PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentaţiei pentru ATR să se realizeze on-line

D.F.
Companii / 24 martie 2020

PATRES a solicitat ANRE ca depunerea documentaţiei pentru ATR să se realizeze on-line

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES infomrează printr-un comunicat remis Redacţiei, aprecierea efortului depus de echipa Administraţiei Fondului pentru Mediu în ce priveşte deblocarea şi continuarea Programului Casa Verde - Panouri Fotovoltaice.

Ieri, 23 martie 2020, AFM a publicat o prima listă, cu peste 5.317 de dosare acceptate din peste 7.600 de dosare evaluate în cadrul Programului, urmând ca până la finalul lunii aprilie să se finalizeze evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse (conform asigurărilor oferite de reprezentanţii instituţiei). Este cu atât mai mult de apreciat faptul că, pe fondul situaţiei de criză, generată de restricţiile impuse de pandemia COVID 19, specialiştii AFM reuşesc să ducă la bun sfârşit procesul de evaluare şi să deblocheze astfel un program mult aşteptat de românii care doresc să devină prosumatori.

Lucrurile nu sunt, din păcate, atât de simple şi PATRES îşi face datoria să semnaleze o serie de probleme/impedimente în punerea în aplicare a proiectelor de către beneficiari în contextul Situaţiei de Urgenţă în care se află România, instituită la nivel naţional datorită pandemiei COVID 19, mai informează sursa.

Organizaţia s-a adresat Ministrulului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu, precum şi Preşedintelui ANRE pentru a semnala următoarea situaţie, ce impune luarea de măsuri urgente.

Conform reglementărilor în vigoare, după publicarea dosarelor de către AFM, încep să curgă o serie de termene legale ce ţin de punerea imediată în aplicare a proiectelor, termene ce trebuiesc respectate. Astfel, în contextul dat, când autorităţile recomandă insistent să stăm acasă, zeci de mii de persoane ar trebui să circule, fizic,, să depună adrese către primării (pentru care este necesar număr de înregistrare), să solicite şi să ridice ATR de la operatorii de distribuţie. Persoanele fizice trebuie să depună personal documentaţia pentru ATR, având posibilitatea să delege pe altcineva doar prin procură notarială, care implică aceeaşi prezenţă fizică. Totodată, pentru a putea elabora cererile de ATR şi a define soluţia tehnică, proiectanţii vor trebui să se deplaseze la domiciliul beneficiarului, mai infomrează sursa.

Toate acestea nu sunt posibil de realizat în actuala Situaţie de urgenţă!

Un alt aspect îngrijorător este că, pe fondul închiderii temporare a fabricilor, vor fi mari probleme în aprovizionarea cu module şi invertoare în următoarea perioadă.

În adresele transmise la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ANRE şi AFM, PATRES propune prelungirea termenului de obtinere şi depunere ATR de la 90 de zile la minim 120 de zile, precum şi prelungirea termenului de finalizare a construcţiei de la 8 luni la 12 luni. Este cât se poate de evident că trebuie să aşteptăm cu toţii să depăşim cu bine această situaţie de criză şi să continuăm ulterior să punem în aplicare Programul Casa Verde - Panouri Fotovoltaice.

Se impune, aşadar, şi aceasta este solicitarea PATRES, modificarea de urgenţă a Ordinului Ministrului Mediului nr. 1287/2018. Totodată, Organizaţia noastră propune modificarea de urgenţă a Ordinului ANRE nr. 59/2013 (cu modificările şi completările din Ordinele ANRE nr. 63/2014, 111/2018 şi 15/2019) pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, în sensul că persoanele fizice care depun documentaţia pentru ATR să poată delega o terţă parte doar prin declaratie simplă, nu neapărat notarială. Iar depunerea documentelor la operatorul de distribuţie să se poată realiza online, prin intermediul e-mailului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb