Reporter: Cum a încheiat anul 2021 instituţia de credit pe care o reprezentaţi? Care au fost provocările sectorului în cel de-al doilea an de pandemie şi ce perspective sunt pentru anul în curs?
François Bloch: 2021 a fost caracterizat de două preocupări majore. Pe de o parte, a fost cea legată de continuitatea businessului, cu toate măsurile pe care le-am luat în vederea facilitării accesului clienţilor la serviciile noastre şi a protejării personalului şi, pe de altă parte, am avut în vedere sprijinirea reluării creşterii economice.
2021 a fost un an foarte bun pentru BRD. Într-un mediu macroeconomic mai favorabil, am crescut activitatea comercială şi sprijinul acordat economiei româneşti.
Am acordat credite de peste 6,5 miliarde de lei clienţilor persoane fizice, ceea ce reprezintă o creştere remarcabilă faţă de anul 2020.
Ne-am sporit implicarea în programul IMM Invest, adresat întreprinderilor mici şi mijlocii, cu credite de 1,3 miliarde euro aprobate în 2021.
Am continuat să participăm activ la programul Fidelis, distribuind mai mult de jumătate din titlurile de stat emise în anul 2021 pentru persoane fizice.
În acelaşi timp, am continuat să ne îmbunătăţim oferta digitală. Am lansat în 2021 două funcţionalităţi foarte importante pentru clienţii persoane fizice. Prima este înrolarea la distanţă, iar cea de-a doua este creditarea digitală. Am continuat dezvoltarea funcţionalităţilor aplicaţiei YOU BRD, implementând Google Pay pentru cardurile Mastercard şi Visa. Aşa cum ştiţi, am implementat deja Apple Pay în 2020. Nu în ultimul rând, am îmbunătăţit accesul la extrasele de cont pentru clienţii corporate.
Reporter: Cum percepe sistemul bancar evoluţia inflaţiei şi mişcările de politică monetară ale băncilor centrale? Care va fi evoluţia dobânzilor la credite şi la depozite în acest an?
François Bloch: Inflaţia este o realitate de care nu putem face abstracţie în derularea activităţii noastre. Băncile fac parte din economie şi sunt, la rândul lor, influenţate de evoluţia acestui indicator macroeconomic. Pentru o perioadă, vom fi cu toţii nevoiţi să lucrăm într-un mediu de dobânzi mai mari, acest lucru însemnând o creştere marginală a dobânzilor atât la credite, cât şi la depozite. Având în vedere persistenţa incertitudinilor geopolitice, din care derivă, de exemplu, şi evoluţia preţurilor din energie şi combustibili, este dificil să apreciem un orizont de timp pentru această stare de lucruri. Dar situaţia prezentă face încă şi mai evidentă şi necesară accelerarea tranziţiei verzi, precum şi realizarea unor investiţii în capacităţi de producţie a energiei, pe care noi, BRD, suntem gata să le finanţăm.
Reporter: Ce proiecte de investiţii aveţi în acest an?
François Bloch: Eforturile noastre de investiţii vor merge, şi în acest an, în principal către îmbunătăţirea infrastructurii digitale şi diversificarea ofertei accesibile clienţilor prin canale digitale. Avem în plan dezvoltări suplimentare pentru platforma YOU BRD, precum şi alte evoluţii cu impact pozitiv asupra calităţii relaţiei cu clienţii şi a experienţei de client, la nivelul fiecărui canal prin care aceasta are loc.
Reporter: Cum a evoluat cererea de credite imobiliare/ipotecare în ultimul an şi ce estimări aveţi în domeniu?
François Bloch: Nevoia de spaţiu locativ de calitate rămâne mare în continuare în România şi, atât timp cât cererea va rămâne importantă, şi creditarea imobiliară va evolua în consecinţă. Pentru noi, anul 2021 a fost unul deosebit de bun în materie de creditare, aspect dovedit şi de creşterea înregistrată de creditele imobiliare noi: + 66%. În anul 2022, vom continua să avem o prezenţă puternică pe această piaţă, atât prin oferta proprie, care cuprinde, reamintesc, şi singurul credit cu dobândă fixă pe toată durata de creditare din piaţă, cât şi prin intermediul programului Noua Casă.
Reporter: Simţiţi că ne aflăm într-un moment de boom imobiliar? Credeţi că urmează o cădere în piaţa imobiliară?
François Bloch: Nu avem indicii potrivit cărora România s-ar afla în momentul unei bule imobiliare. Potrivit unui raport recent de cercetare al European Systemic Risk Board, preţurile proprietăţilor din România sunt încă subevaluate (cu aproximativ 30%), în timp ce media preţurilor a crescut cu mai puţin de 5% în ultimul an, şi cu aproximativ 10% în ultimii trei ani.
Reporter: În ce stadiu vă aflaţi din punct de vedere al digitalizării?
François Bloch: Digitalizarea a fost, şi în 2021, unul dintre principalele noastre puncte de interes. Noua aplicaţie de mobile banking, YouBRD, a fost actualizată constant şi îmbogăţită cu noi funcţii pentru a oferi o experienţă mai simplă şi mai bună. În plus, oferta digitală pentru persoane fizice include acum două servicii esenţiale: înrolare la distanţă şi credite de consum online, fluxuri pe care le-am lansat spre finalul anului trecut. Adopţia digitală este şi ea în creştere rapidă. Numărul clienţilor activi digital este mai mare cu 20% faţă de 2020 şi cu 48% faţă de 2019, iar numărul tranzacţiilor este cu 31% mai mare decât la finalul anului 2020. Am îmbunătăţit experienţa digitală şi în zona corporate, prin servicii de cash management şi trade finance cu funcţionalităţi extinse.
Reporter: Ce programe de educaţie financiară derulaţi?
François Bloch: Am demarat anul trecut un proiect-pilot de educaţie financiară, intitulat "Drumul banilor", materializat printr-un podcast care poate fi ascultat pe principalele platforme specializate. Ne-am angajat în acest proiect pentru a adresa, într-un format modern şi prietenos, o nevoie tot mai prezentă a utilizatorilor de servicii financiare de răspunsuri la unele dintre întrebările care îi preocupă în condiţiile incertitudinii aduse de pandemie, şi nu numai. De ce "Drumul banilor"? Pentru că viaţa este o călătorie pe care - vrem, nu vrem, - o ducem mai departe şi cu ajutorul banilor. Pentru fiecare om, este foarte important nu doar să-i câştige, ci şi să-i folosească într-un mod cât mai eficient. În plus, suntem de mai mulţi ani suporteri activi ai proiectului de educaţie financiară "Dreptul la banking", care este derulat de organizaţia de breaslă a băncilor din România - ARB - şi care şi-a câştigat locul în atenţia publicului.
Reporter: Cum apreciaţi că va fi afectat sistemul bancar şi economia, în general, de criza geo-politică din regiune?
François Bloch: Mă aştept ca 2022 să fie diferit din punct de vedere geopolitic şi macroeconomic. Aşa cum am spus, economia va evolua pentru o vreme într-un context caracterizat de inflaţie şi dobânzi mai mari decât până acum, în special pe fondul creşterii preţului energiei şi al evoluţiei imprevizibile a relaţiilor internaţionale. Sistemul bancar îşi va continua, cel mai probabil, evoluţia stabilă şi se va alinia marilor tendinţe care vor influenţa sistemul pe termen lung: digitalizarea şi principiile şi cerinţele ESG.
Reporter: Mulţumim!