PNL va ataca la Curtea Constituţională Codul Administrativ, deoarece liberalii susţin că acesta nu putea fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, dar şi pentru prevederea care permite adoptarea, prin majoritate simplă, a modificărilor patrimoniului unităţilor administrativ teritoriale.
În urma intrării în vigoare a acestei prevederi, la sfârşitul lunii iulie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a adoptat 20 de hotărâri privind înfiinţarea companiilor municipale.
Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a spus că partidul se concentrează pe blocarea aplicării acestor noi hotărâri ale CGMB privind companiile municipale, care nu reprezintă decât "expresia unei ambiţii de neînţeles a doamnei primar de a le menţine în viaţă". Ea a precizat: "În paralel, contestând Codul Administrativ, pentru faptul că permite adoptarea de decizii legate de angajarea patrimoniului cu majoritate simplă, când, în realitate, acest lucru trebuie să se întâmple cu votul larg al tuturor celor care reprezintă vocea cetăţenilor în consiliile locale".
În paralel, reprezentanţii PNL au deschis un proces privind închiderea societăţilor nou-înfiinţate, următorul termen fiind acordat în instanţă pentru luna septembrie. La termenul respectiv, ei vor invoca excepţia de neconstituţionalitate a noului Cod Adminis-trativ, şi astfel actul normativ adoptat prin ordonanţă de urgenţă de membrii Cabinetului Dăncilă va ajunge pe rolul Curţii Constituţionale.
Menţionăm că preşedintele Klaus Iohannis şi liderii principalelor partide parlamentare de opoziţie - PNL, USR şi PMP - au solicitat noului Avocat al Poporului, Renate Weber, contestarea la CCR a Codului Administrativ, dar nu au primit niciun răspuns favorabil.
Se pare că, după adoptarea de CGMB a hotărârilor privind patrimoniul Municipiului Bucureşti, liberalii au găsit modalitatea prin care noul Cod Administrativ poate fi atacat la CCR, fără intervenţia Avocatului Poporului: contestarea în instanţa de contencios administrativ a hotărârilor de consiliu şi invocarea la primul termen de judecată a excepţiei de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă aprobată de guvernul Dăncilă privind Codul Administrativ.
La invocarea excepţiei de neconstituţionalitate, liberalii vor contesta tot Codul Administrativ, iar în cazul în care judecătorii CCR le vor da dreptate, actul aprobat în grabă de Cabinetul Dăncilă, în care sunt stipulate şi pensiile speciale ale aleşilor locali, va fi declarat neconstituţional în ansamblul său.