Lipsa unei confruntări directe între candidaţi înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale reprezintă un mare minus al acestei campanii electorale. Din câte se pare, problema se va repeta şi înainte de turul doi. Este tot mai clar că niciunul dintre candidaţi nu-şi doreşte o întâlnire faţă în faţă cu adversarul politic, comportându-se ca doi pugilişti care evită contactul pentru a nu avea surpriza unui KO. Politicienii şi-au găsit însă un alibi perfect, întreaga vină este aruncată în spatele presei pe care o acuză că nu este imparţială. Păguboasa generalizare este cauzată în bună măsură şi de atitudinea televiziunilor de ştiri. Nu mai e un secret pentru nimeni care sunt simpatiile la Antena 3, România TV, Realitatea TV sau B1 TV. Aşa stând lucrurile, lui Victor Ponta sau Klaus Iohannis le este foarte uşor să refuze o confruntare într-un studiou tv sau altul sau să nu fie de acord cu un anume moderator. O altă problemă este cauzată de faptul că s-a acreditat ideea ca o astfel de confruntare trebuie să se ţină neapărat la o televiziune de ştiri, televiziunea publică fiind exclusă din start din discuţie. Staff-urile de campanie susţin că negociază intens şi că există şanse, mici dar există, să-i vedem pe cei doi candidaţi într-o confruntare directă. Victor Ponta a propus patru confruntări în patru zile diferite, fixând inclusiv ora de începere, tema de discuţie şi durata, urmând ca România TV, B1 TV, Realitatea TV şi Antena 3 să le găzduiască. Klaus Iohannis a refuzat, propunând ca loc de dezbatere Aula Universităţii de Vest din Timişoara, pentru ca toate televiziunile interesate să aibă acces liber la confruntare. Ambii politicieni clamează necesitatea unei confruntări, dar lucrurile par făcute de aşa natură încât să nu se ajungă la un numitor comun.
Situaţia este neplăcută pentru breasla jurnaliştilor, pe acest fond organizaţia ActiveWatch a lansat la începutul acestei săptămâni un apel către posturile de televiziune implicate în campania electorală: " ActiveWatch face apel la profesionalismul, responsabilitatea şi buna-credinţă a realizatorilor de televiziune, avand în vedere importanţa instituţiilor de presă în asigurarea informării corecte a publicului în contextul derulării campaniei pentru cel de-al doilea tur al Alegerilor Prezidenţiale. În opinia noastră, în perioada campaniei electorale din 3 octombrie - 1 noiembrie, principalele televiziuni de ştiri, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV şi România TV, au eşuat în procesul de organizare a unor dezbateri relevante cu cei 14 candidaţi la funcţia prezidenţială. ActiveWatch a identificat principalele abateri manifestate în cadrul dezbaterilor electorale televizate, din campania pentru primul tur al Alegerilor Prezidenţiale: 1. Partizanate făţişe concretizate prin ostilitatea deschisă faţă de candidaţii indezirabili şi eliminarea atitudinii critice faţă de candidaţii agreaţi de realizatorii TV. 2. Marginalizarea candidaţilor şi a temelor electorale atât prin spaţiul alocat, cât şi prin prezentarea în exces a unor evenimente conexe campaniei electorale. 3. Încurajarea confruntărilor între politicieni, în detrimentul dezbaterii ideilor politice şi fără a arăta preocupare faţă de agenda electoratului. 4. Promovarea şi încurajarea atacurilor la persoană şi proceselor de intenţie, fără a asigura drept la replică ori probarea afirmaţiilor cu probe temeinice. (...) În plus, campania electorală trece, patronii se schimbă, dar jurnalistul rămâne faţă în faţă cu publicul şi colegii săi, iar bunul cel mai de preţ al unui jurnalist este calitatea sa profesională şi reputaţia sa."
Din păcate chiar în această săptămână publicul a asistat la un nou episod mai puţin plăcut, când un realizator TV (Răzvan Dumitrescu - Antena 3) şi-a dat afară din emisiune invitatul (deputatul liberal Mihăiţă Calimente). Pentru politician aceasta nu este o premieră, în urmă cu trei luni a păţit exact acelaşi lucru la România TV, într-o emisiune moderată de Andreea Creţulescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2014, 08:38)
Antena 3, RTV, B1 nu sunt televiziuni ci tribune de partid de unde se trambiteaza contracost orice mizerie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2014, 10:07)
ActiveWatch, cum puteti considera ca ar intelege cei de la Antena 3, profesionalismul, responsabilitatea şi buna-credinţă a realizatorilor de televiziune, în vederea informării corecte a publicului în contextul derulării campaniei pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, altfel decat atacand tot ce li se pare pro basist?.
Saracii de ei, au ajuns mai poarniti,mai indobitociti decat Felix.
2.1. Nici macar (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de daniel în data de 07.11.2014, 13:10)
nu e vorba de a ataca de catre pseudojurnalistii de la A3 sau Romania TV pe cei considerati a fi basisti.
Toti cei care nu sint de acord cu ceea ce le iese pe gurita sint etichetati implicit cu eticheta "basist".
Altfel spus, daca nu esti cu noi esti basist.
O gandire extrem de incorecta si daunatoare.