PE aprobă un sprijin bugetar esenţial pentru Ucraina şi UE

A.F.
Internaţional / 28 februarie 2024

PE aprobă un sprijin bugetar esenţial pentru Ucraina şi UE

PE aprobă o finanţare pe termen lung pentru Ucraina, platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" şi modificările majore aferente ale bugetului multianual al Uniunii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, parlamentul European a aprobat marţi revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de "cadrul financiar multianual", sau CFM. El include Mecanismul pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde EUR, şi platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP), care urmăreşte să crească independenţa strategică a Uniunii şi să stimuleze inovarea.

Revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii

Această actualizare a CFM, aprobată cu 499 voturi pentru, 67 împotrivă şi 31 abţineri, va permite bugetului Uniunii să se adapteze mai eficient la nevoile în continuă schimbare şi la circumstanţele neprevăzute. Mai precis, ea întăreşte capacitatea bugetului Uniunii de a răspunde la nevoile generate de migraţie şi de provocările externe, ajută Uniunea să fie mai bine pregătită în caz de criză şi îmbunătăţeşte flexibilitatea bugetară. Revizuirea respectă cererile eurodeputaţilor şi introduce un mecanism pentru a face faţă creşterii costurilor legate de rambursările aferente planului de redresare NextGenerationUE, ca urmare a majorării dobânzilor. Pe 6 februarie, eurodeputaţii au ajuns la un acord cu statele membre privind bugetul pe termen lung. Puteţi găsi toate detaliile în comunicatul de presă aferent.

Parlamentul a adoptat şi o rezoluţie privind revizuirea regulamentului CFM cu 422 voturi pentru, 101 împotrivă şi 101 abţineri.

Urmăriţi înregistrările video ale discursurilor rostite în plen de coraportorii pentru CFM Jan Olbrycht (PPE, Polonia) (link la discurs) şi Margarida Marques (S&D, Portugalia) (link la discurs).

Ajutorul financiar pentru Ucraina

Revizuirea CFM instituie şi aşa-numitul "Mecanism pentru Ucraina", aprobat cu 536 voturi pentru, 40 împotrivă şi 39 abţineri. El prevede 50 de miliarde EUR sub formă de granturi, împrumuturi şi garanţii şi demonstrează că Uniunea Europeană rămâne alături de Ucraina şi va continua să o sprijine atât timp cât este nevoie. Pentru a afla ce îmbunătăţiri au obţinut deputaţii la negocieri, consultaţi comunicatul de presă din 6 februarie referitor la acordul cu Consiliul.

Urmăriţi discursurile rostite în plen de Michael Gahler (PPE, Germania) (link la discurs), coraportor din partea Comisiei pentru afaceri externe, şi Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) (link la discurs), coraportoare din partea Comisiei pentru bugete.

Platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP)

Platforma a fost adoptată cu 517 voturi pentru, 59 împotrivă şi 51 abţineri. Ea face parte la rândul ei din pachetul de revizuire bugetară şi urmăreşte să consolideze şi să îmbunătăţească poziţia Europei în mai multe domenii tehnologice esenţiale. Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate şi cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile şi biotehnologiile care contribuie la obiectivul "zero emisii nete". Accesaţi comunicatul de presă din 7 februarie pentru a găsi toate detaliile acordului convenit cu statele membre.

Urmăriţi discursurile rostite în plen de Jose Manuel Fernandes (PPE, Portugalia) (link la discurs), coraportor din partea Comisiei pentru bugete, şi Cristian-Silviu Buşoi (PPE, România), preşedintele Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (link la discurs), care a vorbit în numele lui Christian Ehler (PPE, Germania), coraportor din partea Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie.

Context

Cadrul Financiar Multianual (CFM) stabileşte limitele anuale (plafoanele de cheltuieli) pentru angajamentele Uniunii în diverse domenii de politică (categorii mari de cheltuieli numite rubrici) şi pentru plăţile anuale globale pe o perioadă de şapte ani. Cadrul curent pentru perioada 2021-2027 a fost adoptat în 2020. Comisia Europeană a propus, pe 20 iunie 2023, o revizuire la mijlocul perioadei, în care a inclus crearea Mecanismului pentru Ucraina şi a STEP.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Planul UE trece in alta etapa .Imensele sume de bani intra in lupta .Miliarde peste miliarde oferite atita timp cit este nevoie Ucrainei .Imprumuturi cu dobinda foarte mica luate in numele tuturor natiunilor din UE .600 de miliarde alocati doar pentru PNRR si inca tot atit pentru continuarea lui .Alte sute de miliarde sunt cheltuite pentru inarmare si inca alte mii de miliarde pentru reconstructia Ucrainei totul facut cu tehnologie din UE .NATO isi aduce si Finlanda si Suedia in parcursul sau militar .Germania si UE se inarmeaza acum cu tehnologii nucleare de ultima generatie .Ceea ce veti vedea in curind si tot la ceea ce vom fi martori refac Europa ca noua mare putere militara si Imperiul se va reintegra in vechile lui granite .Nu putem fi opriti de nimeni .Nimeni nu are nici banii si nici forta tehnologica de a creea o armata de la zero .

    1. UE nu poate produce nimic competitiv datorita costurilor imense cu energia si reglementarile birocratice. A devenit doar o destinatie turistica premium...la pret! Nici macar niste baterii litiu sau panouri fotovoltaice nu se pot produce, iar auto sunt cu 10 ani in urma Tesla si Toyota...Vise placute!

      Si Tesla si Toyota se produc in Europa la greu!o rfi BMW, Mercedes, Audi, Ferrari etc in urma? Oare Siemens, SKF, Gamesa si ..... inca cateva zeci, poate sute de branduri premium sunt in urma si nu produc? Of, of mai, mai - habar n-ai unde traiesti! Sau poate esti de mai de la est si asa te invata tatucul?

      meri ba la moscova

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb