Pawel Majtkowski, eToro: Noi preţuri record la aur - Va fi 2024 cel mai bun an al ultimului deceniu?

F.D.
Bănci-Asigurări / 20 august

Pawel Majtkowski, eToro: Noi preţuri record la aur - Va fi 2024 cel mai bun an al ultimului deceniu?

În ultimele luni, aurul a câştigat în valoare, atingând noi niveluri record. Vineri, preţul aurului a atins 2.510 dolari pe uncie şi s-a menţinut de atunci în mare parte la peste 2.500 de dolari. De la începutul anului, preţul acestui metal preţios a crescut cu peste 21%, fiind pe cale să atingă cea mai bună performanţă de după 2020 şi posibil chiar din ultimii 14 ani. Această creştere este determinată de o serie de factori macroeconomici şi geopolitici care favorizează investiţiile în active sigure, spune Pawel Majtkowski, analist eToro.

Potrivit sursei citate, cel mai important motiv pentru creşterea preţului aurului este reducerea preconizată a ratei dobânzii din SUA în luna septembrie, fapt ce contribuie la slăbirea dolarului şi la scăderea randamentelor obligaţiunilor americane. În acelaşi timp, rata inflaţiei IPC din SUA a scăzut de la 3,0% la 2,9%, consolidând şi mai mult poziţia aurului ca investiţie atractivă. În plus, tensiunile geopolitice actuale, cum ar fi conflictul din Orientul Mijlociu şi războiul din Ucraina, sporesc cererea de aur.

"Incertitudinea politică legată de viitoarele alegeri din SUA şi duelul Trump-Harris contribuie, de asemenea, la creşterea interesului acest metal preţios. Pieţele sunt îngrijorate de potenţialele turbulenţe politice şi economice, determinând investitorii să îşi plaseze capitalul în active stabile precum aurul. Perspectiva unei victorii a lui Donald Trump ar putea determina o creştere suplimentară a preţurilor aurului, deşi pieţele sunt mai bine pregătite pentru această posibilitate decât au fost în 2016, ceea ce ar putea duce la o volatilitate mai redusă. Politicile lui Trump privind imigraţia, strategiile riscante privind tarifele vamale, viitoarele războaie comerciale cu China şi ameninţările repetate de a se retrage din NATO rămân preocupări semnificative", precizează analistul eToro.

Corelaţia puternică dintre ratele dobânzilor şi randamentele obligaţiunilor evidenţiază importanţa aurului: scăderea ratelor dobânzilor sau perspectiva reducerii ratelor pun presiune asupra randamentelor obligaţiunilor şi sporesc atractivitatea aurului ca activ de refugiu. De la sfârşitul lunii aprilie, randamentul obligaţiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a scăzut de la 4,7% la 3,9%. Acest lucru slăbeşte dolarul, făcând aurul mai ieftin. Rata de schimb EUR/USD a crescut cu 3,4% din luna mai, depăşind nivelul de 1,10. Pieţele se aşteaptă ca ratele dobânzilor să scadă cu 2 puncte procentuale până la jumătatea anului 2025, ceea ce va menţine atractivitatea aurului pe termen mediu, arată sursa citată.

"Anul acesta, aurul a surclasat clar performanţele Wall Street, preţul acestuia crescând cu 21,3% de la începutul anului, în timp ce S&P 500 a crescut cu 18% în aceeaşi perioadă. În plus, instrumentele de analiză tehnică sugerează potenţiale creşteri suplimentare ale preţului. Dacă creşterea continuă până la sfârşitul anului, 2024 ar putea fi cel mai de succes an pentru aur din ultimii 14 ani, având potenţialul să depăşească performanţa din 2020, când preţul aurului a crescut cu 24,2%.

De asemenea, este de remarcat rolul băncilor centrale, care şi-au mărit semnificativ rezervele de aur în ultimii ani. În 2022 şi 2023, băncile centrale, inclusiv cele din China şi Polonia, au achiziţionat peste 1.000 de tone de aur anual. Deşi ritmul acestor achiziţii a încetinit uşor în al doilea trimestru al anului 2023, băncile centrale rămân un factor semnificativ de susţinere a preţurilor aurului", spune analistul.

Pawel Majtkowski mai precizează că: "În concluzie, 2024 s-ar putea dovedi a fi unul din cei mai buni ani pentru aur din ultimul deceniu. Cu toate acestea, atunci când investim în aur, trebuie să fim întotdeauna conştienţi de riscuri şi să fim pregătiţi pentru o posibilă inversare a tendinţei".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb