PATRONATUL NAŢIONAL AL VIEI ŞI VINULUI: "Anul de recoltă 2015 este unul atipic"

Ioana Dogaru
Frăţia Vinului / 20 decembrie 2015

Patronatul Naţional al Viei şi Vinului estimează producţia de vin de anul acesta în media ultimilor ani, cu puţin peste 4 milioane hectolitri, potrivit unui comunicat de presă al Patronatului.

Din punct de vedere calitativ, anul de recoltă 2015 este unul atipic însă, cu variaţii de calitate şi cantitate medie la hectar de la o regiune la altă, potrivit unui comunicat.

Paradoxal, deşi am avut o vară şi o toamnă propice culturii de viţă de vie, cu precipitaţii suficiente şi cu perioada prelungită de insolaţie, tocmai acest aspect, în general favorabil obţinerii vinurilor de calitate ridicată, a creat probleme viticultorilor în anumite regiuni viticole (în special Moldova, Vrancea). Temperaturile foarte ridicate au blocat în anumite parcele viticole procesul de fotosinteză şi a încetinit acumularea zaharurilor în struguri.

"Această situaţie nu este însă cu impact relevant la nivel naţional deoarece, din informaţiile culese de noi de la producătorii de vin, există aşteptări importante referitor la calitatea vinurilor de la producătorii consacraţi care au urmărit cu atenţie aplicarea corectă şi la timp a tratamentelor fitosanitare", se arată în comunicat.

"La nivel European ne situăm în parametrii producţiilor ţărilor importante din punct de vedere vitivinicol. De menţionat pe acest palier faptul că Italia este lider mondial din punct de vedere al cantităţii de vin produse, urmată foarte aproape de Franţa", potrivit documentului citat.

În ultimii 15 ani în sectorul vitivinicol românesc s-au investiţii fantastice în modernizarea plantaţiilor şi a cramelor (peste 500 milioane de euro), arată comunicatul citat.

Peste 40.000 de hectare noi au fost replantate cu vită de vie, a apărut un număr foarte mare de "mici producători" care au adus o benefică diversitate de vinuri în atenţia consumatorilor şi au fost modernizate plantaţiile de viţă de vie şi capacităţile de producţie a marilor producători de vinuri (însumează peste 70% din total piaţă vin), se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, exerciţiul finaciar 2008 - 2013 a consemnat 100% absorbţie fonduri europene din Programul naţional suport pentru sectorul vitivinicol românesc.

Cu toate aceste succese, există câteva aspecte negative care încetinesc progresul vinului românesc.

Patronatul Naţional Al Viei Şi Vinului susţine că: "Birocraţia excesivă şi abuzivă apărută în ultimii 2 ani la nivel MADR şi APIA în aplicarea legislaţiei privind programele cu finanţare europeană pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol a condus la un nefericit procent de 41,7 (la 15 octombrie 2015) din bugetul anual de 47,7 milioane euro alocat României în exerciţiul financiar 2014 - 2018".

"Promisiunile guvernanţilor de a demara procesul de crearea a unui brand naţional pentru promovarea produselor agroalimentare româneşti şi a vinului au rămas fără acoperire în realitate, ceea ce îngreunează major promovarea cu succes a produselor româneşti pe pieţe străine", se mai arată în comunicatul de presă.

"Legea viei şi vinului prevedea la dată aprobării în Parlament (24 iunie a.c.) elaborarea Normelor de aplicare în termen de 120 de zile. Depăşirea termenului instituit de Lege arată lipsa de preocupare a Guvernului pentru acest sector foarte important pentru agricultură şi imaginea României. Vinul este întotdeauna un purtător de imagine pozitivă pentru toate ţările mari producătoare de vin", potrivit sursei citate.

În perioada sărbătorilor de iarnă (decembrie) comerţul cu vin creşte cu peste 50% faţă de o luna normală şi în special creşte consumul de vinuri roşii, românii alegând de obicei vinurile albe (cca 60% din total vinuri), potrivit comunicatului Patronatului Naţional al Viţei şi Vinului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vinurile di zona Tarnavelor/ Jidveiul, sunt pe departe "coroana" vinurilor romanesti. 

    Vinul de Jidvei, are tot ce vrei! acesta ar trebui sa fie sloganul podgoriei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb