• Candidaţii pentru funcţia de preşedinte al partidului vor fi, cel mai probabil, Adriean Videanu, Vasile Blaga şi Emil Boc
• Pediştii nu vor să se mai gîndească la fuziunea cu PNL
• Convenţia Naţională a Partidului Democrat va avea loc în data de 25 iunie
Pediştii au făcut, la finele săptămînii trecute, primul pas către doctrina populară. Consiliul Naţional de Conducere al Partidului Democrat a votat, sîmbătă, propunerea de modificare a articolului 89 din Statut, care stipula ca toate moţiunile depuse pentru candidatura la funcţia de preşedinte al partidului să fie de orientare social-democrată. Propunerea adusă, şi votată, de Colegiul Director al PD precizează că toţi candidaţii pot să-şi depună "moţiuni alternative programatice în privinţa liniei doctrinare a partidului". Preşedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat că există, de mai multe luni, discuţii în partid privind orientarea PD spre o ideologie populară, însă a precizat că decizia finală o vor lua cei 4000 de delegaţi care vor fi prezenţi la Convenţia Naţională, stabilită pentru data de 25 iunie. Liderul formaţiunii a amintit că PD este în acest moment, conform statutului, un partid social-democrat, membru al Internaţionalei Socialis-te. Emil Boc susţine, de asemenea, că la Congresul PD vor exista cel puţin trei moţiuni.
Pînă acum au fost vehiculate trei nume pentru funcţia supremă în partid: cel a primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, cel al primarului Clujului, Emil Boc, şi cel al minis-trului de interne, Vasile Blaga. Însă, nici unul dintre aceştia nu şi-a manifestat oficial intenţia să candideze pentru preşedinţia partidului, deşi se pare că Adriean Videanu porneşte în competiţie de pe poziţia de favorit. Vasile Blaga şi Emil Boc ar putea fi doar "cantracandidaţii din umbră" ai lui Adriean Videanu pentru ca PD să facă dovada că este un partid democratic, în care funcţionează competiţia. În fapt, se pare că această "competitivitate" a fost dictată chiar de Traian Băsescu, în timpul unei întîlniri de taină cu Boc, Blaga şi Videanu, în cadrul căreia preşedintele şi-a prezentat punctele de vedere în ceea ce priveşte viitorul partidului.
În consecinţă, de voie, de nevoie, toţi cei trei favoriţi îşi vor depune în cele din urmă candidaturile. Emil Boc susţine că nu s-a hotărît, încă, dacă îşi va depune moţiunea pentru candidatură, cu toate că unele voci din partid consideră că actualul preşedinte interimar nu va putea să conducă PD tocmai din Cluj, unde este acum şeful administraţiei locale. La rîndul său, Vasile Blaga, deşi se pare că este susţinut direct de Traian Băsescu, nu are popularitatea lui Adriean Videanu, care tocmai a înregistrat un succes electoral. Ministrul de interne, Vasile Blaga, a folosit prilejul Consiliului Naţional de conducere al PD şi pentru a transmite premierului liberal Călin Popes-cu Tăriceanu că ministerul său are nevoie, în urma rectificării bugetare, de mai mulţi bani pentru ca să poată să-şi res-pecte angajamentele asumate faţa de Uniunea Europeană.
Vasile Blaga şi-a încheiat discursul asigurîndu-i pe delegaţii din teritoriu că "nu există nici cea mai mică şansă de fractură în partid".
Vicepreşedintele PD, Sorin Frunzăverde, promotorul ideii populare a amintit că PD este o formaţiune democrată, tocmai datorită dezbaterilor iniţiate, care trebuie să întărească partidul şi să îl plaseze mult mai bine în Europa Unită.
Dacă schimbările de statut au fost uşor acceptate de toţi liderii PD, ideea fuziunii PNL-PD nu are nici o susţinere în rîndul pediştilor. Mai mult, competiţia pe funcţii şi portofolii din interiorul Alianţei s-a acutizat, în condiţiile în care sondajele plasează PD mult mai bine decît PNL. Pediştii şi-au făcut bine calculele, şi au înţeles că, în cazul alegerilor anticipate, partidul lui Băses-cu ar obţine mai multe fotolii parlamentare decît liberalii.