PE acordă Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro, finanţat din active ruseşti

A.D.
Internaţional / 22 octombrie

Sursa foto: internet

Sursa foto: internet

Deputaţii au votat astăzi un împrumut extraordinar de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, care urmează să fie rambursat din viitoarele venituri provenite din activele ruseşti îngheţate.

Parlamentul European a aprobat cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă şi 61 abţineri noua asistenţă macro-financiară, menită să sprijine Ucraina în faţa războiului brutal de agresiune al Rusiei.

Acest ajutor financiar substanţial, constituie contribuţia UE ca parte a pachetului G7 convenit în luna iunie, menit să furnizeze Ucrainei sprijin financiar de până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro). Suma finală a contribuţiei UE ar putea fi mai mică, în funcţie de volumul împrumuturilor acordate de alte state membre din G7, potrivit unui comunicat primit la redacţie.

Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele îngheţate ale Băncii Centrale a Rusiei, deţinute în UE. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât şi de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea şi rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.

Fondurile acordate prin acest mecanism vor trebui plătite până la sfârşitul anului 2025. Pentru acordarea împrumutului, Ucraina se angajează să menţină mecanisme democratice funcţionale şi să respecte drepturile omului şi alte condiţii politice, care vor fi specificate într-un memorandum de înţelegere. În plus, se vor aplica şi sistemele de management şi control prevăzute în Mecanismul pentru Ucraina.

"Ucraina continuă să reziste agresiunii ruseşti cu ajutorul cetăţenilor săi curajoşi, care luptă nu doar pentru existenţa şi libertatea lor, ci şi pentru apărarea democraţiei, drepturile omului, libertăţii şi respectării legilor internaţionale pentru noi toţi. Nevoia acestui sprijin financiar este imensă şi urgentă. Rusia trebuie să plătească pentru faptul că atacă Ucraina, distruge brutal infrastructura ţării, oraşele, satele şi casele acestei ţări. Povara reconstrucţiei Ucrainei va fi pusă pe umerii celor responsabili pentru aceste distrugeri, adică pe umerii Rusiei", a declarat raportorul Karin Karlsbro (Renew, Suedia).

Potrivit comunicatului, aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deţinute în UE şi blocate în temeiul sancţiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. Guvernele UE au decis să utilizeze profiturile din aceste active pentru a sprijini atât eforturile militare ale Kievului, cât şi reconstrucţia ţării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Lucrurile se precipita si militar si politic si banesc .Influenta Rusiei trebuie eliminata din Europa .SUA nu are decit sa ramina captiva jocului rusilor in alegeri .Europa trebuie sa se separe pentru eternitate de Rusia sovietica si chiar si de Rusia redenumita mincinos democratica .In Romania astfel de cetateni, ce se declara fara rusine prosovietici, trebuiesc scosi din jocul politic .La o bere la „Carul cu bere”merge sa fii fanul rusilor doar spre a condimenta discutia dar la nivel politic a te asocia cu astfel de nonromani este regretabil .Ciuca ne spune foarte clar .Acesti rusofili ce nu sunt nici europeni si se dovedesc a fi si impotriva fratilor de peste Prut nu mai pot participa la infruntarea politica ei devenind cetateni ce trebuiesc scosi in afara acestui joc o data ce CCR s-a pronuntat .Conducatori de partid ce au girat prin prezenta lor astef de atitudini in diferitele ocazii la care au participat alaturi trebuie sa arate clar natiunii care le este preferinta .Cine nu doreste o Romania europeana ar face bine sa viziteze Moscova sau sa mearga in Siberia daca le place atit de mult .Romanii de vita veche ca si „ romanul absolut” Nicolae Cuca ,din postura de candidat si de fost general al armatei Romane, trebuie sa ia taurul de coarne ,asa cum odinioara Ursus a salvat epopeic si literar crestinismul omorind taurul ce o tinea captiva pe Ligia si sa salveze Romania momentului din ghearele lui Putin Daca Maia Sandu (micuta fermecata de la Bulboaca) a putut atunci si Generalul o poate face .

    1. Vise nene, vise.....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb