PDL va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul de vot uninominal propus de USL

Ziarul BURSA #Politică / 23 mai 2012

PDL va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul de vot uninominal propus de USL

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR. Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008.

Deputaţii au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum şi cele ale UDMR.

La dezbaterile generale, PDL a anunţat că, dacă nu se adoptă amendamentul privind reducerea numărului de parlamentari, nu susţine acest proiect, UDMR se abţine de la vot, iar grupul progresist şi cel al minorităţilor naţionale votează acest proiect.

În timpul dezbaterilor, mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele sălii de şedinţă, faţă de adoptarea acestui proiect de lege. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Textul legis-lativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.

PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea privind sistemul uninominal de vot propusă de USL şi votată ieri de către Camera Deputaţilor. Deputatul PDL Sulfina Barbu a spus că USL a votat în Parlament, în dispreţ faţă de români şi pentru creşterea numărului de parlamentari la cel puţin 481.

Referitor la legea electorală votată ieri, Sulfina Barbu a spus că Partidul Democrat Liberal nu a votat-o întrucât doreşte să îşi păstreze promisiunile făcute electoratului: "PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României. Această voinţă suverană a fost exprimată în referendumul din 2009 şi PDL respectă votul dat de cei 7,7 milioane de români care au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300".

Ea a adăugat că PDL a depus amendamente pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, subliniind că propunerea democrat liberală s-a bucurat de susţinere atât în comisii cât şi în plenul Camerei Deputaţilor.

Ea a încheiat arătând că "în dispreţ faţă de voinţa suverană a cetăţenilor din România, USL a respins aceste amendamente".

Cristian Preda despre uninominal: Nu e timp de regrete, bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj

Cristian Preda a spus că PDL a susţinut constant modificarea revoluţionară a sistemului electoral, că nu e timp pentru regrete sau retractări, iar bătălia trebuie dusă cu demnitate şi curaj, el apreciind că dacă legea nu pică la CC, ziua de azi poate fi începutul reamenajării câmpului politic. Europarlamentarul PDL scrie, pe blogul său, că formula electorală adoptată ieri de Camera Deputaţilor reprezintă o schimbare radicală a filosofiei votului în România.

"PDL a susţinut constant această modificare revoluţionară. Unii au ştiut ce susţin, alţii - nu. Acum, nu e timp pentru regrete sau retractări, fiindcă nici ignoranţa, nici frica nu scuză. Bătălia trebuie purtată cu demnitate şi curaj", consideră Preda.

El mai scrie că, dacă unii au ales acest mod de vot pentru a "nimici" PDL, aşa cum au declarat în repetate rânduri, democrat-liberalii trebuie să le dovedească faptul că s-au înşelat în calculele făcute.

"Bipolarizarea actuală poate fi o şansă pentru ca PDL să ocupe dreapta, lăsând PNL în braţele pesediştilor. Acolo unde s-au aşezat nu doar de bunăvoie, ci fiindcă se temeau ca un mod de scrutin majoritar să nu-i scoată din Parlament, ca partid situat pe locul trei. Dacă legea nu pică la Curtea Constituţională, ziua de azi poate fi începutul reamenajării câmpului politic românesc", susţine Preda.

Hrebenciuc: Uninominalul pur ar favoriza PDL şi ar defavoriza partidele mai fistichii

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, ieri, că votul uninominal pur ar favoriza în primul rând PDL şi ar defavoriza partidele "aşa-zis extremiste sau mai fistichii, gen Dan Diaconescu". "Votul uninominal pur ar favoriza, în primul rând, PDL şi ar defavoriza partidele aşa-zis extremiste sau mai fis-tichii, gen Dan Diaconescu, pentru că acest partid a lui Dan Diaconescu ia voturile în primul rând de la PDL şi apoi de la celelalte partide", a afirmat Hrebenciuc.

El a spus că la proiectul privind sistemul uninominal s-a decis eliminarea pragului electoral deoarece exista riscul ca aceia care câştigă colegiul să piardă mandatul dacă partidul lor nu atingea pragul de 5%.

"Pe actuala lege, 25% din cei care au câştigat colegiul nu au intrat în Parlament. Dacă am fi avut prag, acum riscam ca şi de această dată cei de pe primul loc să nu intre în Parlament, pentru că partidul lor nu făcea 5%. Ne-a obligat viaţa", a spus Hrebenciuc.

El a mai arătat că este corect să fie nemulţumiţi de reprezentativitate, arătând că "atât timp cât exis-tă reprezentativitatea partidelor gen Dan Diaconescu se poate sta de vorbă pe acest subiect".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb