Finele anului trecut a fost marcat, pe piaţa construcţiilor, şi de semnarea Acordului Social Sectorial pentru această ramură pentru perioada 2007 - 2009. Sectorul construcţiilor este primul din economia ţării noastre în care partenerii sociali cu reprezentativitate naţională încheie un Acord Social Sectorial.
Documentul face bilanţul realizărilor şi statuează direcţiile comune de acţiune şi obiectivele parteneriatului social din cadrul ramurii pentru următorii trei ani. Părţile semnatare sunt Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), FGS Familia şi FNSCM Anghel Saligny (sindicatele din domeniu). Discuţiile şi negocierile au fost găzduite de Casa Socială a Constructorilor (CSC).
Potrivit datelor furnizate de CSC, acordul prevede concertarea acţiunilor partenerilor sociali pentru crearea unui sistem legislativ integrat şi coerent în industria construcţiilor din ţara noastră, prin modificarea legislaţiei naţionale, cu respectarea acquis-ului comunitar, realizarea unui studiu de impact al integrării României în Uniunea Europeană, asupra societăţilor de construcţii şi a forţei de muncă din acest sector şi facilitarea relaţiilor comerciale pe piaţa naţională a construcţiilor.
Aceste obiective pot fi atinse prin adoptarea de acte normative relative la sistemul de taxe şi impozite (cota TVA de 5% pentru proiecte sociale, plata TVA la încasarea facturii ş.a.), reducerea blocajului financiar şi furnizarea unor prognoze privind volumul investiţiilor private şi de stat în construcţii, precum şi politicile salariale în ramura de construcţii.
Primele construcţii instituţionale din Sistemul de autoreglementări sectoriale din această ramură sunt Casa Socială a Constructorilor, înfiinţată în baza Legii nr.215/1997 şi fundaţia Casa de Meserii a Constructorilor, înfiinţată în august 2004.
Totodată, în iulie 2005, partenerii sociali au semnat actul constitutiv al Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională în Construcţii. Această asociaţie profesională independentă are ca scop dezvoltarea, în sectorul construcţiilor, a unei forţe de muncă moderne, competente şi adaptabile la cerinţele tot mai ridicate ale pieţei concurenţiale.
În prezent, în cadrul sistemului de autoreglementări sectoriale sunt în dezvoltare proiecte precum Casa de Siguranţă în Mediul de Muncă, Casa de Concedii a Constructorilor, Comitetul Paritar pentru Muncitori Migranţi, Comitetul Paritar pentru Combaterea Muncii Neînregistrate, Comitetul Paritar pentru Trusturi Transnaţionale şi Casa de Pensii a Constructorilor.