PARTEA I / ELENA UDREA A DEPUS LA DNA UN DENUNŢ ÎMPOTRIVA DIRECTORULUI INTERIMAR SRI, FLORIAN COLDEA Udrea: "În mod cert, Coldea l-a susţinut pe Iohannis la alegerile prezidenţiale"

Elena Deacu
Anticorupţie / 31 ianuarie 2015



Udrea: "În mod cert, Coldea l-a susţinut pe Iohannis la alegerile prezidenţiale"


-----------------

Urmăriţi mai jos continuarea video a interviului acordat de Elena Udrea agenţiei HotNews.

------------------

Elena Udrea susţine, într-un interviu acordat agenţiei HotNews, că "în mod cert", în opinia sa, "domnul Coldea l-a susţinut pe domnul Iohannis" la alegerile prezidenţiale.

Redăm mai jos transcriptul fragmentului din interviu în care Elena Udrea afirmă aceste acuzaţii:

"Elena Udrea: Mai era un aspect pe care probabil ca ar trebui sa il confirme Victor Ponta. L-am auzit din foarte multe locuri si a contribuit, in timpul campaniei, la ideea ca se doreste a fi adus domnul Klaus Iohannis, nu ca ar fi fost mai rau pentru ca evident că intre Victor Ponta si Klaus Iohannis vedem inca odata ca a fost bine ca Iohannis a iesit presedinte.

S-a spus că undeva inspre ziua lui Victor Ponta, care este undeva inspre toamna, intr-o adunare neoficiala, fiind de fata si domnul Ponta si domnul Coldea, domnul Ponta i-ar fi spus domnului Coldea: "Domnule General, daca ajung presedinte cautati-va de lucru" si a continuat - asa se spune si mi-au spus mai multe persoane - "Si tineti cont ca am curaj sa va spun lucrurile astea in conditiile in care inca nu am ajuns presedinte".

Reporter: De unde stiti lucrurile astea?

Elena Udrea: De la oameni care au fost de fata.

Reporter: Dati-ne numele.

Elena Udrea: Erau vreo cinci persoane. Nu o sa va dau acum numele. Sunt foarte multe alte nume pe care le pot spune, dar le voi spune procurorilor.

Reporter: Deci spuneti ca Victor Ponta l-a amenintat pe domnul Coldea cu concedierea?

Elena Udrea: Da. Dar asta trebuie sa confirme Victor Ponta daca s-a intamplat.

Reporter: Insinuati ca Florin Coldea a avut tot interesul ca Iohannis sa iasa presedinte si a actionat in consecinta? Este o acuzatie extraordinar de grava. Este politie politica.

Elena Udrea: Cred ca da. Este o analiza a mea nu este o acuzatie ca ar fi ceva penal.

Reporter: Atunci cand un serviciu lucreaza pentru un politician este vorba despre politie politica.

Elena Udrea: Eu va spun asa: in mod cert, in opinia mea, domnul Coldea l-a sustinut pe domnul Iohannis.

Reporter: Atunci se bate cap in cap cu ideea de mai devreme cum ca Victor Ponta este ocolit de dosarul Microsoft si de alte dosare. De ce?

Elena Udrea: Pai haideti sa vedem acum dupa ce a plecat domnul Maior ce mai urmeaza.

Reporter: Ce mai urmeaza in legatura cu ce?

Elena Udrea: Parerea mea este ca se va forma o noua majoritate in Parlament pentru ca majoritatile in Parlament se pot forma si sub presiune. Daca un lider de partid are dosar penal sau poate avea dosar penal atunci poate lua ce decizie trebuie. Daca politicienii pot fi santajati cu dosare penale sau au spectrul unor dosare penale deasupra capului, evident ca pot lua decizia de a forma o alta majoritate.

Am auzit comentarii cum ca Victor Ponta ar mai avea un suport in Maior. Acum ca George Maior a plecat ma astept ca partenerii domnului Ponta sa sustina o alta majoritate formata in jurul PNL eventual.

Reporter: Ce legatura are majoritatea cu plecarea domnului Maior?

Elena Udrea: Pai v-am mai spus de unde vine puterea celor de la SRI: din faptul ca acolo sunt toate informatiile, mai ales cele care tin de scheletele din dulap.

Reporter: Asa se intampla si pe vremea cand Traian Basescu a condus serviciile?

Elena Udrea: Probabil ca da. Parerea mea este ca lucrul acesta s-a vazut prea tarziu. A fost prea tarziu cand toata lumea s-a prins ce s-a intamplat in realitate.

Reporter: Deci in zece ani nu s-a prins nimeni si v-ati prins la sfarsit.

Elena Udrea: Puterea a crescut pe parcurs, evident. Nu poti sa negi rolul SRI in apararea statului de drept. Institutia are tot respectul meu. Aceasta institutie a intervenit pentru apararea statului de drept si in 2012 si in 2009 cand cei de la PSD puneau la cale fraudarea alegerilor si decizia judecatorilor de a respinge rezultatul alegerilor. Dar institutiile sunt si ele conduse de oameni.

Reporter: Realizati ca sustineti doua teze care se bat cap in cap? Odata ca SRI a functionat bine ani de zile si a avut performante recunoscute de presedinte si de dumneavoastră. Presedintele a spus ca nu mai exista control politic asupra serviciilor, ca actioneaza profesionist.

Elena Udrea: Nu mai exista. Exista invers: controlul serviciilor asupra politicii.

Reporter: Astazi sustineti o teza total opusa.

Elena Udrea: Nu este adevarat. Nu amestecati ce fac niste oameni in fruntea unor institutii cu ce se intampla in institutii. Eu vorbesc de dorinta de a exercita puterea a unui om care conduce o institutie care aduna secretele din aceasta tara.

Reporter: Nu va temeti de un nou dosar pentru ca toate aceste acuzatii sunt extrem de grave si se bazează, pina la acest moment, pe zvonuri, pe ce au spus altii, pe declaratiile si povestile altora?

Elena Udrea: Va spuneam ca, in general, dosarele se bazeaza pe ce spun oamenii. Tocmai spuneam ca in dosarul Microsoft Pescariu a spus niste lucruri, Gabi Sandu a spus niste lucruri, mulţi alţi oameni au spus niste lucruri. Dar intrand procurorii si analizand ce s-a spus, unele lucruri au inceput sa fie dovedite. Daca eu am aflat toate lucrurile astea si nu le spuneam ce mi-ati fi zis mie peste cativa ani?

Eu spun asta. Este treaba DNA unde am facut denuntul sa cerceteze si, desigur, sa-i cheme pe toti cei nominalizati, inclusiv pe mine pentru lucruri suplimentare, pentru a vedea care sunt faptele".

Udrea: "Am făcut un denunţ în care spun lucruri despre generalul SRI Florian Coldea şi despre ... o amintesc şi pe doamna procuror general Laura Codruţa Kovesi".

Elena Udrea l-a mai acuzat pe generalul Florian Coldea, directorul interimar SRI, că a instrumentat o campanie mediatică împotriva ei, fapt pentru care, conform declaraţiei sale, l-a denunţat la DNA.

Udrea afirmă că generalul i-ar fi cerut fostului ei soţ Dorin Cocoş să finanţeze televiziunea România TV, a lui Sebastian Ghiţă, cu 500.000 de euro.

Potrivit Elenei Udrea, banii au plecat de la fostul ei soţ, prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocoş.

HotNews anunţase iniţial că Udrea a depus un denunţ şi pe numele şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, însă ulterior a publicat o erată, anunţând că informaţia a fost eronată.

În realitate, examinând înregistrarea, constatăm că Elena Udrea se exprimă astfel:

"Am făcut un denunţ în care spun lucruri despre generalul SRI Florian Coldea şi despre ... o amintesc şi pe doamna procuror general Laura Codruţa Kovesi".

Declarând: "Spun lucruri despre...generalul SRI Florian Coldea şi despre..." îi situează pe acelaşi nivel. Ezitarea ulterioară poate să însemne că s-a exprimat nefericit. Dar tot atât de bine poate să nu însemne nimic. În orice caz, relatarea Hotnews nu este o interpretare greşită, ci eventual exprimarea ei.

DNA a început ieri urmărirea penală în cazul Elenei Udrea pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, dosar desprins din dosarul Microsoft. DNA o acuză pe Elena Udrea că a ştiut că soţul său de la acel moment, Dorin Cocoş, ar fi obţinut sume de bani din traficul de influenţă realizat în dosarul Microsoft, bani de care ar fi beneficiat şi fostul ministru al dezvoltării.

În interviul HotNews.ro, Elena Udrea a făcut acuzaţii grave la adresa lui Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă. Udrea a mai susţinut că ar fi făcut lobby la premierul Victor Ponta pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi. Întrebată care sunt dovezile pe care îşi bazează denunţul la DNA, Elena Udrea a spus că e vorba despre declaraţiile lui Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan (Pinalti) - ambii urmăriţi penal în dosarul Microsoft şi aflaţi în arest preventiv, ale lui Culiţă Tărâţă (fostul şef al CJ Neamţ, acum decedat) şi pe informaţii de la Sebastian Ghiţă.

Elena Udrea a mai spus că Tărâţă i-ar fi spus că Florian Coldea i-a cerut să direcţioneze, prin intermediul unor firme, sume de bani către o companie de realizare a sondajelor de opinie, fără să spună numele casei de sondaje.

DNA confirmă denunţul

Denunţul formulat de Elena Udrea împotriva directorului interimar al Serviciului Român de Informaţii (SRI) a fost confirmat de reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceştia ne-au declarat că denunţul depus la DNA va urma procedura judiciară specifică în acest caz.

Sorin Sava: "SRI nu se pronunţă cu privire la situaţia unor dosare, la a căror instrumentare a participat"

Serviciul Român de Informaţii nu se pronunţă, în acest moment, cu privire la declaraţiilor unor suspecţi aflaţi sub urmărire penală şi nici cu privire la situaţia unor dosare, la a căror instrumentare instituţia a participat, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Potrivit domniei sale, în acest moment nici reprezentanţii instituţiei nu pot da detalii despre declaraţiile făcute de Elena Udrea cu privire la activitatea Serviciului şi a reprezentanţilor acestuia.

"Noi, ca instituţie, suntem consecvenţi principiilor şi misiunilor profesionale pe care le avem", a spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Sorin Sava a menţionat că nu poate să nu remarce faptul că aceste acuzaţii la adresa SRI şi a reprezentanţilor apar în contextul luptei împotriva corupţiei, activitate, în care instituţia are competenţă majoră.

Sebastian Ghiţă: "Nici la Realitatea TV şi nici la România TV nu au existat contracte sau legături cu Dorin Cocoş, Alin Cocoş sau firmele acestora"

Sebastian Ghiţă se declară surprins de acuzaţiile lansate de Elena Udrea la adresa sa şi respinge ideea că România TV ar fi primit vreun ban de la fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş.

"Nu am avut prea multe întâlniri cu doamna Udrea şi nu am avut o relaţie cu dânsa. Mă surprind acuzaţiile dânsei la adresa instituţiilor care o anchetează, DNA şi SRI", a reacţionat Sebastian Ghiţă, pentru HotNews.ro, înainte de a adăuga: "Nu înţeleg situaţia sa, dar îmi aduc aminte că avea relaţii mult mai bune cu Elan Schwartzenberg, Codruţ Marta, care a fost omorât, şi Sorin Blejnar".

Întrebat de reporterul HotNews de ce spune că Marta ar fi fost ucis, Sebastian Ghiţă a precizat că aceasta este părerea sa.

Citiţi mai jos ce afirmă Sebastian Ghiţă în replică la acuzaţiile Elenei Udrea:

"Nu vrea să mă refer la acţiunile dânsei, dar cred că DNA a comunicat o chestiune oficială: doamna Udrea e inculpată şi atacă instituţiile la fel cum o fac toţi cei inculpaţi.

Cred că toţi trebuie să avem încredere în raţiunea şi în pregătirea procurorilor.

Până acum doamna Udrea nu ştia nimic din ce s-a întâmplat cu banii de la retrocedări şi Microsoft iar acum, dintr-o dată, ne spune, acuzându-se singură, că dânsa ştie cum s-au distribuit acei bani.

Cred că trebuie să lăsăm procurorii să facă lumină în această situaţie.

Nici la Realitatea TV şi nici la România TV nu au existat contracte sau legături cu Dorin Cocoş, Alin Cocoş sau firmele acestora".

Udrea: "Un document despre Blaga, retras de la televiziunea lui Ghiţă la cererea lui Coldea"

Elena Udrea a declarat, la Hotnews, că, "la televiziunea domnului Ghiţă", în campanie, a apărut pentru două ore un document din care rezulta că Vasile Blaga a primit bani în dosarul Microsoft şi despre care Sebastian Ghiţă i-ar fi relatat apoi că a fost retras la cererea şefului SRI Florian Coldea.

Udrea a susţinut, într-un interviu acordat Hotnews, că a fost în prim-plan de la începutul apariţiei dosarului Microsoft.

"Toate documentele apărute pe surse se refereau la Elena Udrea. Toate dezbaterile, într-o anumită parte a presei, erau despre Elena Udrea. De aceea am si iesit public sa spun că nu mi se pare normal în momentul în care în acest dosar, spre exemplu, sunt numite, sunt pomenite de martori nume mari de lideri politici, cum ar fi Victor Ponta, dl Vasile Blaga, asta de catre martorul care l-a pomenit şi pe Dorin Cocos. Tot acel martor a spus ca i-a dat bani lui Vasile Blaga", a susţinut Udrea, precizând că este vorba despre Claudiu Florică, de la Fujitsu Siemens.

Întrebată dacă a văzut această declaraţie în dosar, Udrea a confirmat şi a spus că documentul "a apărut şi la televizor".

"În campanie a apărut pentru 2 ore, în scurt, la televiziunea domnului Ghiţă, a apărut acest document. Ulterior a fost retras. La întrebarea pe care am pus-o: «De ce nu s-a dezbătut la fel de intens documentul în care a apărut numele domnului Vasile Blaga, aşa cum s-a dezbătut în continuu în campania în care candidam la prezidenţiale implicarea fostului meu soţ în acest dosar?» răspunsul lui Sebastian Ghiţă a fost: «Pentru că generalul Coldea, de la SRI, i-a cerut sa retragă acest document»".

Întrebată dacă are probe pentru aceste afirmaţii, Udrea a replicat: "Vă spun ce mi-a spus Sebastian Ghiţă. Intrebaţi-l să vedem dacă recunoaşte sau nu".

Ea aprecizat că acest dialog a avut loc "în timpul campaniei, cândva", când i-a reproşat lui Ghiţă faptul că "la televiziunea lui, la RTV - sigur, o televiziune făcută cu acordul SRI-ului" a fost difuzat acel document şi apoi a fost retras.

"La televiziunea lui, preţ de 2 ore maxim a ieşit acel document şi s-a dezbătut implicarea dlui Vasile Blaga. Acolo se spunea că a primit o sumă de bani de la Claudiu Florică, lucru care s-a întâmplat timp de 2 ore, după care a dispărut cu totul din dezbaterea publică", a relatat Elena Udrea.

Udrea: "Coldea a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, iar eu am intervenit la Ponta pentru numirea ei"

Elena Udrea a declarat, într-un interviu acordat Hotnews, că a intervenit la Victor Ponta pentru numirea Codruţei Kovesi la conducerea DNA şi că actualul şef interimar al SRI Florian Coldea a fost cel care a propus revenirea lui Kovesi de la Bruxelles, afirmând că cei doi au "o foarte bună relaţie".

Udrea a spus că Florian Coldea este "depozitarul tuturor secretelor tuturor", iar pe de altă parte are o foarte bună relaţie cu Kovesi.

"Şi vă spun eu, care am intervenit în numirea dnei Kovesi în functia de procuror DNA", a subliniat Elena Udrea.

Întrebată în ce sens a intervenit, ea a răspuns: "În sensul în care dl Victor Ponta nu era de acord să se facă numirile procurorilor şi numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care îl interesa pe preşedintele Traian Băsescu. Singurul nume care interesa era Codruţa Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruta Kovesi".

Elena Udrea a explicat că Traian Băsescu în mod evident o susţinea pe Kovesi, dar aceasta era plecată din ţară, referindu-se la faptul că actualul procuror-şef al DNA a ocupat o vreme postul de înalt reprezentant al Ministerului Jusatiţiei pentru relaţia cu Comisia Europeană.

"Şi cel care a propus revenirea dânsei a fost dl Coldea", a spus Udrea, adăugând că "ideea ca dânsa să se întoarcă de acolo a venit de la Florian Coldea".

Elena Udrea a subliniat că ea a fost cea care a discutat cu Victor Ponta numirea lui Kovesi, susţinând că Victor Ponta "nu dorea acest lucru".

Întrebată cine i-a spus toate aceste lucruri, ea a precizat: "Păi, faptul că Victor Ponta nu dorea era evident şi ştiam de la preşedinte. Dar era evident, pentru că spunea pe toate părţile că nu doreşte. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta să discut tocmai numirea Codrutei Kovesi în funcţie".

Elena Udrea a susţinut că discuţia cu Ponta a avut loc într-o seară, în 2013, la biroul lui Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care acesta locuieşte.

"Am discutat atunci cu dl. Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiată sau că ar fi fost extrem... ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele", a relatat Udrea, subliniind că a intervenit "în calitate de persoană care, la momentul acela, putea să discute cu el, ceea ce n-ar fi făcut, spre exemplu, nici preşedintele".

Ea a negat că preşedintele i-ar fi cerut să facă acest demers, fiind o iniţiativă proprie, în condiţiile în care exista un conflict, nu se mai numeau procurorii iar Traian Băsescu nu dorea să renunţe la numirea lui Kovesi.

Udrea: "Bica a fost de la început nedorită la DIICOT, nu era din apropierea SRI"

Elena Udrea a declarat, la Hotnews, că Alina Bica a fost de la început nedorită în fruntea DIICOT, unul dintre motive fiind că "nu era din apropierea" SRI, ea susţinând totodată că Bica a avut două mandate de ascultare date de Codruţa Kovesi şi că nu primea niciun fel de informări de la SRI.

Udrea a fost întrebată, în interviul acordat Hotnews, dacă s-a "lămurit" în ceea ce priveşte "filajul de la Paris", respectiv fotografiile difuzate în octombrie 2014, în care apărea alături de Alina Bica.

"Eu nu am acuzat şi nu acuz SRI de implicare, însă Alina Bica a fost de la început nedorită - de asta a şi fost pusă pe seama mea - nedorită în fruntea DIICOT-ului. De ce? Unul din motive, or fi fost şi altele, eu nu spun acum că numai asta, dar e clar că unul din motive a fost tocmai acela că nu era din apropierea Serviciului de Informaţii, în aşa fel încât să poţi să-i spui: actionează într-un fel, fă aici aşa... (...) Nu spun că (Laura Codruţa Kovesi - n.r.) este aşa în totalitate, însă este clar că există o relaţie, o colaborare foarte bună între SRI sau domnul Coldea şi doamna Kovesi", a susţinut Udrea.

Ea a afirmat că Bica era supusă unei presiuni, fiind "pusă sub ascultare" imediat ce a preluat şefia DIICOT.

"Văzând presiunea la care era supusă Alina Bica, în sensul în care ea a fost pusă sub ascultare imediat ce a fost numită şef DIICOT sau chiar înainte puţin... A avut două mandate de ascultare date de Codruţa Kovesi sau la solicitarea DNA, la solicitarea Codruţei Kovesi. (...) Simţeau permanent această presiune asupra ei şi avea discuţii, îmi spunea că are discuţii cu cei de la SRI legat de faptul că, spre exemplu, ea nu primea niciun fel de informări de la SRI, în condiţiile în care combătea criminalitatea organizată", a mai spus ea.

În acelaşi interviu, Elena UIdrea a negat că ar fi discutat şi despre numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT, în condiţiile în care a spus că s-a implicat în numirea Codruţei Kovesi la DNA, discutând cu premierul Victor Ponta.

"Propunerea Alina Bica nu era atat de importantă, era o propunere pe listă. Mai important era procurorul general, atunci. Însă, aşa cum a spus şi preşedintele, faţă de dorinţa de a avea-o pe Codruta Kovesi la DNA, procurorul general a fost cel pe care l-a propus, pentru că asta spune legea. Deci este printr-o negociere şi o înţelegere între preşedinte şi prim-ministru. Si atunci procurorul general a fost numit domnul care este şi astăzi, nu îi reţin numele", a mai declarat Elena Udrea.

Transcriptul integral al interviului dat de Elena Udrea:

"Dan Tapalaga: "Voi spune adevarul despre tot ce se intampla - care sunt motivele reale ale vanatorii a carei tinta am devenit" - asta ati spus pe Facebook inainte de acest interviu. Care este adevarul dvs. despre ceea ce se intampla azi?

Elena Udrea: Incep prin a spune un lucru pe care l-am tot spus in ultima vreme, si anume ca nici intr-un caz eu, care 10 ani de zile am luptat pentru justitie puternica, independenta, am fost in tabara celor care au sustinut justitia, nu o sa contest dreptul procurorilor, judecatorilor de a cerceta, de anacheta, de a aresta, nici intr-un caz. Problema este ca intr-o tara in care aproape oricine, aproape oricine poate fi gasit vinovat de ceva - de la seful statului, pana la cetateanul care a dat un borcan de miere si 100 de euro ca sa primeasca o pensionare anticipata parca, un caz real - puterea de a decide pe cine acuzi si cand acuzi, atunci cand este exercitata in scopul unor interese personale, private, oculte este un pericol pentru democratie si pentru statul de drept.

DT: Fiti un pic mai explicita. La ce va referiti?

Elena Udrea: Dau un exemplu, acest dosar Microsoft, dar si multe alte dosare care apar in aceste zile si toate se concentreaza pe doar cateva persoane. Toate graviteaza in jurul meu si am spus lucrul acesta, ca cel putin din dezbaterea mediatica care se duce legat de cazurile anchetate de procurori rezulta ca o singura persoana este de interes sa fie dezbatuta, sa fie implicata: Elena Udrea.

DT: Nu e adevarat asta. Acest dosar, cand a izbucnit in spatiul public, a izbucnit fiind mentionate o serie de nume ale unor lideri PSD in primul rand.

Elena Udrea: Care nu s-au mai auzit dupa aceea.

DT: S-au auzit pe rand si de liderii PSD, si de liderii PDL, si astazi si de dvs.

Elena Udrea: Da.

DT: Au fost pusi sub acuzare o multime de lideri PSD.

Elena Udrea: Dar ati mai auzit ceva de dl Nica, de dl Ponta?

DT: Asta e problema presei cum trateaza aceste subiecte...

Elena Udrea: Da, asta spun si eu.

DT: si la vremea respectiva ei au fost in prim-plan, asa cum dumneavoastra sunteti astazi in prim-plan.

Elena Udrea: Nu, nu, nu. Eu sunt in prim-plan de la inceputul-inceputului. De la momentul la care a aparut acest dosar si a aparut numele fostului meu sot, chiar daca pana ieri nu exista nicio acuzatie oficiala la adresa mea, subiectul a fost Elena Udrea. Toate documentele aparute pe surse se refereau la Elena Udrea. Toate dezbaterile, intr-o anumite parte a presei, erau despre Elena Udrea. De aceea am si iesit public sa spun ca nu mi se pare normal in momentul in care in acest dosar, spre exemplu, sunt numite, sunt pomenite de martori nume mari de lideri politici, cum ar fi Victor Ponta, dl Vasile Blaga, asta de catre martorul care l-a pomenit si pe Dorin Cocos. Tot acel martor a spus ca i-a dat bani lui Vasile Blaga.

DT: Cine a spus asta?

Elena Udrea: Domnul Florin... sau... cel de la... partenerul lui Pescariu...

CP: Florica de la Fujitsu Siemens?

Elena Udrea: Florica, da.

DT: Ati vazut dumneavoastra aceasta declaratie in dosar?

Elena Udrea: Sigur ca da. Dar a aparut la televizor. In campanie a aparut pentru 2 ore, in scurt, la televiziunea domnului Ghita, a aparut acest document. Ulterior a fost retras. La intrebarea pe care am pus-o: De ce nu s-a dezbatut la fel de intens documentul in care a aparut numele dlui Vasile Blaga, asa cum s-a dezbatut in continuu in campania in care candidam la prezidentiale implicarea fostului meu sot in acest dosar? raspunsul lui Sebastian Ghita a fost: Pentru ca generalul Coldea, de la SRI, i-a cerut sa retraga acest document.

DT: Aveti probe cand spuneti asta?

Elena Udrea: Va spun ce mi-a spus Sebastian Ghita. Intrebati-l sa vedem daca recunoaste sau nu.

DT: Deci Sebastian Ghita v-a spus. Cand?

Elena Udrea: In timpul campaniei, candva, cand i-am reprosat faptul ca la televiziunea lui, la RTV - sigur, o televiziune facuta cu acordul SRI-ului.

DT: De unde stiti asta?

Elena Udrea: De la momentul la care s-a intamplat, in 2011. Dar o sa ajungem acolo. La televiziunea lui, pret de 2 ore maxim a iesit acel document si s-a dezbatut implicarea dlui Vasile Blaga. Acolo se spunea ca a primit o suma de bani de la Claudiu Florica, lucru care s-a intamplat timp de 2 ore, dupa care a disparut cu totul din dezbaterea publica. Evident ca am tras atunci concluzia, si o sa vedeti pe parcursul interviului de ce, ca nu era niciun interes ca cei din tabara dlui Iohannis in vreo cauza penala. In schimb, am fost implicata eu, desi nu aveam o implicare oficiala in acest atac legat de aspecte penale si apoi, desigur, si celebrele fotografii si arestarea fostului sot cu 2 saptamani inainte de votul primului tur, samd. Ma intors si spun ca este firesc, este normala actiunea justitiei. Justitia trebuie sa functioneze. Insa justitia de asemenea trebuie sa se bazeze pe lege. O justitie care nu se face cu legea in fata poate sa fie la fel de periculoasa ca o lipsa de justitie.

CP: Dar de ce spuneti ca ati fi tinta acestei vanatori, cand toata presa, toti constatam ca punerea dvs. sub acuzare s-a intamplat ieri, deci dupa ce s-a incheiat campania electorala, dupa ce Traian Basescu a plecat de la Cotroceni, Victor Ponta a pierdut alegerile, dvs. ati pierdut alegerile, PMP e in pragul dezintegrarii si ca o miza politica dvs nu mai reprezentati o miza ca anul trecut? Deci cine si de ce v-ar vana?

Elena Udrea: Dar eram asa o miza mare in campanie? Vi se parea ca eram pe cale sa castig alegerile? Acelasi lucru pe care il reprezentam in campanie. Punand niste lucruri cap la cap, am inteles de unde a venit parte din atacurile cel putin din ultimii ani la adresa mea, atacuri care sunau cam asa: Traian Basescu sa se lase de Elena Udrea, pentru ca ii face foarte mult rau. Si nu vorbesc de cei care poate chiar li s-a parut, cum ar fi dl. Tapalaga, reala aceasta teorie. Vorbesc de cei care au actionat in baza unei teorii a altcuiva. Sunt oameni pe care daca ii urmarim, si vorbesc aici de oameni din presa, pe care daca ii urmarim ce puncte de vedere au, constatam cu usurinta - si daca vedem cum sunt finantati - constatam cu usurinta ca ei de fapt sunt purtatorii de idei, de mesaje, ai unor institutii sau ai unor oameni din institutii. Spre exemplu, sunt purtatori de mesaje ai SRI-ului, asta este clar. Asa cum dna Sorina Matei, spre exemplu, este evident purtatoarea de cuvant a dnei Codruta Kovesi.

DT: Aici eu as spune ca e o sustinatoare a luptei anticoruptie, si nu o purtatoare de cuvant a dnei Kovesi. Sustine lupta anticoruptie dna Matei, ca multi alti ziaristi, inclusiv noi, inclusiv cei de la Revista 22 si multi altii.

Elena Udrea: Asta este. Dar dvs. nu cred ca sunteti platiti din banii lui Nicolae Dumitru.

CP: Cu siguranta nu suntem platiti.

Elena Udrea: Nu sunteti, in regula.

DT: Dar ce vreti sa spuneti cu asta?

Elena Udrea: Pai, daca vrei intr-adevar sa spui ca slujesti un principiu pana la capat, atunci este foarte greu sa imi spui ca esti un om care slujeste justitia pana la capat, cata vreme primesti salariu de la un om care este cercetat intr-o cauza penala - eu n-am nimic, Doamne fereste, Nicolae Dumitru este si amicul meu, dar este un om care a fost arestat in cauza Microsoft si despre care, spre exemplu, la dna Sorina Matei nu am auzit un cuvant.

CP: Mi-e greu sa inteleg tot rationamentul, avand in vedere ca dvs. ati facut chiar afaceri sau ati infiintat o firma cu dl Niro. V-as propune sa ne intoarcem la miza dosarului si care inteleg ca ar fi Traian Basescu, din ce spuneti dvs.

Elena Udrea: Acest dosar este un dosar foarte mare, foarte amplu.

CP: Si care e miza? E vorba de Traian Basescu?

Elena Udrea: Pai el este un dosar real. Nu, nu spun asta, nu. Este vorba de un dosar foarte real. Adica acolo, intr-adevar, cand a pornit, acest dosar a pornit cu descrierea ca este cel mai mare dosar de coruptie in care sunt implicati 9 ministri, in care valoarea acestor contracte ar fi de 1 miliard de euro, in care spagile care s-ar fi dat ar fi intre 60 si 100 de milioane si in care mai sunt implicati zeci de oameni de afaceri. Am avut o singura arestare, atunci, in campanie, cei 4, printre care si fostul sot, dl Nicolae Dumitru, Pinalti si Gabriel Sandu. In rest, aproape toata lumea este ok. Adica dl Victor Ponta, despre care Claudiu Florica a spus ca a primit foloase pentru a interveni in acest dosar, este ok. Alte nume cele pomenite acolo, Tariceanu, Adrian Nastase, Tanasescu...

CP: Dar el este urmarit penal, si fiul sau, din cate tin minte.

DT: Da, sunt urmariti penal. Sunt o multime de lideri PSD urmariti penal acolo.

Elena Udrea: Dar nu sunt arestati. Deci toata lumea este libera.

DT: Un dosar penal, cum bine stiti, individualizeaza situatii, fapte, samd. Adica nu pot fi toti arestati penal sau toti arestati preventiv. Si dosarul e cam la inceput, din cate stiti.

Elena Udrea: Cei care chiar presupunem noi ca au savarsit faptele, aceia sigur, sau cei care au venit, care au initiat tot aceste demers de afaceri, aceia sunt sigur liberi. Nu mai spun ca oameni politici importanti, care sunt...

DT: Inca o data, dna Udrea, acest dosar, cum stiti, este intr-o faza incipienta, inca. Nu s-au terminat comisii rogatorii cu alte tari din UE samd. Adica trageti concluzii mult prea rapide intr-un dosar care este abia la inceput.

Elena Udrea: Bun, este la inceput, insa este o realitate ce va spun eu. Ca din zecile de persoane implicate, unii direct - cei care fie au facut contractele, fie sunt cei care au venit cu afacerea - la final mai sunt 2 asa-zisi intermediari arestati in aceasta cauza si eu, acuzata...

DT: Tocmai va spuneam ca nu este niciun final in acest doar.

Elena Udrea: la finalul astazi. Si eu, acuzata ca nu am stiut, ca trebuia sa stiu, sa presupun ca o parte din banii pe care sotul meu ii folosea in afaceri ar fi provenit din actiuni prin care a incalcat legea. Nici asta, deci Doamne fereste, procurorii au fost foarte ok, inteleg dreptul lor de a suspecta faptul ca eu as fi stiut, insa nici nu poate fi o certitudine ca orice nevasta stie cum isi face afacere sotul ei. Trec peste faptul ca intamplator eram o nevasta cu o ocupatie foarte precisa si foarte solicitanta.

CP: Inainte sa trecem la realitatea relatiei din cuplul dvs, care e teoria dvs. legata de modul in care ati fost implicata? Care e adevarul dvs?

Elena Udrea: Incepusem prin a va spune ca intr-o tara in care pe oricine aproape ai putea sa acuzi in orice moment, cel care are catusele este si cel care conduce Romania. Ganditi-va cine ar avea curaj sa se opuna sau care dintre oamenii politici ii vedeti ca au curaj sa abordeze frontal acest subiect al finantarii partidelor politice sau al finantarii campaniilor electorale? Nimeni, toata lumea se ascunde, desi stim cu totii ca in mare parte exact asa procedeaza oricine candideaza si asa procedeaza orice partid. Care politician il vedeti in comisia de supraveghere a serviciilor secrete capabil sa initieze cu adevarat un control asupra activitatii acestor servicii, cand aproape toti de acolo oameni politici pot fi, ca dl. Grebla, chemati a doua zi la parchet.

DT: Mai clar, daca puteti. Ce sustineti?

Elena Udrea: Adica eu spun ca cel care detine secretele tuturor - si toti avem secrete, mai ales cei din presa, din politica. Ale noastre sunt interesante.

CP: E SRI sau DNA?

Elena Udrea: si cel care are cheia asupra acuzarii cuiva este si cel care poate determina anumite comportamente la nivelul politicenilor, la nivelul presei sau chiar la nivelul magistratilor.

CP: Dar despre cine e vorba?

DT: Vorbiti in clar!

Elena Udrea: Evident ca vorbim in clar. In spatele unui plan pe care eu il vad foarte bine asezat si care este pus in practica de ceva timp, pas cu pas, si ce-am aici sunt lucruri pe care de luni de zile eu le scriu... si constatand toate acestea, se afla un om care detine in acest moment toate aceste secrete, pentru ca le are de la mii de oameni, de ofiteri care le aduna. Este seful actual al Serviciului Roman de Informatii, este dl Florin Coldea. Deci dl Coldea este cel care, in acest moment, detine aceasta putere, pentru ca pe de o parte detine toate secretele, este depozitarul tuturor secretelor tuturor, pe de alta parte are o foarte buna relatie cu dna Kovesi. Si va spun eu, care am intervenit in numirea dnei Kovesi in functia de procuror DNA...

DT: In ce sens ati intervenit?

Elena Udrea: In sensul in care dl Victor Ponta nu era de acord sa se faca numirile procurorilor si numirea dnei Kovesi, era singurul nume de interes, care il interesa pe presedintele Traian Basescu. Singurul nume care interesa era Codruta Kovesi; fusese o propunere a domnului Coldea, doamna Codruta Kovesi.

DT: Cum adica a fost o propunere a domnului Coldea?

Elena Udrea: Adica dl Traian Basescu evident ca o sustinea pe Codruta Kovesi, dar ea era plecata intre timp din tara.

CP: Era la Bruxelles, trimisa a Guvernului.

Elena Udrea: Da. Si cel care a propus revenirea dansei a fost dl Coldea.

DT: De unde ati scos informatia asta, cine v-a spus asta?

Elena Udrea: La acel moment, aceasta discutie - dar, inca o data spun, a fost un nume pe care si-l dorea si presedintele foarte mult, dar ideea ca dansa sa se intoarca de acolo a venit de la Florin Coldea.

DT: Pai adineauri ati spus ca dvs. ati sustinut-o.

Elena Udrea: Nu, eu am spus ca eu am fost cea care a discutat cu dl Victor Ponta numirea dnei Codruta Kovesi.

DT: Pai, stati putin. Ori Traian Basescu a sustinut-o, ori dvs, ori Florian Coldea, ca nu se mai intelege nimic in clipa asta?

Elena Udrea: Am spus ca propunerea ca dansa sa se intoarca de la Bruxelles a venit de la dl Coldea. Traian Basescu si-a dorit foarte mult ca Codruta Kovesi sa fie procuror DNA, dar Victor Ponta nu dorea acest lucru.

DT: Dar cine v-a spus toate astea?

Elena Udrea: Pai, faptul ca Victor Ponta nu dorea era evident si stiam de la presedinte. Dar era evident, pentru ca spunea pe toate partile ca nu doreste. Iar eu am fost cea care a mers la Victor Ponta sa discut tocmai numirea Codrutei Kovesi in functie.

DT: Cand?

Elena Udrea: Intr-o seara, in 2013, la biroul dlui Victor Ponta, pe care il are in blocul in care locuieste. Am discutat atunci cu dl. Ponta si unul din argumentele pe care le avea, obiectiile pe care le avea era tocmai faptul ca era extrem de apropiata sau ca ar fi fost extrem... ar fi ascultat foarte mult de SRI. Acesta era unul din argumentele pentru care Victor Ponta se opunea numirii. Unul din ele.

DT: Dar ne puteti spune in calitate de ce ati facut aceasta interventie la dl. Ponta?

Elena Udrea: In calitate de persoana care, la momentul acela, putea sa discute cu el. Ceea ce n-ar fi facut, spre exemplu, nici presedintele.

CP: V-a cerut presedintele, v-a rugat sa faceti aceste diligente, aceasta discutie cu Victor Ponta?

Elena Udrea: Nu.

CP: A fost initiativa proprie?

Elena Udrea: A fost initiativa mea. A fost initiativa mea.

CP: De unde stiati de discutiile de la Cotroceni?

Elena Udrea: Din discutiile presedintelui, din ce era public. Era un conflict, nu se mai numeau procurorii, iar Traian Basescu nu voia sa renunte la Codruta Kovesi sub nicio forma - aici era cuiul lui Pepelea, daca va amintiti - si in acest context mi-am asumat sa discut eu cu Victor Ponta deblocarea situatiei.

CP: Ati discutat cu Victor Ponta si cu Traian Basescu, in acel context, si despre Alina Bica la DIICOT?

Elena Udrea: Nu. Propunerea Alina Bica nu era atat de importanta, era o propunere pe lista. Mai important era procurorul general, atunci. Insa, asa cum a spus si presedintele, fata de dorinta de a avea-o pe Codruta Kovesi la DNA, procurorul general a fost cel pe care l-a propus, pentru ca asta spune legea. Deci este printr-o negociere si o intelegere intre presedinte si prim-ministru. Si atunci procurorul general a fost numit domnul care este si astazi, nu ii retin numele.

CP: M-as intoarce la dl Coldea, despre care spuneati ca el controleaza toata situatia, ca el este cel care are interesul sa va puna in aceasta numire proasta. Aveti vreo proba?

Elena Udrea: Pai, o multime de lucruri pe care o sa vi le spun. Cumva o sa incep cu ceva ce pentru mine a reprezentat o luminare asupra a ceea ce mi se intampla. La o cafea cu dl Sebastian Ghita, undeva in vara trecuta, va spun si unde: la cafeneaua Sofa de pe Barbu Vacarescu, dl Sebastian Ghita - un apropiat al SRI-ului si o persoana care se vede des cu dl Florian Coldea - mi-a spus ca dl Coldea ma uraste. Am intrebat de ce, si mi-a spus un lucru pe care eu apoi l-am spus public - dar bineinteles nu am citat, la vremea aceea: pentru ca am fost permanent o sursa alternativa de informatii la presedinte. Presedintele Romaniei este nu cel mai informat om. De regula, este cel mai dezinformat om, pentru ca el primeste informatii pe niste cai simple. Bine, de pe internet daca sta sa le citeasca sau de la televizor sau informatii pe care le ia oficial de la institutii. Evident ca atunci cand cineva, care este relativ bine conectat la presa, la toata zona de presa, la zona politica, la tot mediul de afaceri, o astfel de persoana are acces la presedinte si poate sa ii spuna niste lucruri - si o sa va dau exemple in interviu - evident ca devine o persoana neplacuta sefilor de servicii. Asa mi-a explicat Sebastian Ghita faptul ca dl Coldea m-ar uri. Eu nu am urat niciodata pe nimeni. Pornind de la acest moment...

DT: L-ati crezut pe cuvant pe Sebastian Ghita? Pentru ca relatia dvs mi-e putin neclara, si anume acum ii reprosati ca a facut un control de facto din pozitia de parlamentar si ca nu si-a facut treaba, pe de alta parte n-aveati o problema sa va intalniti cu el pe Barbu Vacarescu.

Elena Udrea: Nu. Dar n-are nicio legatura. Si dvs. ma criticati si nu am o problema sa va dau interviul aici. Deci nu are nicio legatura, lucrurile sunt adevarate si intr-un fel, si in alt fel.

DT: Si cat de apropiata era relatia cu Ghita, astfel incat dl Ghita v-ar fi facut asemenea confidente - ce vorbea dansul cu domnul Coldea?

Elena Udrea: Mi-a facut multe alte confidente. Multe altele.

DT: Ca de exemplu?

Elena Udrea: Nu stiu, spre exemplu l-am intrebat...

DT: Dar in virtutea carei relatii, ca nu intelegem?

Elena Udrea: Pur si simplu. Nici nu stiu sa va spun. Nu am o relatie atat de apropiata cu dl Ghita, incat sa ne consideram prieteni. Ca dovada, cred ca sunt cel mai atacat personaj, dupa Traian Basescu, la televiziunea lui, si am mai spus lucrul acesta. Nu stiu. Dl Ghita oscila, probabil, intre nevoia de a sta mai aproape, cateodata, de Basescu, altadata i se parea ca e mai rentabil sa stea aproape de Victor Ponta, habar n-am. Astea-s motivele lui. Eu va reproduc ce mi-a spus el.

DT: Revin putin la episodul intalnirii cu premierul Victor Ponta, daca el a avut loc, in 2013 ati spus.

Elena Udrea: Da. Cand s-a facut numirea.

DT: Pai nu erati inamici, pe vremea aia, in opozitie? Ca am vazut niste schimburi de replici extrem de dure.

Elena Udrea: Eu sunt chiar cea care chiar a facut opozitie.

DT: Cum? Intalnindu-va cu Victor Ponta?

Elena Udrea: Da' n-are legatura. Faptul ca eu ma cunosc cu dvs, daca ies de aici si spun ceea ce cred despre dvs, si spun sincer, n-are legatura lucrul acesta. Adica eu pot sa cred niste lucruri despre un om si, in acelasi timp, legat de alt subiect sa stau de vorba cu el.

DT: Dar ati spus ca erati printre putinii oameni care avea acces la Victor Ponta.

Elena Udrea: Din apropierea lui Traian Basescu.

DT: In virtutea caror relatii?

Elena Udrea: Sunt vechi, de cand lumea...

DT: Faptul ca a fost avocatul dvs la firme sau de cand?

Elena Udrea: Nu. El nu a fost avocatul meu, v-am mai spus si este minor subiectul fata de ce se intampla, credeti-ma. Avocatul meu nu a fost niciodata. Daca a fost avocatul lui Dorin Cocos, sigur, parerea mea v-am mai spus, cred ca si-a luat un avocat prost.

DT: Victor Ponta, mi-aduc bine aminte, a declarat public ca numirea Laurei Codruta Kovesi a fost propunerea lui. Este o declaratie publica, data intr-un interviu pentru Evenimentul Zilei, daca nu ma insel acum vreo jumatate de an.

Elena Udrea: Da. A fost propunerea lui, dupa ce a primit-o de la Traian Basescu. El si-a asumat toate propunerile. Eu va spun cum stau lucrurile si va spun care era argumentul principal pentru care nu voia numirea.

DT: Ori de la Traian Basescu, ori de la Florian Coldea? Iarasi va trebui sa va hotarati.

Elena Udrea: Eu cred ca am lamurit-o.

DT: Nu, deloc!

Elena Udrea: Oficial, propunerea a facut-o presedintele Romaniei, pentru ca in mod constitutional numirea procurorilor se face intre presedinte si premier - asta este legea, astazi. Ideea ca dna Kovesi sa se intoarca de la Bruxelles a fost ideea dlui Coldea.

DT: Dar ce vreti sa spuneti cu asta, ca a fost ideea dlui Coldea?

Elena Udrea: Nimic. Decat sa arat faptul ca exista un parteneriat intre dl Coldea si dna Kovesi, care...

DT: Institutional.

Elena Udrea: ... la nivel institutional, de foarte multe ori l-am vazut materializandu-se in acele referiri: Caz rezolvat cu sprijinul SRI. Care nu mai apar de cand Traian Basescu a remarcat ca nu este normal sa apara permanent.

DT: Chiar in cazul dvs. a aparut aceasta mentiune.

Elena Udrea: Nu mai stiu.

CP: Si la comunicatele de astazi.

DT: Aceasta mentiune a aparut inclusiv in punerea sub acuzare in ce va priveste.

Elena Udrea: Aha. Bun. Deci, dupa ce a aparut presedintele la momentul acela si a spus ca nu este normal, pentru ca foarte multi oameni de afaceri au inteles mesajul ca cei care detin toate informatiile sunt cei de la SRI, avand in vedere ca DNA-ul lucreaza cu informatii de la SRI, si ca urmare au incercat - si asta va spun eu - au incercat sa isi gaseasca intrare la SRI, deci dupa ce a fost aceasta remarca a domnului presedinte, imi amintesc ca o vreme nu a mai aparut. Daca acum spuneti ca a aparut din nou, nu am remarcat. Daca aceasta colaborare este institutionala, este corecta. Numai ca daca si procurorii, si magistratii sunt oameni, si inca o data, va dau un exemplu celebru: dl judecator Grebla. Si va spun ca este evident ca atunci cand cei de la SRI detin informatii despre toti, inclusiv despre judecatori si procurori, daca relatia dintre SRI si procurori este una prin care, la o adica, SRI-ul poate face presiuni intr-un fel sau in altul asupra magistratilor, atunci iarasi avem de-a face cu un abuz.

CP: Acuzatia pe care o faceti, fie si in subtext, este extrem de grava. Si anume: ca dosarul dvs...

Elena Udrea: Nu legat de dosarul meu. Nu. Aici era o discutie in general.

CP: ...bun. Ca dosare, in general, sunt facute de DNA la presiunea SRI, care are ceva impotriva dvs.

Elena Udrea: Nu, dar legati de mine. Era o discutie in general. Daca vreti sa ne intoarcem la cazul particular, Microsoft, ne intoarcem acolo.

CP: Dar eu v-am cerut dvs. probe legate de relatia de adversitate pe care Coldea o are fata de dvs. si mi-ati spus ca acea proba suprema este marturisirea facuta la o cafea de dl Sebastian Ghita.

Elena Udrea: V-am spus ca incep de acolo.

CP. Bun. Alte probe aveti pentru acest dinte pe care Coldea/SRI il are impotriva dvs?

Elena Udrea: Intrebarea ar fi de ce. Toata lumea s-a intrebat: dar ce sa aiba totusi cu Udrea? Nu era un pericol pentru alegerile de la presedintie, iar acum, asa cum spuneti, ma si retrag din fruntea partidului, nu tin sa reprezint neaparat acum o pozitie in politica romaneasca. Eu cred ca planul este acela de a avea puterea totala. Tot asa, ca sa-l citez pe dl Ghita, care mi-a spus la un moment dat din discutiile cu dl Coldea: putere egala cu a sefului statului. Astazi, dl Coldea a ajuns directorul SRI.

DT: Interimar.

Elena Udrea: Interimar.

DT: Trebuia, dupa demisia dlui Maior, sa fie numit un sef si, potrivit legii, prim-adjunctul se duce interimar.

Elena Udrea: Da. Deci cred ca toti cei care stiu anumite lucruri, si este o tactica - trebuie sa recunoasteti ca este un comportament des intalnit - toti cei care stiu anumite lucruri sau toti cei care pot fi o piedica trebuie eliminati. Si acum o sa ma intrebati: bine, si ce stiti? Pai, eu stiu foarte multe lucruri, pe care le-am aflat unele din discutiile directe, sa zicem, cu dl Coldea, altele pe care le-am aflat de la persoane care s-au intalnit sau au colaborat in anumite momente cu dl. Coldea.

CP: Unu: Ce informatii? Doi: Ce faceti cu ele?

Elena Udrea: Pai vi le spun dumneavoastra. Doi: am facut un denunt.

CP: Denunt la DNA?

Elena Udrea: Da, la DNA.

DT: Impotriva cui?

Elena Udrea: Un denunt in care spun lucruri despre dl general SRI Florian Coldea si despre... o amintesc pe doamna procuror general DNA Codruta Kovesi.

DT: Ce spuneti acolo?

Elena Udrea: Pai, va spuneam de ce cred eu ca se doreste si s-a dorit din campanie, cu toate armele, scoaterea din politica, de la nivelul care conteaza al politicii, in ceea ce ma priveste. Si, ma rog, este un lucru recurent, de foarte multe ori s-a tot incercat sa fie scoasa Elena Udrea. Eu cred ca in prima parte, cat exista Traian Basescu, tocmai pentru a elimina, asa cum spunea dl Ghita, o sursa alternativa de informatii, in partea acum a doua cred ca pur si simplu pentru lucrurile pe care le stiu si pe care i le-am spus dlui Coldea in fata. Sau prin dl Maior i le-am transmis.

DT: Ce anume?

Elena Udrea: Pai, spre exemplu, stiu, in momentul in care a aparut dosarul Microsoft si s-a vehiculat numele fostului sot, eram in plina campanie electorala. A venit, se spunea acolo, numele meu era evident legat de dosar si mai ales se spunea despre un credit pe care sotul - si care este si proba in dosar - fostul sot il luase de la Dinu Pescariu si pe care il declarasem in declaratia de avere. In contextul acesta complex, a venit la mine fostul sot sa ma roage sa ii fixez, sa intermediez o intalnire cu dl Coldea si dl Maior, spunandu-mi ca nu doreste sa ii apeleze direct in situatia data.

DT: Cum adica sa ii apeleze direct?

Elena Udrea: Nu stiu.

DT: Avea fostul sot apel direct la Maior si la Coldea?

Elena Udrea: Imediat o sa revin si o sa va spun. Ca nu doreste sa ii apeleze direct pentru ca, ma rog, asa era situatia, insa am intrebat de ce ar face asta, de ce sa vorbeasca, si a spus ca ar dori sa lamureasca acuzatiile din dosar, in conditiile in care mi-a spus ca a facut niste lucruri, la solicitarea dlui Coldea. Lucru care inseamna, si pentru asta sigur este foarte usor de intrebat fostul sot. Eu va declar exact ce mi-a spus.

DT: Cand se intampla asta?

Elena Udrea: In toamna acestui an. Deci vorbesc de dupa ce a aparut scandalul, inainte sa fie retinut. Mi-a spus, spre exemplu, ca la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghita, in cash, pentru a-si finanta televiziunea, RTV.

CP: Cand?

Elena Udrea: Cred ca la inceputul... Ideea era ca mai la inceputul televiziunii, cand s-a rupt RTV-ul de Realitatea si cand dl Ghita inca nu era conectat cu toate cele 10 degete la bugetul de stat. Ulterior am aflat ca banii au fost remisi dlui Ghita de catre Alin Cocos. Mi-a mai spus ca, tot asa, la solicitare, a dus aproximativ la fel, 500.000 de euro, nu-mi mai aduc aminte exact, dar aproximativ la fel, unui institut de sondare a opiniei publice, care facea sondaje din acestea.

CP: Ce institut, tineti mine?

DT: Mai exact?

Elena Udrea: Nu, nu tin exact. Dar, daca va fi intrebat, cu siguranta ca-si aminteste el. Sau daca vor fi intrebati, va fi intrebat dl Coldea. Deci astea erau lucrurile pe care mi le-a spus la momentul acela si care, in contextul dat, mi-a explicat ca ar fi vrut sa le discute. Nu s-a intamplat, nici nu am procedat ca atare, ca n-aveam cum, dar in orice caz a si fost retinut preventiv, intre timp. Ulterior, intr-o discutie pe care am avut-o - si am avut foarte multe intalniri, deci in acesti 10 ani de foarte multe ori, de foarte multe ori m-am intalnit cu dl Coldea, cu dl Maior, de foarte multe ori...

DT: La solicitarea cui?

CP: Institutional?

Elena Udrea: Nu. In context neoficial. Neoficial.

DT: La solicitarea cui?

Elena Udrea: Nu la solicitare, pur si simplu. La sarbatori, la aniversari.

DT: Unde aveau loc intalnirile astea?

Elena Udrea: Pai, unde se tineau acestea. Fie la vilele de protocol ale serviciului, fie daca vorbim de, nu stiu, de aniversari sau sarbatori gen Paste sau Craciun la munte, unde...

DT: Va invitau ei sau cum se intampla asta?

Elena Udrea: Ne intalneam in contextul in care, de-a lungul celor 10 ani, au fost momente in care cu totii ne-am intalnit la presedinte.

DT: Dar as reveni putin la o acuzatie extrem de grava pe care o aduceti, si anume ca fostul sot v-a relatat ca la solicitarea generalului Coldea ar fi mers cu 500.000 de euro la Ghita ca sa ii finanteze...

Elena Udrea: Alin Cocos, da.

DT: Alin Cocos ca sa ii finanteze televiziunea, la inceput. Asta cu ce o puteti proba?

Elena Udrea: Pai, cu Dorin Cocos, cu Alin Cocos.

DT: Si ati crezut varianta lor, pur si simplu? V-au dat elemente de sustinere a ceea ce povesteau? Ca poate au inventat, asa, o poveste.

Elena Udrea: Pai stiti de ce i-am crezut? Pentru ca a mai fost o situatie, plus multe altele. Dar va mai spun o situatie. Dumnezeu sa-l ierte, Culita Tarata, undeva in 2012 sau dupa campanie - am candidat la Neamt si dansul era acolo presedinte de Consiliu Judetean sau, nu, era din Neamt, in orice caz, parlamentar din Neamt. In contextul acesta, in care stateam foarte mult de vorba in campanie, mi-a spus la un moment dat ca duce bani la SRI domnului Coldea pentru a plati un institut de sondare a opiniei publice. Ulterior, Gheorghe Stefan zis Pinalti, de cateva ori la rand, mi-a spus ca parte din banii de pe niste firme cu care era un scandal i-au fost ceruti de catre Culita Tarata sa-i duca SRI-ului pentru niste sondaje. Acuma, pe toti acestia, avand in vedere ca lucrurile se leaga intre ele si oamenii pot vorbi, in afara de Culita Tarata, eu va spun ce mi-au spus ei.

DT: Revenind la acuzatiile extrem de grave pe care le aduceti SRI-ului...

Elena Udrea: Nu, nu SRI-ului. Eu aduc acuzatii sefului de astazi al SRI-ului. Nu, SRI-ul am tot respectul pentru aceasta institutie.

DT: Stiti ce nedumerire am? In toate declaratiile publice, ati spus ca nu stiti, nu cunoasteti detalii legate de afacerile fostului sot, Dorin Cocos. Ori, ce constat acum e ca discutati in mare detaliu despre ce afaceri facea, cui ducea 500.000 de euro.

Elena Udrea: Nu. V-am spus cand s-a intamplat lucrul acesta: in aceasta toamna, inainte sa fie retinut preventiv, cand a venit special sa imi spuna lucrurile acestea. Ma rog, special sa imi spuna de intalnire. In discutie a fost si povestea cu banii. Deci nu am stiut. Asta se intamplase, probabil, in 2011, cand a fost cu RTV-ul, probabil in alt an, si nu am stiut asa ceva. Acum a venit si mi-a spus. Eu stiam ca merge la SRI. Stiam ca mergea sambata, duminica, mergea la SRI.

DT: Fostul dvs. sot.

Elena Udrea: Fostul sot, da, da.

DT: Dar ce cauta el acolo?

Elena Udrea: Pai, nu l-am intrebat niciodata ce cauta. Ca mi-am imaginat ca cauta lucruri secrete, din moment ce se duce acolo.

DT: Adica stiati si nu-l intrebati: Domne', ce cauti la SRI?

Elena Udrea: Nu.

DT: De ce te duci sambata si duminica la SRI?

Elena Udrea: Nu, nu-l intrebam. Pentru ca imi imaginam ca daca se duce sa vorbeasca, clar cu oamenii de acolo. Adica nu cred ca se ducea sa tunda iarba din curtea SRI-ului. Deci se ducea sa se intalneasca...

CP: O familie functioneaza in felul asta, al onestitatii. Nu se poate sa nu existe.

DT: Si mai e ceva. La randul dvs. spuneati ca erati invitata la SRI. Nu discutati?

Elena Udrea: Asta este altceva. Erau evenimente oficiale. Ce sa intreb: da' ce vorbiti cu Dorin Cocos? Acuma, numai ideea ca vorbesti cu sefii SRI, vorbesti, nu stiu, cu generalul Coldea sau cu Maior, si nu-mi spui. Evident ca vorbesti niste lucruri care tin de voi, de barbati, de business, de ce vorbiti voi acolo.

DT: Si mai e o intrebare esentiala aici, iertati-ma ca insist, dar trebuie lamurite extrem de clar toate aceste detalii si acuzatii pe care le aduceti. De ce nu le-ati spus la vremea respectiva?

Elena Udrea: In toamna acestui an?

DT: Cand le-ati aflat. Exact.

Elena Udrea: Pai, eu m-am dus si le-am spus unor oameni. I-am spus presedintelui, i-am spus domnului Maior si, cumva, indirect, m-am intalnit de doua ori, am cerut eu de doua ori sa ma intalnesc, ultima data in lunea de dinaintea plecarii lui Traian Basescu de la Cotroceni - deci a plecat pe 21, pe 15 decembrie, si o data undeva in campanie, cand m-am dus sa ii spun ca, dupa mine, este evident ce mi se intampla si ca sunt tinta si ca exista o strategie impotriva mea. Si deci am spus lucrurile acestea chiar lor si, de asemenea, i-am spus si presedintelui.

CP: Ce alte lucruri ati mai pus in denuntul de la DNA?

DT: Si, practic, care e acuzatia, daca puteti incepe cu asta? Care este acuzatia adusa impotriva generalului Coldea?

Elena Udrea: Pai eu zic asa. Daca eu trebuia sa stiu ca fostul sot folosea bani care nici azi nu sunt dovediti ca au fost, inca se incearca dovedirea faptului ca sunt obtinuti ilegal, dar eu trebuia sa stiu lucrul acesta. Daca el imi spunea: sunt bani legali - eu trebuia sa cercetez, eventual cu un detectiv particular, sa vad daca ma minte sau nu. Oare serviciile - serviciul de informatii stia ca Dorin Cocos are bani ilegal? Da? Bun. Eu as vrea ca lucrurile acestea sa fie...

DT: Tot nu ati raspuns: care este acuzatia? Ati spus ca ati facut un denunt.

Elena Udrea: Pai nu stiu. Sa formuleze, asta fac organele de cercetare. Nu o fac eu. Sa faca procurorii incadrarea aceea si, sigur, eu am spus niste lucruri pe care le stiu, am indicat de unde le stiu, persoanele, contextul. Acuma, nu sunt procuror sa fac eu incadrarile. Deci, intorcandu-ma la lucrurile pe care le-am pus cap la cap in timpul acesta, s-a mai intamplat ceva, ceva important. In primavara lui 2013 a venit la mine Culita Tarata, inca o data spun Dumnezeu sa-l ierte, sa imi spuna, el avea afaceri in agricultura.

De fapt, imi spusese el cam toata iarna, dar fiind eu cu campania nu prea am fost atenta. Sa-mi spuna ca exista un dosar impotriva unor parteneri de afaceri pe care el ii avea si care vindeau cereale, care aveau cumva cel mai bun pret de pe piata, ceva de genul acesta, deci oamenii erau dintre cei care afectau interesele marilor traderi de cereale - asa, si care nu erau cetateni romani si care dosar a fost facut special pentru a fi ei scosi de pe piata, invocand interesul generalului Coldea. Dosarul acesta e la DIICOT. La DIICOT, Alina Bica la vremea aceea era doar consilierul procurorului sef DIICOT, care cred ca era Codrut Olaru. Rugamintea sau dorinta lui Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, era sa-i spun lucrul acesta presedintelui Romaniei - sursa alternativa de informatii. M-am dus la doamna Bica si am intrebat-o daca poate sa fie adevarat ce mi-a spus domnul Culita Tarata, Dumnezeu sa-l ierte, ca sa nu merg sa spun un lucru macar neverificat inainte. Doamna Bica mi-a spus ca este adevarat, ca se fac presiuni asupra ei in acest dosar pe care nu stiu cum il coordona sau ce facea in calitate de consilier al procurorului general, si ca se mai fac presiuni - nu stiu daca atunci mi-a spus sau ulterior - dar mi-a spus si asta, in dosarul lui Ioan Niculae.

CP: Presiuni din partea cui?

Elena Udrea: Din partea generalului Coldea.

DT: Sa ce?

Elena Udrea: Sa dispuna anumite masuri. Dar daca o s-o intrebati, o sa va spuna ea mai exact. Sa dispuna anumite masuri si sa ia anumite decizii in aceste dosare.

CP: Deci in dosarul cu agricultura, cu graul, si in dosarul lui Ioan Niculae, celebrul dosar care de 4 ani sta in nelucrare la DIICOT?

Elena Udrea: Da. Nu stiu daca cu graul, ceva cu agricultura si cu Ioan Niculae, celebrul dosar.

DT: Acum, toate aceste declaratii...

Elena Udrea: Paranteza, deci imi cer scuze. Dupa ce am avut aceste date de la Alina Bica, i-am spus presedintelui ceea ce mi-a transmis Culita Tarata.

DT: Si presedintele ce a spus, relatandu-i toate aceste situatii? Si despre Culita Tarata, si despre fostul dvs sot, cum a reactionat la toate astea?

Elena Udrea: A luat decizia pe care a dorit sa o ia, nu stiu mai departe ce a facut cu povestea aceasta despre dosarele de la DIICOT, insa stiu ca despre ceea ce i-am spus legat de ce mi-a zis Dorin Cocos stiu ca a avut o discutie chiar cu cei de la SRI.

CP: Dar legat de relatia dintre Dorin Cocos si SRI sau generalul Coldea, ce era Cocos? Era un ofiter acoperit, era un om care facea servicii SRI?

Elena Udrea: Om de afaceri. Cred ca nu. Acum sa ma aventurez sa spun categoric nu inseamna sa...

CP: Atunci cand a venit si v-a cerut o interventie pentru o discutie la generalul Coldea, nu se poate sa nu-l fi intrebat: dar tu in ce calitate ai carat 500.000 de euro, impreuna cu Alin Cocos? In ce calitate?

Elena Udrea: De om de afaceri. Nu. Ulterior am aflat ca Alin Cocos...

DT: Dar nu ati avut niciodata rezerva ca astea ar putea fi povesti vanatoresti?

Elena Udrea: Posibil. Dar eu zic ca daca va fi intrebat Dorin Cocos, va putea sa spuna. Doi la mana: eu nu cred ca intri la SRI si nu ramane acolo, la poarta, ca ai intrat. Sau presupun, nu?

CP: Dar, repet: in ce calitate era el trimis de Coldea la Ghita cu 500.000 de euro? In ce calitate? Nu inteleg.

Elena Udrea: Pai, probabil ca de finantator. In calitate de om de afaceri, care facea lucrurile acestea.

CP: La ordinul SRI, atentie!

Elena Udrea: Eu va spun niste fapte. Nu am participat la discutii, ca sa stiu cum s-au intamplat lucrurile.

DT: Dar credeti ca asta explica, daca e adevarata sustinerea ca Dorin Cocos a mers cu 500.000 la Sebastian Ghita, asta explica si tratamentul binevoitor de care v-ati bucurat la RTV o buna perioada?

Elena Udrea: Nu as sti sa va spun. Posibil. N-as sti. Dar tratamentul ingrozitor, care n-are legatura cu deontologia profesionala, de care are parte presedintele Traian Basescu, am eu parte, cred ca arata ca dl Ghita totusi actioneaza conform altor interese, nu pe principiul: cine m-a finantat o data am grija de el.

CP: Haideti sa ne intoarcem la denunt. Mai sunt si alte fapte pe care le-ati pus in acest denunt?

Elena Udrea: Acum este foarte greu, nu mai am hartia in fata. Insa, asa cum va spuneam, cand am inteles ce se intampla, am inceput sa scriu. Pentru ca eu stiam ca se va ajunge aici, si am dovada discutiile pe care le-am purtat, acuzatiile pe care am inceput sa le formulez in campanie, discutiile pe care le-am purtat in tot acel timp cu acesti oameni, cu presedintele, cu colegi de partid, am spus ce se intampla de atunci. Primeam tot timpul raspunsuri: ai grija ce vorbesti! S-a suparat pe tine Coldea! S-a suparat pe tine Kovesi! Ai grija ce spui in oras! Insa pe mine ma stiti. Asa am facut permanent.

DT: Nu e prima data cand sustineti teoria serviciilor secrete care se implica in ce va priveste sa va opreasca politic.

Elena Udrea: Acum am avut si explicatia de ce.

DT: Deci nu e prima data cand faceti asta.

Elena Udrea: Doar in campanie am mai facut-o, inainte nu.

DT: In campanie ati facut-o, da. Si intrebarea mea e daca nu reduceti totul la servicii, pentru ca tot ce spuneti e greu de probat? Tot ce ati spus se bazeaza pe declaratiile fostului sef si ale unui om care a decedat intre timp.

Elena Udrea: Stiti ce se intampla? Stiti cum sunt lucrurile acestea? Pai da, dar mai este Gheorghe Pinalti care este in viata, Doamne ajuta. Dar stiti cum sunt astea? Dar asa sunt toate doarele de la DNA. Sunt bazate pe acuzatii formulate de oameni. Dar, acum mai ramane ca oamenii aceia pe care eu i-am nominalizat sa fie intrebati.

DT: Si in ce priveste filajul de la Paris, acolo v-ati lamurit? Tot serviciile secrete au fost?

Elena Udrea: Nu m-am lamurit.

DT: Pentru ca, intre timp, presedintele a primit un raport.

Elena Udrea: Eu zic sa-l intrebati pe presedinte ce crede despre acel raport.

CP: A spus ca e strict secret.

Elena Udrea: Eu zic sa-l mai intrebati o data. A, ca e strict secret. Asta este altceva. Eu n-am acuzat si nu acuz SRI-ul de implicare. Insa Alina Bica a fost de la inceput nedorita si de asta a si fost pusa pe seama mea, nedorita in fruntea DIICOT-ului. De ce? Unul din motive? Or fi fost si altele, nu spun acum ca numai asta, dar e clar ca unul din motive tocmai acela ca nu era din apropierea serviciului de informatii, in asa fel incat sa-i spui: actioneaza intr-un fel, fa aici asa, fa aici asa.

CP: Asa cum spuneti ca e Laura Codruta Kovesi?

Elena Udrea: Nu spun ca este asa in totalitate. Insa este clar ca exista o relatie, o colaborare foarte buna intre SRI sau dl Coldea si dna Kovesi, in timp ce - va mai spun un lucru: Spre exemplu, la un moment dat, vazand presiunea la care era supusa Alina Bica, in sensul in care ea a fost pusa sub ascultare imediat ce a fost numita sef DIICOT sau inainte putin, a fost pusa sub... a avut doua mandate de ascultare date de Codruta Kovesi sau la solicitarea DNA-ului. Simtea permanent aceasta presiune asupra ei si avea discutii, imi spunea ca are discutii cu cei de la SRI legat de faptul ca, spre exemplu, ea nu primea niciun fel de informari de la SRI. In conditiile in care combatea criminalitatea organizata.

DT: O secunda. In ce priveste: doamna Bica a spus ca poate n-a fost numita tocmai pentru ca nu avea bune relatii cu SRI.

Elena Udrea: Nu, n-am spus asta. Nu reduceti asa. Am spus ca unul din motive...

DT: ... ar putea fi asta. Dar unul din motive poate ar putea fi altul. Faptul ca doamna Bica avea relatii bune cu politicieni, respectiv cu dumneavoastra. Faptul ca doamna Bica era suspectata de implicare in mafia despagubirilor.

Elena Udrea: Pai nu a fost suspectata, ca daca era suspectata spunea cineva lucrul asta. SRI-ul nu a iesit sa spuna nimic. Nu a spus: nu se poate sa fie pusa doamna Bica pentru ca, uitati, este implicata in mafia retrocedarilor.

DT: Poate i-o fi spus presedintelui.

Elena Udrea: Nu i-a spus sigur. A iesit presedintele si a spus ca nu a avut nicio informatie legat de lucrul acesta. Problema ca doamna Bica ar fi fost implicata in mafia retrocedarilor a aparut acum cateva luni. Da? Deci daca la vremea aceea ar fi spus cineva: Alina Bica este implicata in mafia retrocedarilor...

DT: Sunteti sigura ca presedintele nu a fost informat...

Elena Udrea: Sunt sigura ca presedintele nu a fost...

DT: ... in niciun fel in ce priveste doamna Bica?

Elena Udrea: Nu, stati un pic. Vorbeati de mafia retrocedarilor.

DT: Nu. De doamna Bica vorbim. Sunteti sigura...

Elena Udrea: de mafia retrocedarilor. De implicarea Alinei Bica...

DT: Eu intreb de doamna Bica. Sunteti sigura...

Elena Udrea: Pai nu stiu ce altceva o fi fost.

DT: ca presedintele nu a fost informat ca ar fi bine sa n-o puna pe doamna Bica din cu totul alte motive?

Elena Udrea: Nu. Ati schimbat subiectul. Nu stiu despre alte motive. Daca vorbiti de lucruri penale, cum ar fi implicarea in mafia retrocedarilor, sunt sigura ca nu a fost aceasta informatie.

DT: Un motiv suficient era buna relatie cu unii politicieni, nepermisa asa cum ne-a spus si CSM-ul intr-o decizie.

Elena Udrea: Ok, dar nu era o fapta penala.

DT: Nu. Dar e un motiv suficient sa n-o pui procuror sef.

Elena Udrea: Bun, ok. Deci nu era ceva penal. Faptul ca ai o relatie cu un politician, poate azi sa fie, maine sa nu fie, procuroarea sa fie, maine sa nu fie. Ok, daca asta este o vina, ca ai o relatie buna cu un om politic, asta este. Eu stiu magistrati care sunt casatoriti cu politicieni. Asta e viata. Asta nu era o implicare intr-o cauza penala a doamnei Bica. Faptul ca se spunea, s-a speculat pe seama vietii private, asta deja mi se pare nepotrivit, pentru ca despre viata privata a cuiva putem sa speculam despre oricine.

CP: Haideti sa ne intoarcem la dosarul dvs, pentru ca dupa ceea ce ne-ati spus, devine clar urmatorul predicat: ca dvs. banuiti SRI/generalul Coldea ca a dat drumul la acest dosar, impreuna cu Laura Codruta Kovesi/DNA, astfel incat sa va opreasca pe dvs. din evolutia politica.

Elena Udrea: Eu cred ca dosarul pornea oricum. Era un dosar care pornise demult, se intampla oricum. Faptul ca din tot acest dosar s-a concentrat pe mine, in conditiile in care eu eram candidat, aici este problema pe care o vad eu. Dosarul nu contest, Doamne fereste! E un dosar prea mare, ca sa fie manipulat, sau...

DT: Problema pe care n-o vad eu e de ce s-ar concentra pe dvs?

Elena Udrea: Pai, despre asta vorbesc de o jumatate de ora.

DT: Dar, dar nu inteleg.

Elena Udrea: Asta este motivul.

DT: Dvs. cu ce ii impiedicati in toata povestea asta?

Elena Udrea: Pai, uitati, pot sa vin sa va spun dvs. lucrurile acestea.

DT: Pai nu le-ati spus pana acum?

Elena Udrea: Nu. Dar pot sa le spun si le-am spus astazi, spre exemplu.

DT: Si tot nu e clar de ce nu le-ati spus mai devreme.

Elena Udrea: Pai, mai devreme inseamna din octombrie pana acum. Da? Alegeri, plecarea presedintelui de la Cotroceni si vacanta parlamentara.

DT: Suficient de grav tot ce ati spus pana acum, incat sa fie cunoscute inainte de alegeri.

Elena Udrea: Bun, stati ca nu am venit peste 10 ani. Si nici peste 50 de ani. Vorbim de 2 luni de zile.

---

Puteţi citi partea a doua a articolului AICI.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Stimate doamne SI domni singurul motiv pentru care a fost posibil acest scenariu demn pentru o pelicula James Bond este intr-adevar faptul ca romanii sunt invatati cu brutalitatea. CE de Mai aude despre Schengen...

    Am scris și azi-noapte că sunt șocat. Deși influența SRI-ului este intuită, confirmarea a fost șocantă.

     

    Și, ca și în cazul Snowden, încep tot felul de voci ale sistemului să denigreze "turnătorul". 

     

    Iată din Guardian, despre războiul online al serviciilor secrete: 

    A Californian corporation has been awarded a contract with United States Central Command (Centcom), which oversees US armed operations in the Middle East and Central Asia, to develop what is described as an "online persona management service" that will allow one US serviceman or woman to control up to 10 separate identities based all over the world. 

    The project has been likened by web experts to China's attempts to control and restrict free speech on the internet. Critics are likely to complain that it will allow the US military to create a false consensus in online conversations, crowd out unwelcome opinions and smother commentaries or reports that do not correspond with its own objectives. 

    The discovery that the US military is developing false online personalities – known to users of social media as "sock puppets" – could also encourage other governments, private companies and non-government organisations to do the same. 

    The Centcom contract stipulates that each fake online persona must have a convincing background, history and supporting details, and that up to 50 US-based controllers should be able to operate false identities from their workstations "without fear of being discovered by sophisticated adversaries". 

    Este din 17 mar 2011. Eu cred că avem și noi așa ceva (că nu este greu de creat). Și, în mintea mea, ofensiva fără precedent în lumea liberă a lui Johannis în mediul online (cel mai vizualizat personaj politic al lumii???) nu poate fi pusă decât pe seama serviciilor secrete. 

    1. Drags Cristi. A nu se confunda cu egalitate.Am stat la coada de la Ora 12,pans la Ora 9 seara pentru a vota SI crede-ma ca in afara pastilutelor prescrise de prietenii comentaci nu consum halucinogene Sa ma FI convins de a face acest lucru. Insa cand am audit ca decay Sa fie Marlan Mai bine pierde atunci am stout ca e roman adevarat,adica BRUTA MIORITICA.

      Și dacă ți se induce nevoia de a îți scoate banii, de criză iminentă, te vei duce să stai 10 ore la coadă.

      Eu mă refer la "criza" indusă de pe net, de a intrat lumea în fibrilație. Aia a fost indusă de SRI. Și, considerând lipsa de secții de vot din totdeauna în diaspora, au obținut ce au vrut: un vot emoțional împotriva. 

      Insa spre deosebire de banca la ghiseul de votare in loc de cont exista doar un formular pe care sa-ti asterni un vis , o dorinta sau o pasiune. Iar cand un cetatean Te intreaba la CE e aceasta coada iti poti da seama ce frumps este sa poti fii brutal asteptand in liniste pentru o stampiluta:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb