Conflictul militar deschis de Federaţia Rusă în Ucraina nu a trecut neobservat de liderii partidelor parlamentare din ţara noastră, care au condamnat unanim intervenţia Kremlinului pe teritoriul statului vecin.
"Această încălcare a dreptului internaţional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internaţională şi un risc pentru pacea de pe continentul nostru. România este pregătită să ofere asistenţă umanitară şi să gestioneze această criză împreună cu aliaţii noştri din NATO şi Uniunea Europeană. Cetăţenii români şi cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar", a afirmat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor. "Credem că Rusia trebuie să suporte consecinţele acestei agresiuni, acestei invazii ilegale. România, alături de partenerii, de aliaţii din NATO şi UE va impune sancţiuni substanţiale împotriva Rusiei. Este menţionat foarte clar că România, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză în detaliu a tuturor acelor companii unde există acţionariat rusesc, indiferent dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi, să se ia măsurile necesare. În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă firmele care primesc ajutor de stat au legături cu companiile sau persoanele sancţionate, pentru că ajutorul de stat nu trebuie să ajungă la cei care sunt pe listele respective. De asemenea, trebuie şi o analiză a Ministerului Finanţelor a prezenţei României în câteva bănci internaţionale ruseşti, pentru care eu, când am fost ministru, am oprit participaţia noastră. E momentul să discutăm cu partenerii noştri să vedem dacă mai este oportun ca România să rămână în aceste instituţii internaţionale", a declarat Florin Cîţu, preşedintele Senatului şi şef al PNL.
Cătălin Drulă, preşedintele interimar al USR l-a asigurat pe premierul Nicolae Ciucă de sprijinul respectivului partid politic parlamentar pentru toate chestiunile care ţin de securitatea naţională.
"Am văzut că Ministerul de Externe a anunţat sprijin pentru cetăţenii români din zonele afectate şi susţinem acest demers cu tot ce putem. Suntem cu toţii alături de poporul ucrainean în faţa acestei agresiuni monstruoase lansate de Vladimir Putin. Nu vom renunţa niciodată la valorile noastre democratice în faţa violenţei unui dictator. Gândurile noastre se îndreaptă şi către comunităţile româneşti din Ucraina şi către fraţii noştri din Republica Moldova", a spus Cătălin Drulă.
Fostul lider al USR, deputatul european Dacian Cioloş, a spus că singura soluţie pentru stingerea acestui conflict militar este ca lumea liberă "să-l lovească pe Putin acolo unde îl doare mai tare: la bani; rapid şi decisiv". "Da, va exista un impact economic şi vor fi efecte negative şi pentru economiile europene. Dar, în acest moment, este un preţ mic de plătit pentru asigurarea păcii şi securităţii în Europa", a afirmat Dacian Cioloş.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a spus că e timpul pentru comunitatea internaţională să folosească toate mijloacele şi sancţiunile pentru a forţa Rusia să oprească războiul. "România trebuie să fie pregătită pentru a primi refugiaţi de război. Suntem îngrijoraţi pentru maghiarii din Ucraina Transcarpatică şi pentru comunitatea română din Ucraina. Aş vrea să-i asigur că pot conta pe sprijinul nostru în aceste momente dificile", a mai spus Kelemen Hunor.
Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, a declarat că "invazia rusă este un act de agresiune pe care trebuie să-l condamnăm ferm", fiind "o încălcare a tuturor tratatelor şi înţelegerilor internaţionale, un atac împotriva unui stat suveran şi independent". "Nu putem fi înţelegători cu o asemenea acţiune. Sperăm din toată inima ca această izbucnire de furie a ruşilor să înceteze cât mai curând. Am tot sperat şi în forţa diplomaţiei, dar se pare că ea nu a avut câştig de cauză până în acest moment. Trebuie să vedem şi cum va reacţiona Occidentul, altfel decât cu declaraţii îngrijorate şi cu obişnuitele sancţiuni de care Rusiei nu pare să îi pese. Reamintim că în Ucraina avem 500.000 de etnici români, fraţi de-ai noştri, de care suntem foarte îngrijoraţi, pentru că ei au fost băgaţi în linia întâi a conflictelor şi aşteptăm şi din partea celor care conduc statul român o poziţie mai fermă, mai clară, dincolo de declaraţiile obişnuite", a afirmat Claudiu Târziu.
Fostul lider liberal, Ludovic Orban, actualul preşedinte al formaţiunii Forţa Dreptei, a spus că prin agresiunea împotriva Ucrainei, Rusia şi-a încălcat statutul de membru permanent al Consiliului de securitate al ONU şi a încălcat grav toate acordurile privind securitatea europeană şi globală. "Astăzi nu mai sunt suficiente doar declaraţiile de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Sunt necesare acţiuni concrete de sancţionare a Rusiei, complete şi nu parţiale ori etapizate. Sancţiuni maxime adoptate de urgenţă! (...) Este momentul ca Rusia să fie pe deplin izolată la nivel internaţional, atât din punct de vedere economic şi financiar, cât şi din punct de vedere politic şi diplomatic. (...) Poporul rus trebuie să ştie că noi, statele democratice europene, nu suntem adversarii Rusiei, iar dacă el va avea de suferit cauza trebuie căutată în acţiunile lui Putin împotriva unui stat suveran şi independent, fapt care a provocat moarte şi distrugere", a declarat Ludovic Orban.
El a menţionat că autorităţile de la Bucureşti au obligaţia să se pregătească în mod serios pentru orice răspuns economic, umanitar sau de altă natură care este decis la nivelul organizaţiilor din care face parte România şi pentru orice scenariu care priveşte regiunea noastră, inclusiv pentru susţinerea Republicii Moldova.