PE FONDUL UNEI ANCHETE ÎN CHINA Preţul minereului de fier, la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 16 iunie 2014

Cotaţia futures a minereului de fier cu livrare în iulie a scăzut cu 1% vineri, la Singapore Exchange, ajungând la 89,70 dolari tona.

Cotaţia futures a minereului de fier cu livrare în iulie a scăzut cu 1% vineri, la Singapore Exchange, ajungând la 89,70 dolari tona.

Preţul minereului de fier a scăzut vineri, în China, la cel mai redus nivel din 2012 până în prezent, în condiţiile în care în portul Qingdao din ţara asiatică se derulează o anchetă privind finanţarea din domeniu, care ar putea afecta cererea pentru această materie primă, în contextul unui surplus global.

Minereul cu un conţinut de fier de 62%, livrat în portul Tianjin, a scăzut cu 0,7%, la 90,90 dolari tona, acesta fiind cel mai redus preţ atins după septembrie 2012, potrivit The Steel Index Ltd. Preţul a pierdut 3,8% săptămâna trecută. Intervalul 9-13 iunie a fost a opta săptămână cu declin din ultimele nouă.

Preţul minereului de fier a scăzut cu 32% anul acesta, dat fiind că societăţi miniere printre care giganţii "BHP Billiton" Ltd. şi "Rio Tinto Group" şi-au majorat producţia, alimentând excedentul global.

Băncile din China şi cele străine examinează unele credite legate de achiziţiile de metale în portul Qingdao, pe fondul temerilor privind extinderea riscurilor în ţară, în condiţiile în care traderii utilizează materiile prime - de la cupru la minereu de fier sau cauciuc - ca să obţină finanţare.

Potrivit Bloomberg News, bancherii implicaţi în investigaţie încearcă să afle dacă au fost utilizate loturi unice de cupru şi aluminiu pentru obţinerea de credite multiple. Dacă ancheta va demonstra că lucrurile s-au întâmplat aşa, atunci băncile străine vor fi nevoite să împrumute mai puţini bani sectorului de mărfuri din China, conform "Goldman Sachs Group" Inc.

"Băncile sunt mai vigilente cu privire la finanţarea achiziţiilor de minereu de fier. Creditarea este în mod clar înăsprită pentru numeroase persoane din acest sector", a declarat Marcus Garvey, analist la "Credit Suisse Group" AG.

La rândul său, Wu Zhili, analist la "Shenhua Futures" Co. din Shenzhen, a afirmat "Dacă ancheta se va extinde la stocurile de minereu de fier, traderii vor avea probleme la obţinerea de finanţare".

Stocurile de minereu de fier din porturile din China au scăzut cu 0,3% în săptămâna încheiată în 6 iunie, la 106,5 milioane de tone, de la recordul de 106,86 milioane de tone în săptămâna precedentă, potrivit Beijing Antaike Information Development Co.

Conform unei previziuni recente lansate de "Morgan Stanley", preţul minereului de fier va fi de 105 dolari tona anul acesta, faţă de 118 dolari tona, cât preconiza banca americană în luna mai. "Goldman Sachs" din SUA anticipează un preţ mediu de 109 dolari tona, iar UBS AG din Elveţia - de 111 dolari/tonă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb