PD-L ia în calcul depunerea unei moţiuni simple pe tema privatizării "Antibiotice" Iaşi

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 21 februarie 2008

PD-L ia în calcul depunerea unei moţiuni simple pe tema privatizării "Antibiotice" Iaşi

Deputatul PD-L Petru Movilă a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că "în cazul în care PNL va continua să sfideze legea, PDL îşi rezervă dreptul de a depune o moţiune simplă în cazul privatizării Antibiotice SA Iaşi". "Deputaţii democrat-liberali, alături de ceilalţi membri ai comisiei, cu excepţia reprezentanţilor Partidului Naţional Liberal, şi-au exprimat mirarea şi neîncrederea referitor la voinţa suspectă a Guvernului României de a privatiza societatea comercială Antibiotice SA Iaşi fără a analiza foarte serios oportunitatea strategică a acestui demers", se arată şi într-un comunicat de presă al deputaţilor PD-L din Comisia pentru Sănătate. În documentul respectiv, se mai susţine că "în cadrul audierilor de la Comisia pentru Sănătate au reieşit o serie de temeri privind oportunitatea procesului de vânzare a Antibiotice SA. În cazul în care raportul comisiei de anchetă va confirma aceste temeri, deputaţii PD-L iau în considerare propunerea unei moţiuni simple cu această temă, în colaborare cu reprezentanţii altor partide".

În urmă cu două zile, Comisia pentru Sănătate şi Familie din cadrul Camerei Deputaţilor a decis formarea unei subcomisii de anchetă care, până la data de 4 martie, va finaliza un raport privind oportunitatea, legalitatea şi metoda de privatizare a companiei farmaceutice ieşene. Obiectivul anchetei este analizarea privatizării din punct de vedere al consecinţelor asupra asigurării cu antibiotice şi tuberculostatice la un preţ accesibil pentru întreaga populaţie a României, precum şi analizarea consecinţelor de natură socială ce decurg din privatizarea acestei companii. În acest sens, va fi urmărit impactul vânzării societăţii asupra Fondului Naţional unic de asigurări sociale de sănătate în eventualitatea stopării producţiei unor antibiotice şi tuberculostatice larg folosite în România.

Vor fi investigate motivele care au determinat creşterea valorii societăţii de 80 de ori în numai doi ani, se va face o analiză a cauzelor care au dus la scăderea abruptă a intereselor unor potenţiali cumpărători de la 53, la numai doi, în prezent. De asemenea, va fi verificată sesizarea sindicatului de la "Antibiotice" cu privire la absenţa unui pact social care să facă parte din caietul de sarcini al privatizării, se va analiza impactul asupra mediului concurenţial şi al profitabilităţii societăţii prin refuzul Ministerului Sănătăţii Publice de a actualiza şi recalcula preţul de vânzare pentru 120 produse medicamentoase din portofoliul societăţii şi vor fi evaluate posibilităţile şi consecinţele condiţionării cumpărării pachetului majoritar de către un producător de medicamente pentru a asigura dezvoltarea ulterioară a fabricii şi pentru a preîntâmpina cumpărarea având drept unic obiectiv valorificarea celor 400.000 mp ai societăţii a căror valoare de piaţă este de două ori mai mare decât preţul de pornire al licitaţiei. În fine, comisia va mai analiza motivele pentru care Guvernul României refuză să respecte Hotărârea Curţii de Apel Iaşi de suspendare a Hotărârii de Guvern nr. 1400/2007, privind privatizarea societăţii "Antibiotice" S.A. Iaşi, şi decizia preşedintelui AVAS de continuare a procesului de privatizare în orice condiţii.

Deputatul Movilă a mai precizat că necesitatea constituirii acestei comisii a fost generată de poziţia Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, care a continuat popularizarea licitaţiei pentru privatizarea Antibiotice, deşi sindicaliştii din cadrul acestei societăţi au obţinut în urmă cu circa o săptămână o hotărâre judecătorească de suspendare a HG 1.400/2007, act normativ care stabilea modalitatea de vânzare a companiei ieşene. "Cred că această privatizare nu se justifică şi există riscul existenţei unor interese ascunse. Consider că privatizarea Antibiotice trebuie suspendată până când judecătorii vor decide dacă aceasta trebuie sau nu realizată", a mai spus Movilă, care a adăugat că "prin această atitudine, conducerea AVAS sfidează justiţia, considerând că legislaţia română nu este aplicabilă şi pentru această instituţie şi manifestă o suspectă grabă pentru vânzarea celei mai profitabile societăţi din portofoliul AVAS".

În şedinţa din 19 februarie a Comisiei pentru Sănătate s-a constatat că "prin specificul activităţii (fabricaţia de antibiotice) societatea este una de importanţă strategică, asigurând păstrarea unui echilibru din punct de vedere al preţurilor medicamentelor comercializate pe piaţa naţională şi realizând, constant, un profit anual care se situează la aproximativ 9 milioane euro. Vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al societăţii, pentru care AVAS exercită toate drepturile ce decurg din calitatea de acţionar al statului, prin metoda licitaţiei cu strigare, la data de 18 martie 2008, reprezintă o măsură de o urgenţă nejustificată care nu garantează menţinerea obiectului de activitate al firmei şi dezvoltarea acesteia pe viitor. Din discuţie a reieşit că nu există o evaluare a impactului vânzării ultimului producător strategic de medicamente din România asupra asigurării cu antibiotice, a implicaţiilor potenţiale asupra Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Membrii Sindicatului Antibiotice Iaşi au putut afla abia în urma audierilor că există un caiet de sarcini de care conducerea societăţii nu are cunoştinţă şi care prevede încheierea unui pact social doar după vânzarea societăţii. S-a relevat, de asemenea, faptul că, societatea Antibiotice SA Iaşi are în proprietate un teren aferent de 40 ha într-o zonă rezidenţială, la care preţul de vânzare este de circa 1.000 euro/mp", menţionează preşedintele Comisiei pentru Sănătate, Mircea Ifrim, în solicitarea trimisă Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor privind începerea unei anchete de către comisie.

Conform informaţiilor furnizate de deputatul Movilă, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat cererea Comisiei pentru Sănătate de a constitui o subcomisie care să investigheze procesul de privatizare a SC "Antibiotice" SA, urmând ca plenul Camerei să se pronunţe pe marginea acestei solicitări.

Conform HG 1400/19 noiembrie 2007, prin care se reglementează privatizarea SC "Antibiotice" SA, vânzarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la producătorul farmaceutic ieşean se va derula prin metoda licitaţiei cu strigare, în condiţiile legii, AVAS stabilind un preţ de pornire de 482.348.296 lei pentru întregul pachet de acţiuni scos la vânzare. Statul deţine 53,0173% din capitalul social al "Antibiotice" Iaşi, printre alţi acţionari numărându-se SIF Oltenia (10,09%), Citibank România (5,05%), diferenţa de 31,84% din titluri aflându-se în posesia altor acţionari.

Şi deputatul PD-L Sorin Paveliu a anunţat, ieri, la Bucureşti, că formaţiunea din care face parte ia în considerare depunerea unei moţiuni simple pe tema privatizării Antibiotice SA Iaşi, în cazul în care parlamentarii nu vor obţine răspunsuri convingătoare de la Guvern pe această temă. Paveliu a criticat, într-o conferinţă de presă, graba nejustificată şi "voinţa politică suspectă" a Guvernului de a vinde pachetul majoritar de acţiuni al singurei firme de medicamente care a rămas în posesia statului şi care este un producător strategic. El a evocat mai multe aspecte care ridică semne de întrebare asupra demersului în care, spune deputatul, Executivul insistă, deşi Curtea de Apel Iaşi a decis suspendarea Hotărârii de Guvern prin care s-a stabilit vânzarea Antibiotice. Astfel, preţul de pornire al licitaţiei este de două ori mai mic decât valorea celor 40 de hectare pe care le deţine firma, a arătat Paveliu. Procesul de vânzare se desfăşoară într-o opacitate complet anormală, a mai explicat deputatul PD-L, arătând că sindicatul Antibiotice nu a putut intra în posesia caietului de sarcini, iar pactul social urmează să se încheie după vânzarea societăţii, "când nu mai are rost".

Potrivit lui Paveliu, asupra privatizării planează mai multe suspiciuni că vânzarea va fi transformată într-o afacere imobiliară pentru apropiaţi ai premierului - Dinu Patriciu, prin KazMunaiGaz, sau Relu Fenechiu. În plus, stoparea producţiei de antibiotice şi tuberculostatice ieftine - cu preţuri de până la zece ori mai mic decât al următorilor producători - ar putea avea "consecinţe grave", întrerupând fluxul de medicamente ieftine pentru populaţie şi ducând inclusiv la tulburări în bugetul asigurărilor sociale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb