Textul final al propunerii de modificare a Codului Muncii a fost definitivat în cadrul şedinţei de Dialog Social la care a participat ministrul Gheorghe Barbu şi delegaţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, informează un comunicat de presă al Confederaţiei Patronale a Industriei Serviciilor şi Comerţului (CPISC), citat de Rompres.
Negocierile asupra modificării Codului Muncii s-au derulat pe parcursul cîtorva luni, CPISC apreciind că rezultatul acestora constituie un succes atît din punct de vedere practic, al unor clarificări necesare în actul normativ, dar şi un pas important în abordarea responsabilă şi profitabilă a Dialogului Social.
Caracteristica principală a nolui text este transferul multora dintre problemele aparent insolubile, la nivelul Contractelor Colective de Muncă la diferite niveluri. Aceasta va oferi reglementării relaţiilor de muncă un maxim de flexibilitate în adaptare la condiţiile concrete ale fiecărui loc de muncă.
Noul text al Codului Muncii va contribui esenţial şi la reducerea muncii la negru prin prevederi ferme privind interzicerea oricărei relaţii de muncă fără încheierea în prealbil a unui Contract individual de muncă - şi clarificări care să limiteze posibilităţile de abuz de ambele părţi.
Conţinutul propunerii de modificare a Codului Muncii se va găsi din data de 15 iunie pe site-ul MMSSF spre consultare publică şi va fi adoptat prin Orgonanţă de Urgenţă pînă la sfîrşitul acestei luni.
CPISC consideră această formulă drept suma tuturor compromisurilor posibile la această dată privind textul Codului Muncii şi dezaprobă toate atitudinile negativiste exprimate în ultima vreme în unele materiale de presă. Asemenea abordări nu pot avea la origine decît reaua-credinţă ori ignoranţa.
CPISC recomandă tuturor organizaţiilor patronale şi sindicale responsabile şi reprezentative să susţină, prin toate mijloacele, adoptarea noului text al Codului Muncii.