Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APTE 2002, COTAR, APULUM şi ARTRI - solicită preşedintelui României promulgarea în cel mai scurt timp a noii legi RCA, conform unui comunicat de presă.
"Noua lege RCA creează premisele stabilităţii unei pieţe pentru un produs obligatoriu cu important rol social şi introduce noţiuni elementare corect fundamentate pentru buna funcţionare a pieţei, precum tariful de referinţă, decontarea directă sau limitarea cheltuielilor administrative", se spune în comunicat, potrivit Agerpres.
Conform patronatelor, noua lege RCA ar trebui să conducă la evitarea pe viitor a situaţiilor care au provocat explozia tarifelor RCA, fapt care a determinat plafonarea acestora pe ultimele şase luni.
Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APTE 2002, COTAR, APULUM, ARTRI consideră că preşedinţia României a observat toate disfuncţionalităţile pieţei RCA din ultimii ani şi va lua decizia corectă de a promulga în cel mai scurt timp noua lege RCA în forma adoptată de către Parlament.
În schimb, brokerii de asigurări consideră că noua lege a RCA nu stimulează concurenţa.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) a anunţat, recent, că va notifica Comisia Euro-peană în cazul în care actul normativ este promulgat în actuala formă.
UNSICAR, organizaţie înfiinţată în 2000, reprezintă interesele a 80 de companii de brokeraj de asigurare.
Uniunea reproşează faptul că, la cele cinci dezbateri care au avut loc în cadrul comisiilor parlamentare cu drept decizional pe proiectul legii RCA, au fost invitate la discuţii doar asociaţiile de transportatori şi service-uri auto, care nu activează pe piaţa asigurărilor.
Camera Deputaţilor a adoptat pe 16 mai cu 226 de voturi "'pentru'', 25 "'împotrivă'' şi patru abţineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
Printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcţionare a pieţei asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referinţă şi formula de calcul a acestuia, definirea categoriei clienţilor cu risc ridicat, precum şi modalităţile prin care aceştia pot fi asiguraţi, explicitarea mecanismului decontării directe şi principiile de aplicare.
Tarifele de referinţă la RCA au intrat în vigoare în data de 19 mai.