PE FONDUL SCĂDERII VENITURILOR DIN SERVICIUL DE TRANSPORT AL ENERGIEI ELECTRICE Profit mai mic cu 31% pentru Transelectrica

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 august 2017

Componenta termo - 41% din mixul de producţie netă pentru semestrul I 2017, iar componenta hidro - 26%

Brokerii: "Rezultatele Transelectrica, în linie cu aşteptările"

Transportatorul de energie Transelectrica (TEL) a înregistrat un profit net de 98 milioane lei, în primul semestru al anului, în scădere cu 31% faţă de perioada similară a anului trecut, evoluţia fiind determinată în principal de scăderea veniturilor din serviciul de transport al energiei electrice, potrivit unui raport al companiei, transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Veniturile operaţionale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au urcat cu 44%, la 1,45 miliarde lei.

Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest, consideră că rezultatele semestriale ale Transelectrica sunt conform aşteptărilor. Domnia sa ne-a declarat: "Din punctul meu de vedere, situaţia financiară raportată de societate pentru prima jumătate a anului nu este surprinzătoare, ţinând cont de faptul că se ştia de ceva vreme de reducerea tarifelor de transport a energiei, cu un impact negativ asupra rezultatelor companiei. Poate că era aşteptată o scădere mai redusă a profitabilităţii, şi nu reducerea de 31% a rezultatului net din primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2016. Probabil că şi din acest motiv preţul acţiunilor TEL a suferit astăzi (n.r. ieri) o corecţie importantă".

Acţiunile TEL au suferit o scădere până la minimul de 27,05 lei/unitate, pe parcursul şedinţei de ieri, încheind ziua la ..... lei, cu .......% mai jos decât referinţa.

Călina Mihali, analist de investiţii la Tradeville, a comentat: "Suntem de părere că profitul Transelectrica a scăzut mai ales ca urmare a reducerii tarifului reglementat de transport cu 10,8% pentru perioada 1 iulie 2016 - 30 iunie 2017. Aceasta a fost, în analiza noastră, principala cauză pentru scăderea cu 7% a veniturilor din serviciile de transport, componentă a rezultatului net al Transelectrica ce a avut, din punctul nostru de vedere, cel mai mare impact asupra profitului net aferent primului semestru. Referitor la evoluţiile viitoare, remarcăm faptul ca tariful pentru serviciul de transport a fost redus din nou de ANRE (n.r. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei), cu 9,8%, pentru perioada de reglementare de douăsprezece luni, care a început la 1 iulie."

Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat o scădere a veniturilor de 5,10% (615 milioane lei, în primul semestru din 2017, de la 648 milioane lei, în semestrul I 2016), determinată de diminuarea tarifelor medii pentru serviciul de transport începând cu data de 1 iulie 2016, în condiţiile creşterii consumului de energie electrică, conform companiei.

Veniturile din alocarea capacităţii de interconexiune au înregistrat o scădere de 3,30% faţă de valoarea realizată în semestrul I 2016 (38 milioane lei, în semestrul I 2017, de la 40 milioane lei, în semestrul I 2016) corespunzător nivelului de utilizare a disponibilităţilor capacităţii de interconexiune de către traderii de pe piaţa de energie electrică.

Pe segmentul activităţilor cu profit permis, cheltuielile (inclusiv amortizarea) au înregistrat o creştere de 3,55% (487 milioane lei, de la 470 milioane lei, în semestrul I 2016).

Cantitatea totală de energie electrică tarifată pentru serviciile prestate pe piaţa de energie electrică (27,40 TWh) a înregistrat o creştere de 4%, în semestrul I 2017, comparativ cu semestrul I 2016 (diferenţa între cele două perioade fiind de +0,9 TWh).

"Această tendinţă s-a manifestat în fiecare dintre lunile semestrului I 2017, cu preponderenţă în lunile ianuarie şi februarie când, datorită temperaturilor foarte scăzute, consumul de energie electrică a fost crescut", se arată în raportul Transelectrica.

Datoriile pe termen lung ale companiei au înregistrat o scădere de 7,1% în principal în urma rambursărilor efectuate conform graficelor din acordurile de împrumut existente. Datoriile pe termen scurt au înregistrat de asemenea o scădere de 12,9% la 30 iunie 2017. Factorii principali ai scăderii sunt, conform raportului companiei: - scăderea de la 287 milioane lei (31 decembrie 2016) la 135 milioane lei (30 iunie 2017) a datoriilor aferente pieţei de energie electrică către furnizorii din piaţa de echilibrare determinată de achitarea obligaţiilor de plată aflate în sold pe piaţa de energie electrică la 31 decembrie 2016, şi de scăderea volumului tranzacţiior pe piaţa de echilibrare; - scăderea datoriilor aferente schemei de sprijin de tip bonus pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă către furnizori (producători) determinată de achitarea obligaţiilor de plată a sumelor aflate în sold la data de 31 decembrie 2016, cu termen de plată în anul 2017; - la data de 30 iunie 2017 se înregistrează obligaţii de plată către furnizori (producatori) în sumă de 120,5 milioane lei (Electrocentrale Bucureşti - 56,7 milioane lei, RAAN - 51,2 milioane lei, CET Govora SA - 12,6 milioane lei, reprezentând bonusul de cogenerare şi antesupracompensarea pentru anii 2014 şi 2015, bonusul neacordat pentru anul 2015, precum şi bonusul neacordat pentru anul 2016). Sumele reprezentând datoriile Companiei aferente schemei de sprijin faţă de Electrocentrale Bucureşti, RAAN, CET Govora au fost reţinute la plată în baza art. 17 alin. 5 din Ordinul pre şedintelui ANRE nr. 116/2013, întrucât furnizorii (producatorii) înregistrează obligaţii de plată faţă de Companie pe schema de sprijin de tip bonus.

- Creşterea împrumuturilor pe termen scurt pentru activitatea operaţională a fost determinată de contractarea unei linii de credit în luna martie 2017 de la BRD Group Societe Generale SA, Sucursala Mari Clienţi Corporativi pentru o perioadă de 12 luni pentru finanţarea schemei de sprijin de tip bonus pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, sub forma de descoperire de cont, în sumă de 150.000.000, cu o dobândă calculată în funcţie de rata de referinţă ROBOR 1M, la care se adaugă o marjă negativă de 0,10%. În cazul în care valoarea ratei de referinţă ROBOR 1M este mai mică de 0,10%, rata de dobandă aplicată este 0%.

La data de 30.06.2017 s-au efectuat trageri din linia de credit aferentă cogenerării în sumă de 43,1 milioane lei. Împrumuturile purtătoare de dobandă cu scadenţa mai mică de 12 luni s-au redus cu 36 milioane lei faţă de 31 decembrie 2016.

Transelectrica mai precizează că, în structura mixului de producţie, în semestrul I 2017 comparativ cu 2016, s-a înregistrat o creştere a ponderii componentei termo de aproximativ 17,8% şi a producţiei din surse regenerabile de 10,7%. Aportul componentei hidro a cunoscut o scădere de 13.8% (8,1 TWh faţă de 9,4 TWh). Potrivit Transelectrica, analizând ponderile componentelor mixului de producţie netă pentru semestrul I 2017 se observă că cea mai mare pondere (41%) este reprezentată de componenta termo urmată de componenta hidro (26%), iar energia produsă din surse regenerabile şi nucleară au o pondere de aproximativ de 17% fiecare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Transelectrica este una din multele companii de stat conduse de incompetenti. Daca era o multinationala toti directorii, managerii, sefii de serviciu, birou erau schimbati dar la stat poate primesc prime pentru incompetenta.Asta e Romania. Oare cum au fost angajati acesti manageri care au dus la aceste "rezultate excelente"?

    Asa se intampla cand directorii sunt numiti eventual politic iar sub ei functioneaza pilele, cunostintele, relatiile, amantele si rubedeniile. Oare verifica cineva in tara asta de ce nu merg lucrurile? De ce oamenii destepti pleaca din tara si nu au loc sa dezolte tara asta. De ce romanii spe

    cializati in strainatate la universitati mari nu au loc sa conduca tara asta?  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb