PATRONATELE AMENINŢĂ CU RELUAREA PROTESTELOR Transportatorii solicită extinderea perioadei de plafonare a tarifelor RCA

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 martie 2017

Transportatorii solicită extinderea perioadei de plafonare a tarifelor RCA

ASF a pregătit pachetul de acţiuni pentru ieşirea din perioada de plafonare a primelor RCA

Cristian Muntean, ASSAI: "O conducere toxică a ASF nu poate produce decât măsuri toxice pentru asiguraţi"

-----

Actualizare 08:52 Formula de calcul RCA transmisă de către ASSAI către Parlamentul României

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis către Parlamentul României propunerea sa pentru formula de calcul a preţului RCA, aceasta având în vedere acoperirea cheltuielilor cu daunele, limitarea cheltuielilor administrative ale societăţilor de asigurări, precum şi includerea unui comision de vânzare a poliţelor de asigurare (brokeri), potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Astfel, ASSAI a propus ca preţul RCA să fie suma primei de risc (cheltuielile cu daunele), cheltuielilor administrative (maxim 25% raportat la prima de risc) şi cheltuielilor cu vânzarea poliţei RCA (broker).

În document se arată: "Formula de calcul trebuie însoţită şi de o altă măsură, de reducere drastică a taxelor plătite de către asigurători către ASF şi care, în prezent, sunt uriaşe şi nejustificate. În prezent, acestea sunt în cuantum de aproximativ 7,2% din valoarea fiecărei poliţe RCA, asigurătorii RCA din România plătind cele mai mari contribuţii din UE (cu 60% mai mari) către cea mai neperformantă şi nereformată instituţie românească. Contribuţiile totale ale asiguratorilor din UE, către omologul ASF, nu depăşesc în medie, 4,5% din valoarea fiecărei poliţei RCA. Reamintim faptul că aceste contribuţii uriaşe sunt suportate în final, tot de către consumator".

(S.I.)

----------

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a elaborat un pachet de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, decisă, anul trecut, de Guvern, însă transportatorii solicită Executivului extinderea plafonării cel puţin până la data de 31 decembrie 2017, potrivit unor comunicate de presă, transmise ieri.

"După patru luni în care ASF ar fi avut timp să ia nişte măsuri de protejare a asiguraţilor RCA, observăm că această instituţie nu a mişcat un deget pentru ei, ba dimpotrivă, pregătesc terenul liberalizării preţurilor RCA protejând ca de obicei, asiguratorii", ne-a spus Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), adăugând: "O conducere toxică nu poate produce decât măsuri toxice pentru asiguraţi".

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI au solicitat emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru extinderea perioadei de plafonare a tarifelor RCA, "mai ales că cele mai importante prevederi ale OUG 54/2016, precum stabilirea unui tarif de referinţă sau decontarea directă nu sunt aplicate de nicio firmă de asigurări, iar noua lege RCA se află încă pe traseul de aprobare şi nu va intra în vigoare până la data de 19 mai 2017, atunci când va expira perioada celor 6 luni de plafonare a tarifelor RCA".

În caz contrar, patronatele ameninţă cu reluarea protestelor.

Transportatorii arată că, potrivit datelor ASF, piaţa asigurărilor auto obligatorii a crescut şi în trimestrul al patrulea al anului 2016, în condiţiile în care tarifele RCA au fost plafonate, continuând trendul ascendent din ultimii cinci ani. Astfel, volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul RCA a atins în anul 2016 un total de 4,03 miliarde lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent.

Patronatele au transmis: "Cu toate acestea, în lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului, Parlamentului, ASF şi Consiliului Concurenţei, după data de 19 mai 2017, firmele de asigurare vor reveni la tarifele practicate înainte de plafonare, tarife netransparente în care erau incluse toate costurile de operare ale firmelor de asigurări, deşi aceste firme au mai multe linii de business. Reamintim că Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, unde la art. 4, alineatul 3, este prevăzut că pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri".

În schimb, ASF a anunţat că pachetul de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor cuprinde: pilonul legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament şi elaborarea legislaţiei de nivelul 2 de competenţa Autorităţii; introducerea preţului de referinţă, potrivit legii, şi monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile; implementarea de măsuri specifice de protecţie a consumatorilor: "Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului «client cu risc ridicat», elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum şi derularea unor activităţi susţinute de informare publică şi de educaţie financiară pe tema poliţelor RCA".

În vederea stabilirii tarifelor de referinţă, ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terţe părţi independente pentru întărirea credibilităţii rezultatelor obţinute. Totodată, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondială care va oferi asistenţă tehnică în vederea consolidării unei pieţe de asigurări RCA orientată pe tarife de referinţă.

Pentru categoria specială "client cu risc ridicat", analiza prevederilor legislative de pe alte pieţe mature (ex. Austria, Belgia) indică abordări precum posibilitatea apelării la o asociaţie a asigurătorilor în situaţia în care tariful de primă depăşeşte un anumit prag, a arătat ASF, precizând: "În urma determinării de către această asociaţie a unui tarif aferent riscului ridicat, contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii, care pot să ţină cont de cota de piaţă, către o societate de asigurare membră a asociaţiei. În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR".

Totodată, instituţia intenţionează elaborarea unui ghid cu privire la prevenirea practicilor incorecte, neloiale care să includă recomandări referitoare la conduita asigurătorilor sau intermediarilor în asigurări în relaţia cu consumatorii, precum şi implementarea unor activităţi de informare publică şi educaţie financiară axată pe rolul şi utilitatea RCA.

În ianuarie, Consiliul Concurenţei (CC) a anunţat că va analiza, în acest an, efectele în piaţa asigurărilor ale plafonării tarifelor RCA, pentru şase luni.

"Am considerat că turbulenţele de pe piaţă sunt suficient de mari, astfel încât plafonarea preţurilor RCA a fost justificată, anul trecut", a menţionat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC, adăugând: "Ne aşteptăm ca, după perioada de şase luni, care expiră în aprilie, lucrurile să intre în normal, adică piaţa să funcţioneze cu preţuri rezonabile". Domnia sa a explicat că "preţuri rezonabile" înseamnă preţuri nu foarte mari, dar suficient de mari ca să acopere daunele care trebuie suportate: reparaţiile maşinilor şi despăgubirea victimelor accidentului, în ţară sau în străinătate". Preşedintele CC a amintit că a fost pentru prima dată în 20 de ani când preţurile pe o piaţă teoretic liberă au fost plafonate.

Domnia sa a mai explicat ce ar însemna ca plafonarea să aibă efecte negative: "Efectele negative ar fi să vedem că toate preţurile s-au aliniat şi dacă, după liberalizare, sunt cumva mari. Dacă sunt egalizate şi mari, atunci înseamnă că, mai degrabă, am cartelizat piaţa".

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a transmis, în februarie, că, în raportul de ţară, Comisia Europeană atenţionează că măsurile de plafonare a tarifelor poliţelor asigurării obligatorii auto, luate de Guvernul României anul trecut, încalcă prevederile Directivei Solvency II, ale cărei standarde au fost adoptate şi de România la începutul anului 2016.

Patronatele din transporturi au precizat că industria transporturilor rutiere reprezintă 5% din Produsul Intern Brut (PIB) prin cele peste 35.000 firme de transport mărfuri şi persoane active, care operează aproape 200.000 de autovehicule licenţiate de transport marfă de peste 3,5 t şi de transport persoane de peste 1+8 locuri, angajând peste 400.000 de lucrători. Aceste firme generează venituri importante la bugetul statului, prin plata accizelor, TVA, impozit pe profit sau venit şi contribuţii sociale, conform comunicatului transportatorilor, care adaugă: "Totodată, industria de transport rutier asigură buna funcţionare a întregii economii, în condiţiile în care 85% din transportul de bunuri din România se realizează pe cale rutieră. Revenirea la un tarif RCA minim pentru un autocamion sau autocar de 5.000 euro la clasa B0 ar însemna condamnarea la faliment a întregii industrii de transport rutier.

Studiile unor prestigioase firme de consultanţă arată că dacă în 2014, când RCA B0 pentru camioane era 1.000 euro, industria transporturilor rutiere a avut o profitabilitatea medie de 1,8%, în 2016 majorarea la 5.000 euro a RCA B0 pentru camioane, a împins industria transporturilor rutiere în pierdere, în condiţiile în care nu există RCA/carte verde în nicio ţară UE la valori de 5.000 euro sau chiar peste, aşa cum «promit» asigurătorii din România, o creştere treptată cu explozie de tarif la finalul anului în decembrie 2017.

Lipsa desecretizării raportului Milliman poate indica grave prejudicii şi infracţiuni ascunse de ASF chiar şi celor care ar fi îndreptăţiţi să aibă acces nerestricţionat la acest raport - membrii comisiilor din Parlament cărora ASF ar trebui să raporteze. Fie cifrele furnizate de firmele de asigurări sunt manipulate, iar ASF tolerează aceste aspecte şi face tot posibilul să treacă sub tăcere şi să muşamalizeze toate aceste practici de umflare artificială a costurilor asigurărilor obligatorii în detrimentul asiguraţilor persoane juridice şi persoane fizice din România. Considerăm că este datoria noului Parlament şi a noului Guvern să trateze cu prioritate şi maximă atenţie aceste aspecte, care ignorate vor conduce la noi tensiuni şi la o totală lipsă de predictibilitate".

Guvernul a aprobat, în noiembrie 2016, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pomana s-a terminat. Altfel, ne pedepseste Bruxelles-ul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb