Partidul Democrat-Liberal (PD-L) va depune, în sesiunea din toamnă, la Parlament, un proiect de modificare a Legii răspunderii ministeriale, potrivit căruia parlamentarii-miniştri să poată fi urmăriţi penal fără acordul camerei din care fac parte, a anunţat duminică preşedintele democrat-liberal, Emil Boc.
"Practic, PD-L propune asigurarea unei egalităţi de tratament juridic şi constituţional între parlamentarii obişnuiţi şi parlamentarii-miniştri. Astăzi, un parlamentar obişnuit poate fi urmărit penal fără încuviinţarea camerei din care face parte, conform Constituţiei. Un parlamentar-ministru nu poate fi urmărit penal, decât cu acordul a două treimi a parlamentarilor din camera din care face parte. Acest tratament discriminatoriu situează parlamentarii-miniştri deasupra legii", a afirmat Boc într-o conferinţă de presă.
Proiectul pe care PD-L vrea să-l depună în Parlament prevede ca parlamentarii-miniştri să fie urmăriţi penal după ce Camerele Parlamentului şi preşedintele României iau automat act de solicitarea de urmărire penală, numai în cazul în care cererea a fost înaintată de Parchetul General.
"La solicitarea Parchetului, atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul, cât şi preşedintele României să ia act şi să încuviinţeze, fără niciun fel de vot suplimentar, începerea urmăririi penale, pentru respectarea Constituţiei. Această modificare trebuie făcută la Legea Răspunderii Ministeriale", a explicat Boc.
El a mai spus că, potrivit prevederilor constituţionale, şi pentru aleşii obişnuiţi, şi pentru parlamentarii-miniştri, atunci când se pune problema reţinerii, arestării sau percheziţiei va trebui să fie solicitat acordul camerei din care fac parte cei în cauză, conform proiectului de act normativ.
Liderul democrat-liberal a mai explicat că prevederile proiectului de lege nu vor intra în conflict cu deciziile Curţii Constituţionale.