PCC SE are prioritate la achiziţia participaţiei "Carlson" la "Oltchim"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 iulie 2011

Wojciech Zaremba s-a declarat surprins de majorarea deţinerii "Carlson" la 14% din "Oltchim".

Wojciech Zaremba s-a declarat surprins de majorarea deţinerii "Carlson" la 14% din "Oltchim".

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE în România, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre cum şi-a consolidat PCC SE poziţia la combinatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, prin alianţa cu fondul britanic "Carlson Ventures" şi achiziţiile aproape zilnice de acţiuni de pe bursă.

Susţinut de calcule matematice precise, domnul Zaremba arată că PCC SE controlează acum suficiente acţiuni OLT încât să blocheze deciziile cheie la combinat.

Reporter: Ce anume s-a schimbat în strategia PCC SE la "Oltchim" de aţi decis să cumpăraţi acţiuni de pe Bursă?

Wojciech Zaremba: Înainte, noi eram cel mai mare acţionar minoritar al "Oltchim", ceea ce ne conferea o poziţie suficient de puternică în cadrul companiei, dar şi ca să participăm la privatizarea combinatului. Această situaţie s-a schimbat, însă, rapid.

La începutul anului, Guvernul a anunţat că s-a angajat în faţa FMI să vândă compania până la finele anului.

Nimeni nu s-a aşteptat, însă, ca un nou jucător să vină în România şi să înceapă să cumpere acţiuni "Oltchim"... Eu nu mă aşteptam la asta...

Reporter: Totuşi, au existat speculaţii cu privire la relaţia dintre PCC SE şi Carlson Ventures, având în vedere că dumneavoastră sunteţi polonez, iar şeful fondului de investiţii este, de asemenea, polonez... Este o coincidenţă că două companii conduse de polonezi devin interesate de o importantă societate românească, fără ca managementul celor două companii să fi discutat vreodată pe această temă?

Wojciech Zaremba: Vă explic. Acum ştiu ce s-a întâmplat. După ce "Carlson" a raportat achiziţia de acţiuni "Oltchim", am căutat să aflu cine este Carlson, cine este în spatele lor, pentru că mi-era teamă să nu fie domnul Constantin Roibu. Am crezut că ne cunoşteam potenţialii competitori la "Oltchim"... Erau multe zvonuri despre cine ar mai fi fost interesat, însă nimic concret şi, la un moment dat, chiar după anunţul privind privatizarea, apare "Carlson Ventures". Am fost surprins!

Imediat, ne-am trezit în situaţia în care noi aveam 12% din acţiunile OLT, iar ei ajunseseră la 14%! Iar noi nici nu ştiam cine sunt cei de la "Carl-son"! Fondul devenise cel mai mare acţionar minoritar, într-un timp foarte scurt.

Am vrut să ne întâlnim cu ei, dar ne-au refuzat. Mai întâi, s-au întâlnit cu domnul Roibu. Chiar de două ori.

Pot să vă spun că cei de la "Carl-son" ştiau PCC SE, pentru că în Polonia PCC SE este o companie destul de cunoscută. Au văzut că luptăm pentru "Oltchim", au văzut că suntem foarte hotărâţi şi au ajuns la concluzia că aici ar fi de făcut afaceri.

Şi-au dat seama că ar fi zero risc financiar pentru ei să investească în "Oltchim", unde eram şi noi prezenţi.

Reporter: De ce s-au întâlnit cu domnul Roibu?

Wojciech Zaremba: Pentru că domnul Roibu i-a invitat să se întâlnească ca să le prezinte planurile. A vrut să îi convingă să îl susţină pentru punerea în practică a strategiei sale la "Oltchim".

Reporter: Cum aţi convins dumneavoastră "Carlson Ventures" să declare că acţionează concertat cu PCC SE?

Wojciech Zaremba: Nu a fost greu pentru că au ajuns la concluzia că nu cred în planurile conducerii "Oltchim"...

Reporter: Poate cei de la "Carlson" au vrut să îşi vândă deţinerea la "Oltchim"...

Wojciech Zaremba: Cu siguranţă, sunt deschişi faţă de această opţiune... A fost o perioadă foarte tensionată pentru noi când ei anunţau prin presă că ar fi pregătiţi să îşi vândă acţiunile la "Oltchim". Pentru mine, era un dezastru.

Bine, bine, vor să îşi vândă acţiunile, dar cui? - asta era întrebarea cea mai importantă la momentul respectiv.

Reporter: PCC a făcut o ofertă de cumpărare a deţinerii "Carlson" la "Oltchim"?

Wojciech Zaremba: Nu. Am reuşit să ajungem la o înţelegere că o sinergie dintre un investitor financiar şi unul strategic este cea mai bună opţiune.

De foarte multe ori am menţionat, însă, că nu vrem să depăşim pragul de 33%.

Reporter: Totuşi, PCC SE este raportat în continuare cu achiziţii...

Wojciech Zaremba: Avem împreună 32,2528%.

Reporter: Foarte aproape de 33%... Vă opriţi din cumpărat?

Wojciech Zaremba: Mai avem 0,7472% până la 33%. Poate că vom mai cumpăra câteva acţiuni, dar nu vom trece pragul. Asta ar trebui să fie clar. Domnul Roibu a anunţat că atunci când am atins pragul de 31,3%, putem să blocăm deciziile cheie din cadrul companiei. Noi am depăşit 31,3% tocmai ca să arătăm că suntem foarte interesaţi de companie.

Reporter: Sunt speculaţii că atunci când Guvernul va lansa "Oltchim" la privatizare, veţi anunţa că deţineţi concertat 33% din acţiuni şi veţi lansa o ofertă publică de preluare astfel încât să blocaţi privatizarea... Cum comentaţi?

Wojciech Zaremba: Ce avantaj aş avea eu să blochez privatizarea?

Reporter: Ca să fiţi singurul care participă la privatizare...

Wojciech Zaremba: Dar credeţi că poziţia PCC la "Oltchim" este una slabă acum?

Reporter: Nu ştiu... Este?

Wojciech Zaremba: Poziţia noastră este suficient de puternică. Nu vreau să forţez pe nimeni să facă ceva. Noi vrem să fim cât se poate de puternici. De aceea, s-a creat consorţiul dintre un investitor financiar precum "Carlson Ventures" şi unul strategic, precum PCC SE...

Reporter: Totuşi, cei de la "Carlson Ventures" pot fi denumiţi investitori financiari? Cum pot ajuta ei financiar "Oltchim"? Vorbim despre un fond de investiţii specializat în companii care trec prin dificultăţi şi care vrea să îşi facă un exit în câştig, eventual la privatizare...

Wojciech Zaremba: Vom prezenta planurile noastre mai târziu...

Reporter: Aţi semnat ceva cu "Carlson Ventures"? Au posibilitatea să iasă mâine şi să spună că nu mai acţionează concertat?

Wojciech Zaremba: Am semnat un acord cu ei. Cât timp au acţiuni la "Oltchim", acţionează concertat cu noi, iar dacă vor să îşi vândă acţiunile, ne vor întreba mai întâi pe noi dacă vrem să cumpărăm.

Reporter: Este prevăzut un preţ în acest acord la care le cumpăraţi acţiunile dacă vor să vândă?

Wojciech Zaremba: Nu.

Reporter: Aţi spus anterior că aţi încercat să aflaţi cine este "Carlson Ventures"...Ce aţi aflat? Cine sunt acţionarii companiei?

Wojciech Zaremba: Este un fond de investiţii britanic, specializat în companii aflate în dificultate.

Reporter: Înţeleg de ce PCC SE are nevoie de "Carlson Ventures", dar de ce are "Carlson Ventures" nevoie de PCC SE?

Wojciech Zaremba: Pentru că un fond trebuie să aibă mereu posibilitatea să-şi vândă acţiunile cuiva. Cel mai bun cumpărător este investitorul strategic...

Reporter: Dar dacă Guvernul se răzgândeşte aşa cum a făcut de multe ori şi amână privatizarea "Oltchim"? Ce se va întâmpla cu acordul dintre PCC SE şi "Carlson" atunci?

Wojciech Zaremba: Nu ştiu... Va fi o situaţie nouă şi va trebui să o discutăm. Nu pot şti ce vom face dacă mâine vine sfârşitul lumii... Sigur că asta va fi o problemă între guvernul României şi FMI. România s-a angajat să privatizeze compania în acordurile cu instituţiile financiare internaţionale.

Reporter: Domnul Roibu a spus că puteţi bloca deciziile cheie la "Oltchim". Cum vine asta?

Wojciech Zaremba: Vă explic. Statul are 54,8062% din acţiunile OLT, iar noi deţinem concertat 32,2528%. Pe piaţă se află 12,741% din acţiuni, dintre care 1,9% aparţin persoanelor juridice şi restul persoanelor private. Nu ştim unde sunt aceste acţiuni, structura acţionariatului este secretă. Ca să blochezi deciziile, trebuie să ai 33% din acţiuni, plus o acţiune, în cadrul AGA, potrivit Statutului societăţii.

Să presupunem că la Adunarea Generală a Acţionarilor, o să vină 95% din acţionari. În această situaţie, voturile noastre ar reprezenta 33,95% din totalul voturilor exprimate, adică peste cât prevede statutul. Este o presupunere...

Reporter: Dar aceste calcule nu ar putea fi date peste cap în cazul în care Comisia Europeană îşi dă acordul pentru conversia datoriilor "Oltchim" către stat în acţiuni?

Wojciech Zaremba: De ce anume?

Reporter: Pentru că riscaţi să vă diminuaţi deţinerea dacă nu veniţi cu bani la majorarea de capital ca să vă susţineţi participaţia? Este ceva în neregulă cu acest raţionament?

Wojciech Zaremba: Orice decizie de majorare a capitalului trebuie aprobată în AGA.

Reporter: Ştiţi care este stadiul investigaţiei Comisiei Europene? Sunt semnale că se apropie de finalizare şi că vom avea un răspuns în curând...

Wojciech Zaremba: Nu comentez. Suntem actori implicaţi în această investigaţie şi nu vom comenta nimic până când nu aflăm rezultatul.

Reporter: Având în vedere poziţia pe care o aveţi acum la "Oltchim", aţi încercat să negociaţi cu conducerea companiei sau cu autorităţile?

Wojciech Zaremba: Imediat după ce ne-am anunţat concertarea cu "Carlson", am solicitat să ne întâlnim cu Ministrul Economiei, domnul Ariton, însă nu am primit niciun răspuns, deocamdată, de la autorităţile române. Cu domnul Roibu nu am discutat pentru că noi considerăm că este un om care aparţine trecutului, la fel ca planurile pe care le propune la "Oltchim".

Wojciech Zaremba: "Oltchim" are 5% din piaţa de profil, iar noi avem 3%, fiind cel mai mic jucător din regiune. Ceea ce am vrut noi încă de la început a fost să realizăm o sinergie între cele două societăţi, astfel încât să ajungem la o cotă de piaţă de 8%. Nu este în intenţia noastră să închidem "Oltchim", însă, în ciuda acestui lucru, am fost acuzaţi de nenumărate ori că avem intenţii proaste în privinţa combinatului. Am trecut prin momente foarte dificile în România din cauza acestor acuzaţii. Am acordat mult timp şi mulţi bani Oltchimului şi dacă nu am fi fost interesaţi să dezvoltăm "Oltchim", am fi plecat de mult din România.

Sper că oamenii o să înţeleagă acum cu adevărat că PCC SE îşi investeşte banii în "Oltchim". Înainte să începem să cumpărăm acţiuni de pe Bursă, aveam, 12,15% şi am cumpărat 6,1%, într-o perioadă în care preţul a crescut de la 0,6 lei la peste 2 lei/titlu.

Mesajul nostru este că noi nu avem nicio intenţie să închidem "Oltchim", ci vrem să facem societatea profitabilă.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu cred in sinceritatea dlui Zaremba. De cand exista acest conflict, ecourile sunt puternice in sfera unor interese asa zis europene. Acestea sunt reprezentate de fonduri de investitii care n-au interesul ca OLTCHIM sa functioneze ci sa dispara. Pare paradoxal , dar cupiditatea si ...lipsa de interes a SIF 5 Oltenia pt OLTCHIM va face ca situatia sa fie incalcita. Vom urmari cu atentie chestiunea ,utilizand surse ceva mai credibile decat reprezentantul PCC,Zaremba ....

    PCC se tine ca raia de Oltchim pt a distruge combinatul. Se considera si investitor strategic. Au cumparat 1% din actiuni Oltchim si dupa diminuarea capitalului social au ajuns la aproape 13%. Asta numesc ei investitor strategic? Sa mai incerce la ei, prin Polonia, sa mai puna mana pe vreo firma de stat, ca si ai lor le-au dat cu flit. Cu astia sa privatizam noi Oltchim? Ne confunda cu vreun trib?

    Hei, Dl Zaremba, ai venit in Romania sa pregatesti coliva pentru Oltchim? Doar stii ca Oltchim se tot privatizeaza de vreo 10 ani, asa ca mai ai de asteptat vreo 20. Iti doresc rabdare sfanta. Amin

    "Cu domnul Roibu nu am discutat pentru că noi considerăm că este un om care aparţine trecutului, la fel ca planurile pe care le propune la "Oltchim" ". Aceasta este o opinie pe care nu o sustin, deoarece cineva care se ingrijeste pentru obtinerea materiilor prime nu poate fi invinuit ca apartine trecutului. Daca va ganditit si la faptul ca in prospectul dumneavoastra prin darea in folosinta a instalatiei de etilenoxid nu veti mai putea folosi titulatura de a fi singura sursa la vest de Rhin si est de Ural nu face decat sa-mi confirme parerea ca ideea de investi in concernul Oltchim este cea mai buna alegere din ultimii 10 ani de prezenta pe piata de capital. Va urez mult succes in indeplinirea telurilor dumneavoastra, bineinteles cu respectarea cadrului afacerilor europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb