Indiferent dacă joacă serios sau la cacealma în această partidă de pocher politic, Marcel Ciolacu mizează pe formula "totul sau nimic". Ori va deveni viitorul preşedinte al României şi va juca cinci-zece ani pe cei mai mari cai ai puterii, ori va sfârşi ca toţi ceilalţi candidaţi eşuaţi, fiind exmatriculat din PSD. Asta în cel mai bun caz. Zarurile au fost aruncate. Pentru Marcel Ciolacu, drum de întoarcere nu mai există.
Singura şansă a liderului PSD este ca de acum încolo să meargă cu toată viteza înainte, să angajeze şi să mobilizeze PSD pentru a-şi putea accesa în primul tur uriaşul bazin electoral reprezentând un procent de treizeci şi ceva la sută din numărul total de votanţi. Dacă nu face mari greşeli - şi presupun că nu va face, după ce am avut posibilitatea să-i studiez în ultimii doi ani comportamentul extrem de prudent -, împins de bazinul electoral al social-democraţilor, Marcel Ciolacu va ajunge în turul doi. Şi abia apoi începe greul.
Chiar aflat detaşat pe prima poziţie, liderul PSD poate fi învins în turul doi. Dacă altcineva reuşeşte să adune o majoritate. Urmează deci să încercăm să anticipăm cum funcţionează din această perspectivă "patimile lui Marcel Ciolacu".
Într-o analiză anterioară, am dezvoltat tema unei posibile alianţe pentru turul doi cu George Simion. Marcel Ciolacu poate să-i promită acestuia, dacă va deveni preşedintele României, nominalizarea pentru poziţia de premier, pe care de altfel liderul AUR nu a ascuns că o doreşte. La schimb, Simion trebuie să tragă tare în primul tur, atât pentru a creşte scorul partidului la parlamentare, cât şi pentru a veni la masa lui Marcel Ciolacu cu un număr cât mai mare de voturi pentru cel de-al doilea tur de scrutin. Pentru liderul AUR, strategia care se conturează din această perspectivă nu este deloc simplă. Pentru a-şi mări semnificativ masa de alegători, el este obligat de circumstanţe să critice în mod dur guvernarea şi să prezinte populaţiei toate contraperformanţele acesteia. Numai că guvernarea este din ce în ce mai mult percepută - şi pe bună dreptate - ca aflându-se în responsabilitatea cvasi-exclusivă a lui Marcel Ciolacu. Cum să ataci la baionetă Guvernul, fără să-l loveşti pe premier? Iată marea dilemă a lui George Simion. Şi iată în ce condiţii grele acesta trebuie să facă un balet pe sârmă, astfel încât după primul tur de scrutin să-i poată convinge pe votanţii săi că este mai bine să aleagă pentru prezidenţiale răul cel mai mic. Motiv pentru care Nicolae Ciucă va deveni ciuca bătăilor din perspectiva AUR.
Să zicem că Marcel Ciolacu, făcând o campanie excepţională şi neînregistrând între timp mari eşecuri în activitatea sa de premier, cum este cel legat de aşa-zisa reformă a pensiilor, va reuşi să obţină 35% dintre voturile cetăţenilor României care vor face efortul de a se prezenta la urne. Să mai luăm în calcul, tot într-o variantă optimistă, că George Simion, creditat în prezent pentru prezidenţiale la cel mult 15%, va reuşi să obţină la primul tur 20%. Din cei 20% o parte, minimum 5%, vor refuza să-l voteze în finală pe Marcel Ciolacu şi vor prefera pur şi simplu să rămână acasă. Dar George Simion va obţine probabil câteva procente, cinci, dacă suntem optimişti, şi din direcţia românilor care trăiesc în străinătate. În opinia mea, este exclus ca aceştia să accepte să voteze la prezidenţiale cu liderul "ciumei roşii". Să tragem linie şi să numărăm. În cea mai bună variantă dintre variantele posibile, George Simion, în schimbul unei eventuale poziţii de premier în viitorul guvern, va fi capabil să-i transfere lui Marcel Ciolacu doar 10-15 procente. Pentru Marcel Ciolacu este util, dar în acelaşi timp insuficient.
Strategii de campanie ai PSD ar trebui să se uite de acum cu lupa de jur împrejur şi să caute cumva alte voturi pe care le-ar putea atrage în turul doi. Poate că aşa se şi explică ultima ieşire la rampă a lui Popescu Piedone, care l-a atacat cu o duritate fără precedent printr-un veritabil pamflet public pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. La pachet cu Klaus Iohannis. În viziunea lui Piedone, "ostaşul din fruntea ţării" nu este decât un gândac, iar Klaus Iohannis, un tată al gândacilor. Piedone încearcă astfel să smulgă atât cât poate smulge şi din ceea ce a mai rămas credibil în prestaţia preşedintelui României şi în consecinţă un 1-2% sau poate chiar ceva mai mult din ceea ce acesta i-ar putea transfera lui Nicoale Ciucă. Dar pentru Marcel Ciolacu tot nu ajunge. Va mai avea nevoie ca de aer şi de voturile UDMR. Măcar de o parte semnificativă a acestora, dacă în al doilea tur de scrutin Kelemen Hunor va fi convins de necesitatea de a face eforturi pentru acest transfer de voturi. Şi, la pachet, ar putea veni şi voturile maghiarilor cu cetăţenie română din străinătate. Cu cine vor vota însă românii din Republica Moldova? Cum va reuşi oare Marcel Ciolacu să-i atragă pe aceştia de partea sa? Ce trucuri va utiliza stafful de campanie al acestuia?
Până la urmă rezultă că există foarte multe semne de întrebare şi foarte multe provocări cărora candidatul prezidenţial al PSD va trebui să le facă faţă. Acestea sunt doar o parte dintre "patimile lui Marcel Ciolacu".
1. Cistigatorul
(mesaj trimis de bunul samaritean în data de 26.08.2024, 11:55)
Aceste alegeri se joaca pe ultima suta de metri .Sa nu uitam outsaiderii ce pot interveni in joc .Abia dupa rezultatul alegerilor din Rep .Moldova vom afla un adevar .Deocamdata lovitura ,ce pare a fi fatala PSD ,vine chiar dinspre ceea ce PSD si-a adjudecat deja ca realizare proprie si numim astfel noua lege a pensiilor .Laurii noii legi au fost revendicati de PSD-Ciolacu doar ca totul se poate intoarce imediat impotriva lor .Mariri de pensii ce par a fi doar favoritisme aflate in afara legii , posibile angajari de personal devenite fictive , sume eronat calculate , decizii ce inca nu ajung la cetateanul pensionar, reverificari ce pot aduce noi situatii posibil contestabile , posibila neplata in termen a pensiilor deja presupus marite dar care nu au in spate inca o decizie oficiala , toate fiind parte a prezentarii in Media si a erorilor deja asumate ca realizari de catre PSD. Rezultatul final al acestor erori si neconcordante va deveni parte a unei mutatii la vot in favoarea lui Geoana ce deja subtil si-a anuntat candidatura .Ne indreptam cu pasi repezi spre o finala Geoana - Ciuca chiar daca PNL inca nu a intrat in lupta electorala de uzura .Ciuca „romanul absolut” stie si nu grabeste zicerea : urma alege sau urma scapa turma .Maia Sandu are in fata un imens teren extrem de fertil politic daca cistiga alegerile si daca ii trece Referendumul .Prima faza pare a fi scoaterea din joc a candidatului PSD urmata de faza scoaterii din joc a candidatului de la AUR moment in care apele se separa politic si mediatic .Ne pare cum fie Geoana fie Ciuca sau un candidat surpriza va cistiga alegerile din Romania .
2. Dar comentati programul Ciolacu, nu manevrele poli
(mesaj trimis de Un liberal în data de 26.08.2024, 12:38)
Ciolacu pare abil in manevre, asa cum arata realegerea lui la congres, asa ca pot presupune ca recentele atacuri liberale incearca sa obtina ceva de la el. Insa am citit declaratia program de la lansarea candidaturii :"pai expune domeniile in care e necesara actiunea in economia Romaniei, macar promite sa nu angajeze armata in razboiul din est, promite investitii verzi, dotarea armatei etc. Promite multe in domeniul economic unde presedintia nu are nici atributii si nici parghii sa intervina! Deci promisiuni goale, si ma asteptam ca reactia liberalilor si comentariile dvs sa analizeze aceaste promisiuni uriase si populiste, care pot prinde la public pentru ca sunt rationale.
In timpul acesta generalul e atacat de Antonescu (artizanul subminarii pnl) si slab promovat de partidul lui. Aceste 2 tendinte plus faptul ca Ciuca nu se distanteaza acum de presedintele care a semnat tratatul antinational cu Zele, generalul chiar ca poate pierde sprijinul popular, in ciuda onestitatii lui si a realizarilor politice si economice din guvernare. Sa nu uitam ca PNL e partidul cu atacuri si detronari la varf exact in perioadele de alegeri, si un astfel de episod acum chiar ca ar scufunda partidul!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 13:29)
Atac si contraatac .Ciolacu deja raspunde decisiv aratind cum alianta PSD si PNL ramine in picioare ceea ce exclude orisicare alta alternativa adusa in discutie de PNL care poate electoral pierde indiferent ce decizie ar lua .Daca PNL spune NU pierde daca spune Da tot pierde . Asadar PNL nu trebuie sa raspunda ci doar sa atace erorile facute de catre guvernul Ciolacu pe legea pensiilor .Deocamdata este suficient . Oricum ar fi Ciolacu are in spate o echipa ce ne dovedeste intentia sa de a cistiga cu orisicare pret alegerile Prezidentiale dar jocul inca nu ii este favorabil . Undeva la mijloc se afla pensionarii pacaliti si de data asta .Ciolacu si guvernul trebuiau sa ceara acordul Bruxellului spre a oferi pensionarilor un procent cu mult mai mare din PIB ca parte a cresterilor de pensii .9 la suta se dovedeste a nu fi suficient .Cit despre trioul Romania -Rep.Moldova si Ucraina decizia este una de exceptie (iohannis este artizanul )ce ne ofera o forta militara extraordinara ( ca etapa ) in zona si care elimina orisice alta formula ca si alianta de putere .Tratatul de la Visegrad nu mai exista . Un rol deosebit de important vor avea declaratiile Maiei Sandu ce vor face referire la alegerile din Romania daca reuseste sa cistige noul proiect .
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 13:36)
ciolacu are toti votantii psd, si dc intra in turul 2 cu aur, are si toti votantii anti aur, anti putin si anti extrema dreapta si anti etc, adica, cam tot usr, si cam tot pnl si cam tot udmr. deci castiga usor contra aur.
dc intra cu geoana habar n-am . contra ciuca , iar castiga. lasconi n-are destule voturi sa intre in turul 2.
ciolacu sau geoana. mai degraba ciolacu. desi geoana are avantajul ca e "nou". si "independent". dintre ciolacu si geoana prefer ciolacu. sa dea cate un covrig de-ala bun de buzau dc castiga lol.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 13:38)
Nu joaca nimic Ciolacu , nu are nici un risc , este de vreo doi trei ani stabilit ca presedinte , mai vedem !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2024, 14:24)
Niciodata nu am avut candidati la presedentie atat de slabi.
Partidele care detin majoritatea sunt intelese sa nu avem cu cine vota, pentru a iesi Ciolacu invingator.
Asa a fost si la alegerile de primari in multe localitati in tara...nu ai avut cu cine vota
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.08.2024, 08:49)
e un covrigar nechemat
nu recomand
Ban.Cher.Vali