PE FONDUL SCĂDERII PREŢURILOR PETROLULUI ŞI GAZELOR Economia Germaniei ar urma să aibă excedent comercial record

Ziarul BURSA #Internaţional / 10 august 2015

Le Figaro: "Noul excedent record probabil va relansa dezbaterile privind presupusul rol al Germaniei în dezechilibrele economiei mondiale"

Economia Germaniei ar urma să genereze, în acest an, un excedent comercial record, în contextul scăderii preţurilor petrolului şi gazelor pe plan global, potrivit datelor Ministerului german de Finanţe, informează Le Figaro, citat de Mediafax.

Excedentul balanţei comerciale a economiei Germaniei ar urma să atingă 8,1% din Produsul Intern Brut în 2015, comparativ cu 7,6% în 2014.

Scăderea sumelor oferite pentru achiziţionarea de petrol şi gaze a favorizat cu 1,2% excedentul comercial german, precizează unii analişti financiari.

Noul excedent record probabil va relansa dezbaterile privind presupusul rol al Germaniei în dezechilibrele economiei mondiale, notează Le Figaro.

Într-un raport prezentat luna trecută, Fondul Monetar Internaţional a îndemnat Guvernul Angela Merkel să consolideze creşterea economică pe termen mediu şi să reducă dezechilibrele externe.

Comisia Europeană consideră că excedentele comerciale care depăşesc constant 6% din PIB sunt periculoase pentru stabilitatea macroeconomică. În acest context, Executivul Uniunii Europene a recomandat Berlinului să favorizeze investiţiile pentru a stimula importurile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La fel de mare ca deficitul celorlalte tari UE.

    Unitatea de cont curent BANCOR, propusă de Keynes în 1942, în combinație cu Internațional Clearing Unit (un fel de ECB). Soluția lui Keynes la problema dezechilibrului comercial dintre țări (când unele devin creditoare iar altele debitoare) era forțarea națiunilor cu surplus de cont curent în a-și cheltui fondurile excedentare în țările cu deficite pentru neutralizarea diferențelor financiare.

     

    Țările care ar fi făcut parte din ICU (să ne închipuim că ar fi ECB, zona €), ar fi fost încurajate ca la final de an să nu rămână cu surplus de cont curent în bancor. Keynes a propus ca dacă o țară are excedent masiv (care trecea peste o limită) să îi fie taxat printr-o dobândă de 10% și să își deschidă piața de capital pentru a permite acestuia să zboare în altă parte, altfel, la finalul anului, surplusul se CONFISCA. Pentru țările cu deficit, acestea și-ar fi finanțat deficitul cu fonduri în bancor de la ICU, contra unei dobânzi, ar fi recurs la austeritate (își devalorizau moneda proprie) dar luau și măsuri pentru a preveni exportul de capital. 

     

    Ce se întâmplă azi în zona €? Păi, după ce Keynes a fost refuzat de către americanii care dominau lumea creditului în 1940, s-a ajuns doar la o jumătate de măsuri. Țările care au deficit trebuie să facă totul: deficit, renunțarea la protecționism, dobânzi, austeritate, control de capital. Țările cu surplus nu trebuie să facă nimic. 

    Avem doar propagandă care ne spune că românii, grecii, etc, nu muncesc la fel de mult ca nemții. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb