PAUL ANGHEL, DIRECTOR GENERAL ANPC: "ANPC trebuie să iasă de sub controlul Ministerului Economiei, ca să fie puternică"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 decembrie 2017

Paul Anghel (Sursa foto: Facebook)

Paul Anghel (Sursa foto: Facebook)

Anghel: "Eu cred că, la noi, există un dublu standard al produselor financiar-bancare"

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) trebuie să iasă de sub controlul Ministerului Economiei, ca să fie puternică, ne-a spus, ieri, Paul Anghel, directorul general al instituţiei.

"Pentru ca ANPC să fie puternică, trebuie ca angajaţii ei să fie bine remuneraţi, pentru ca ANPC să fie puternică, trebuie să aibă oameni mulţi, pentru ca ANPC să fie puternică, trebuie să plecăm de sub controlul Ministerului Economiei, în condiţiile în care acesta are ca obiectiv susţinerea mediului de afaceri, iar noi trebuie să controlăm societăţile comerciale", susţine domnia sa.

Prezent la conferinţa organizată de Grupul Clienţilor cu Credite în CHF, Paul Anghel a menţionat, citat de Agerpres: "O Autoritate pentru Protecţia Consumatorilor puternică ar schimba anumite lucruri. După părerea mea, nu se vrea. Din foarte multe considerente. Dacă s-ar fi vrut, de-a lungul anilor, de când sunt eu în sistemul acesta, s-ar fi adus oameni în sistem, şi buni, şi nu ar fi plecat oameni din sistem - şi iarăşi buni. Ar fi crescut nivelul salarial şi nu ar fi scăzut. Vă anunţ că ANPC are printre cele mai mici salarii. Femeile de serviciu de la RAPPS care fac curat în instituţie, în comisariatele pentru protecţia consumatorilor, au salarii mai mari decât comisarii noştri".

O altă soluţie ar fi externalizarea serviciului către casele de avocatură, în opinia directorului de la ANPC, potrivit căruia un jurist cu care băncile se prezintă în litigii şi care să se ridice la nivelul celor din marile firme de avocatură trebuie remunerat corespunzător.

Pe piaţa din ţara noastră a fost şi este practicat un dublu standard al produselor financiar-bancare, similar celui despre care se vorbeşte că ar exista la produsele alimentare, susţine Paul Anghel, adăugând: "În 2010, când a fost implementată Directiva 48, băncile cunoşteau exact care era situaţia pe piaţa europeană. Acum se vorbeşte de acest dublu standard alimentar. Eu cred că a existat şi există un dublu standard şi al produselor financiar-bancare. Am călătorit cu toţii în străinătate, fratele meu locuieşte în străinătate şi ştiu că la vremea respectivă îi rupeau uşa cu oferte de unu şi ceva - doi la sută dobânzi. La noi s-a introdus acel risc de ţară, dar cred că riscul de ţară era mai mult un risc sistemic, risc bancar s-a dovedit ulterior. Cred că dânşii ar trebui să plătească nişte taxe suplimentare pentru că, sub o formă sau alta, din ce am observat eu, lăsând la o parte înjurăturile şi toate celelalte la adresa sistemului bancar, consumatorul român vrea să îşi achite creditul".

Numărul reclamaţiilor înregistrate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în domeniul financiar, în ultimii cinci ani, a crescut de opt ori, potrivit lui Bogdan Pandelică, preşedintele instituţiei, care subliniază că acesta a ajuns la 10.476, la finalul lui 2016. Domnia sa a precizat că este vorba despre sesizările instrumentate de ANPC în segmentele financiar-bancar, financiar non-bancar şi recuperatorilor de creanţe. Potrivit lui Bogdan Pandelică, petiţiile primite de Autoritate de la consumatori privesc aspecte legate de posibile clauze abuzive, nemulţumirile vizând în special zona de dobânzi şi penalităţi.

ANPC are peste 45 de dosare pe rolul instanţelor deschise împotriva instituţiilor financiare. Deciziile justiţiei în aceste contracte, care au efect erga omnes, sunt obligatorii pentru toate contractele financiare similare cu cele reclamate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca anpc sa fie puternica ar trebui zburati ce acolo toti oamenii in conflict de interese, precum doamna care investigheaza credite in timp ce sotul lucreaza la raiffeisen la credite.chiar nu va e rusine? Sunteti o institutie corupta si politizata, scapati de oamenii care va umplu de rusine sj penibil sj puneti va pe treaba

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb