Am discutat cu Romgaz despre depozitul de gaze Roman-Mărgineni în urmă cu circa doi ani, dar acum nu mă mai interesază, a declarat, ieri, preşedintele Rompetrol Dinu Patriciu. "Toate afacerile mele sunt la vedere. Eu vorbesc despre afacerile mele după ce le închei. Am discutat cu Romgaz în urmă cu circa doi ani, dar acum nu mă mai interesează, iar o dovadă în acest sens este faptul că nu le-am dat niciun răspuns", a precizat Patriciu. Directorul general al Romgaz, Iakob Alexa, a declarat, ieri, citat de NewsIn, că Dinu Patriciu este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Mărgineni (judeţul Neamţ).
"Eu cu domnul Patriciu am avut până acum trei întâlniri în legătură cu depozitul Roman-Mărgineni, de care dânsul s-a arătat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de Înţelegere, de confidenţialitate, de un an jumătate, doi. Dânşii au venit cu o solicitare, noi le-am pus nişte condiţii. Acum depinde de dânsul (n.r. - Dinu Patriciu) ce decizie va lua. Le-am propus o colaborare, la fel ca şi companiei Gazprom şi le-am pus aceleaşi condiţii. Dar deşi Gazprom declară că sunt interesaţi de depozitul de la Roman-Mărgineni, vad că apoi o lasă mai moale. Vin şi apoi pun alte condiţii", a declarat Iakob Alexa.
Preşedintele Rompetrol a declarat miercuri la Sibiu, că "Romgaz este o scoică tare a economiei româneşti, care ar trebui spartă". În opinia omului de afaceri, Romgaz nu este capabilă să gestioneze depozitarea gazelor naturale. "Această companie de stat este o mare pagubă pe care o plătim toţi, şi la care trebuie să renunţăm. O mare parte din preţul mare al gazelor pe care românii îl plătesc se datorează monopolului deţinut de Romgaz şi Transgaz", a conchis atunci Dinu Patriciu.
Iakob a menţionat că Romgaz nu a cerut niciodată majorarea preţului gazelor. "Patriciu ştie că este o înţelegere cu Uniunea Europeană unde s-au impus nişte termene, prin care România trebuie să alinieze preţul gazelor. Până la 1 ianuarie trebuie să se facă deja alinierea. Este şi o decizie politică despre cum se va compensa această mărire, dacă şi cum trebuie să se facă", a mai menţionat Iakob Alexa. Compania Romgaz a avut în 2007 un profit brut de 250 milioane euro.
Şi Gazprom este interesată de construirea de noi depozite de gaze naturale în România, mai ales de depozitul de la Roman-Mărgineni. Până acum au avut loc mai multe întâlniri şi consultări între compania rusă şi companii de profil din România, potrivit datelor transmise agenţiei NewsIn de către Gazprom.