Patru companii din grupul Bega, respectiv Bega Electromotor (ELTR), Bega Minerale Industriale (BMIA), BegaTurism (SCDE) şi Bega Tehnomet (TEHO), se vor retrage de la tranzacţionare, întrucât acţionarii nu au aprobat transferul pe o altă piaţă, în contextul desfiinţării Rasdaq.
"Nu se aprobă efectuarea de către societate a demersurilor legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o piaţă reglementată sau tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare", se arată în rapoartele cu deciziile adunărilor acţionarilor transmise de cele patru companii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Grupul Bega cuprinde un număr de 16 de societăţi cu capital integral privat, independente juridic, dar legate organic prin acelaşi acţionar majoritar.
Fraţii Marius şi Emil Cristescu au împreună peste 89% din acţiunile Bega Minerale Industriale Timişoara - companie cu activităţi extractive, aproape 93% din Bega Tehnomet Tmişoara - producător de constructii metalice, 95% din Bega Turism Timişoara - cu activitate în sectorul hotelier, precum şi peste 94% din Bega Electromotor Timişoara - producător de motoare, generatoare şi transformatoare electrice.
Cei doi oameni de afaceri controlează pe piaţa Rasdaq şi compania Bega Utilaje Construcţii (UTBT), la care au participaţii totalizând aproape 88% din acţiuni. Acţionarii vor decide joi dacă Bega Utilaje Construcţii va fi transferată pe o altă piaţă sau va fi retrasă de la tranzacţionare.
Fraţii Cristescu au hotărât săptămâna trecută să mute de pe Rasdaq pe sistemul alternativ de tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) compania Foraj Sonde Craiova (FOSB), la care deţin peste 94% din acţiuni.
Foraj Sonde Craiova este cea mai mare companie deţinută de fraţii Cristescu pe bursă, cu o capitalizare de 134,5 milioane de lei.
"Foraj Sonde Craiova vrem să o listăm pe piaţa principală, dar acum nu este momentul potrivit, pentru că preţul petrolului este foarte jos. Vom lista compania pe piaţa principală după ce-şi revine cotaţia petrolului", a spus Marius Cristescu.
Dintre companiile care părăsesc bursa de la Bucureşti, cea mai mare este Bega Turism, cu o capitalizare de 133,2 milioane de lei, urmată de Bega Electromotor - 54,1 milioane de lei, Bega Tehnomet - 37,9 milioane de lei şi Bega Minerale Industriale - 37,7 milioane de lei.
Compania Bega Utilaje Construcţii are o capitalizare de 84,2 milioane de lei.
Piaţa Rasdaq va fi desfiinţată în luna octombrie. Companiile care nu decid mutarea pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ (ATS) urmează să fie delistate.