PATRIA CREDIT ÎMPRUMUTĂ 7 MILIOANE EURO DE LA BLACK SEA TRADE AND DEVELOPMENT BANK "Instituţiile financiare de nişă pot satisface mai bine nevoile clienţilor"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 decembrie 2013

"Instituţiile financiare de nişă pot satisface mai bine nevoile clienţilor"

(Interviu cu Bogdan Merfea, Director General, şi Diana Kallos, Director General Adjunct, Patria Credit)

Patria Credit, instituţia financiară nebancară specializată în microfinanţare, a semnat un acord cu Black Sea Trade and Development Bank, prin care împrumută şapte milioane de euro de la instituţia regională.

Astfel, Patria Credit îşi extinde grupul de finanţatori, care mai include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI), Fondul European pentru Europa de Sud-Est (FEES), International Finance Corporation (IFC), divizia de investiţii a Băncii Mondiale, agenţia americană Overseas Private Investment Corporation (OPIC), administratorul de investiţii Developing World Markets (DWM) şi cooperativa de credit OIKO Credit. Reprezentanţii Black Sea Trade and Development Bank şi ai Patria Credit ne-au vorbit, în exclusivitate, despre parteneriatul pe care l-au încheiat.

Reporter: Cum aţi decis să iniţiaţi parteneriatul cu Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB)?

Diana Kallos: Baza noastră de finanţare este susţinută de instituţii financiare internaţionale şi de fonduri de investiţii specializate în domeniul microfinanţării care au încredere în capacitatea noastră de a distribui aceste fonduri către beneficiarii finali ai microcreditelor. Suntem profitabili şi bine capitalizaţi, iar diversificarea este benefică atât pentru noi, cât şi pentru finanţatorii noştri.

Cu BSTDB avem şi o altă legătură, aceasta controlând 9% din Balkan Accession Fund, unul dintre principalii noştri acţionari.

Bogdan Merfea: Dorim să dezvoltăm un parteneriat pe termen lung cu Black Sea Trade and Development Bank, deoarece, datorită orientării sale, înţelege bine mediul de afaceri din regiunea Mării Negre, provocările cu care aceasta se confruntă, cultura şi tendinţele.

Reporter: La cât se ridică finanţarea pe care Patria Credit a obţinut-o şi cum intenţionaţi să utilizaţi aceşti bani?

Diana Kallos: Împrumutul este în valoare de şapte milioane euro. Ne aşteptăm să acordăm credite către 500 - 600 de companii mici şi medii. Ţinta noastră o reprezintă atât afaceri din mediul urban, cât şi mici fermieri din spaţiul rural. Durata de acordare a finanţării de la BSTDB este de cinci ani, dar vom pune accentul pe plasarea acestor surse către clienţii noştri în primele 10 luni de la semnarea contractului.

Reporter: Vă aşteptaţi ca selectarea clienţilor cărora se le oferiţi împrumuturi pe baza acestei sume să fie una dificilă, având în vedere că atragerea de clienţi eligibili reprezintă una dintre principalele piedici în calea reluării procesului de creditare?

Bogdan Merfea: Aşteptările noastre sunt pozitive, datorită abordării noastre. Încercăm să ne cunoaştem cât mai bine clienţii, vrem să fim aproape de ei încă de la începutul relaţiei noastre, să dezvoltăm o relaţie cât mai solidă, ca să putem să găsim împreună cea mai bună soluţie de finanţare. Dorim să oferim ceea ce noi numim "credit responsabil", un obiectiv care nu este facil, dar poate fi atins dacă înţelegem nevoile clienţilor şi îi sfătuim să ia creditele cele mai potrivite pentru ei.

Putem să finanţăm şi companii care nu se află într-o situaţie "roz", întâmpinând dificultăţi, dacă administrăm bine relaţia cu acestea.

Reporter: Potrivit unor opinii, în anii următori finanţarea disponibilă pentru instituţiile financiare specializate va creşte, în condiţiile în care partenerii internaţionali le vor prefera pe acestea băncilor. Ce părere aveţi despre această afirmaţie?

Bogdan Merfea: Cred că este o evoluţie normală, pe măsură ce se dezvoltă instituţii financiare de nişă, care se concentrează pe un anumit segment de clienţi, pe care încearcă să îl înţeleagă şi să îl consilieze şi căruia doreşte să îi ofere servicii de valoare adăugată. Astfel de actori pot satisface mai bine nevoile clienţilor, comparativ cu instituţiile financiare mari, care ţintesc un grup mai extins şi mai divesificat de clienţi. Datorită abordării noastre, putem să fim mai eficienţi din punct de vedere operaţional şi al gestionării riscurilor pe care ni le asumăm.

Reporter: Ce planuri aveţi în ceea ce priveşte atragerea de noi parteneri pentru finanţare?

Diana Kallos: Avem parteneriate pe termen lung cu mai mulţi dintre finanţatorii noştri, motiv pentru care reînnoim acordurile cu aceştia, după un timp. Până acum, atât instituţiile financiare internaţionale, cât şi fondurile de investiţii specializate în microfinanţare au fost mulţumite de profilul clientului nostru.

Aproape 73% dintre clienţii noştri sunt excluşi din punct de vedere geografic, termen prin care înţelegem că au fie domiciliul, fie afacerea localizată într-o localitate cu cel mult 20.000 de locuitori.

De asemenea, un număr semnificativ de clienţi au afaceri care au fost înfiinţate în urmă cu cel mult 12 luni, iar în unele cazuri lucrăm şi cu companii care au minimum trei luni de existenţă. Acesta este un segment riscant de clienţi, dar este foarte important cum reuşim să îi "creştem", adică să îi ajutăm să îşi dezvolte afacerile.

Ne aşteptăm ca, anul viitor, să mai încheiem un acord de finanţare cu o instituţie internaţională.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb