USR dovedeşte că nu şi-au făcut temele. Da, traversăm o perioadă complicată generată de creşterea preţurilor la energie la nivel mondial, criza provocată de «prietenii» noştri de la răsărit. Este o situaţie pe care nimeni nu şi-ar fi dorit-o, şi pentru care niciun stat nu a fost mai bine pregătit decât altul. Iar dacă USR era atât de competent, de prevăzător şi de bine pus la punct cu politicile publice, ce i-a oprit să ne arate propunerile lor în domeniul combaterii preţurilor ridicate în perioada ianuarie-septembrie 2021? (...) USR a plecat de la guvernare la începutul toamnei, atunci când trebuia să luăm decizii pentru români, în contextul iernii care urma să vină. Nu le-a păsat! Au ales să îşi urmeze interesul politic, crezându-se nişte Terminatori politici, care se vor întoarce ei cândva pe «cai mari, ca eterni salvatori». (...) USR a votat legea pe care o atacă în moţiune, ca de altfel noi toţi! Dacă era aşa de rea legea (n.red. - a compensării şi plafonării preţurilor din energie), de ce nu aţi venit cu amendamente în comisii? (...) Acum, alături de colegii din Guvern, de prim-ministru şi de colegii din coaliţie am reuşit să identificăm un pachet de măsuri care să îmbunătăţească legea şi să îi ajute pe români. USR e tot supărat că aveau ei trei idei fixe despre ce s-ar putea face şi aceste idei nu au fost preluate, iar ei nu au forţa să le impună, aşa că fac postări şi moţiuni, doar-doar s-o uita cineva spre ei. În două cuvinte acest lucruri se numesc: tantrumuri politice. (...) În luna septembrie, USR şi-a luat jucăriile şi a ieşit de la guvernare. Nu le-a păsat că se anunţa o criză pe zona de energie sau că românii vor fi împovăraţi. Acum plâng românilor pe umăr cu lacrimi de crocodil, prin exemple lacrimogene despre puterea de cumpărare a familiilor cu mulţi copii şi a bătrânilor, de parcă ar fi accesat cartea cu tehnici de manipulare şi propagandă comunistă", a declarat Virgil Popescu, moment în care liderul deputaţilor AUR, George Simion a devenit agresiv şi s-a îndreptat către tribună strigându-i "eşti un hoţ" ministrului Energiei.

Virgil Popescu s-a oprit din discurs şi i-a cerut lui George Simion să se ducă la Vladimir Putin şi să îi ceară să ieftinească gazul vândut României. Simion l-a bruscat pe ministrul Energiei şi a continuat să îl facă hoţ, moment în care Virgil Popescu i-a replicat: "eşti un rus". Liderul grupului AUR a continuat să îl insulte pe ministrul Energiei cu apelativul hoţ şi s-a îndreptat din nou spre Virgil Popescu, moment în care acesta i-a spus: "Hai, loveşte-mă! Eşti un prost".

În aceste condiţii, preşedintele de şedinţă, Vasile-Daniel Suciu (vicepreşedintele Camerei Deputaţilor) a chemat liderii grupurilor parlamentare pentru a restabili ordinea în sală. Numai că deputatul Dan Tanasă şi alţi colegi de-ai săi din AUR l-au înconjurat pe Virgil Popescu, agresându-l verbal. Mai mult, unul dintre deputaţii AUR i-a aruncat pe jos foile ministrului Energiei spunând că nu este posibil ca atunci când 80% din energia consumată este produsă în ţară, preţul ei să fie atât de mare.

În urma agresiunilor la care a fost supus ministrul Energiei, preşedintele de şedinţă, Daniel Suciu, a declarat şedinţa închisă şi a convocat Biroul Permanent al Camerei pentru a se lua o decizie cu privire la gestionarea situaţiei din plenul Camerei Deputaţilor.

Parlamentarii coaliţiei şi cei ai minorităţilor au plecat din sală, în semn de protest

Şedinţa a fost reluată, după 40 de minute de întrerupere, în lipsa ministrului Virgil Popescu, moment în care liderii grupurilor deputaţilor PSD (Alfred Simonis), PNL (Gabriel Andronache), UDMR (Csoma Botond) şi un reprezentant al minorităţilor naţionale (Ovidiu Ganţ) au anunţat că parlamentarii acestor grupuri vor părăsi în semn de protest plenul Camerei. Mai mult, liderii celor patru grupuri parlamentare au mai anunţat că în perioada următoare va fi modificat regulamentul Camerei Deputaţilor prin introducerea unor sancţiuni dure pentru ca scene violente precum cea de ieri să nu se mai producă în interiorul Parlamentului.

"Personal, în 17 ani am vazut multe lucruri în plen, am auzit o serie lungă de insulte, calomnii, dar nu am văzut o asemenea reacţie niciodată. În Comisia de regulament vom susţine orice măsură de modificare adoptată în sensul opririi unor astfel de comportamente care nu au legătură cu Parlamentul, nici cu civilizaţia şi democraţia", a spus Ovidiu Ganţ, reprezentantul grupului minorităţilor naţionale.

Fostul copreşedinte al USR PLUS, Dan Barna a afirma şi el că situaţia de ieri din plen este de neacceptat si de netolerat.

"Susţinem măsuri foarte ferme şi modificarea regulamentului (...). Violenţa AUR şi a domnului Simion trebuie sancţionată de întreaga Românie", a spus Dan Barna.

Dezbatere fără sens

Dezbaterea moţiunii a continuat în prezenţa deputaţilor USR, AUR, a celor neafiliaţi, ultimii fiind în majoritatea lor plecaţi din PNL, odată cu Ludovic Orban.

"Este regretabil ce s-a întâmplat astăzi, pentru că această moţiune a devenit despre Virgil Popescu şi despre George Simion, în loc să fie despre criza facturilor la energie. Am fi vrut să auzim care sunt soluţiile ministrului energiei, să îşi recunoască eşecul şi să plece. A plecat înainte de dezbateri (...). Mă aşteptam ca ministrul să recunoască faptul că modul cum a gestionat criza facturilor la energie este un eşec de proporţii", a spus Cristina Prună (USR).

"Ministrul e hoţ. Ministrul hoţ împreună cu domnul Pecingină, cu Vasile Cîţu, cu Dan Vîlceanu constituie un grup infracţional organizat care a pus mâna pe PNL. Toţi cei din USR ştiu că Virgil Popescu este un hoţ, care îşi bate joc de români şi daca cei care primesc azi facturi duble, triple, nu sunt de acord cu mine, vom vedea la mitingul pe care îl organizăm în 27 februarie împotriva liberalizării preţurilor din energie. Ministrul e vinovat şi hoţ pentru închiderea minei de la Crucea, pentru închiderea centralei de la Mintia, pentru construcţia centralei de la Halânga pe care a făcut-o împreună cu partenerul lui de hoţie, domnul Comănescu de la Constanţa, pentru că nu a dat drumul la centrala de la Iernut care e gata în proporţie de 70% (...), pentru centrala de la Rastoliţa care e gata 92% (...), pentru hidrocentralele de pe Jiu blocate de un ONG german", a spus George Simion, liderul grupului deputaţilor AUR.

Ionel Dancă, de la neafiliaţi, a spus că fostul său coleg de partid, Virgil Popescu, s-a ascuns după o fumigenă creată artificial şi a ales să fugă de dezbaterea moţiunii simple şi a trecut în revistă toate declaraţiile de anul trecut ale ministrului energiei care îi asigura pe cetăţeni că preţurile vor scădea şi că vor avea facturi la nivelul celor din decembrie 2020, declaraţii neacoperite de realitate.

Moţiunea simplă va fi supusă votului în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de mâine, 9 februarie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. În Parlament trebuia deschis să intre poporul ...

    'Liderul grupului AUR a continuat să îl insulte pe ministrul Energiei cu apelativul hoţ'

    Simion a spus adevarul. 

    1. Corect... PNL este un partid de hoti.

      Dacă ministrul e hoț, Simion e prost ?

      Amândoi sunt niște lichele. 

      Prost (desi nu cred) cum o fi, tot este mai bun ca un hot.

    Când cineva vrea să facă ceva bun, sare România să distrugă. E prima dată când eu am primit ceva Felicitări d Ministru

    1. Felicitari pentru ce? Ca te-a rupt la buzunare.

    Milioane de oamenii au fost jecmaniti la facturile de energie si gaz, acolo toti tac malc. Auzi agresat verbal, dar ca el a agresat un popor intreg prin scumpirea energiei electrice si a gazului de mori instantaneu cand vezi factura. Apropo nea Virgile, gazul de la Gazprom este mai ieftin ca cel extras din tara. Cum de sa poate asta, pai trebuie sa faca Petrom OMV banul gros cu redeventa de 3% pe gaz si petrol, pe asta nu sunteti in stare sa o cresteti, doar jecmaniti poporul asta. La puscarie Virgile acolo iti este locul. Bravo Simioane, so pe ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb