Banca Centrală Europeană (BCE) va prelua supravegherea operaţiunilor europene derulate de Barclays şi Bank of America Merrill Lynch (BofAML) după ce acestea şi-au mutat unele activităţi în Irlanda, din Marea Britanie, din cauza ieşirii Regatului Unit din UE (Brexit).
Subsidiarele irlandeze ale celor două bănci erau supravegheate anterior de autorităţile irlandeze, însă acum trec la supravegherea BCE din cauza extinderii mărimii lor, conform Reuters.
Luna aceasta, Bank of America a anunţat că şi-a unit divizia bancară din Marea Britanie cu cea irlandeză, având peste 800 de angajaţi în Dublin. Astfel, această entitate a devenit divizia bancară principală a sa din Europa.
De asemenea, Barclays a făcut din Dublin sediul pentru operaţiunile sale europene, având 400 de salariaţi în Capitala Irlanei şi un bilanţ de circa 250 de miliarde de euro, conform guvernului irlandez.
BCE supraveghează băncile cu sediul în zona euro şi care au active totale de peste 30 de miliarde de euro. BCE supraveghează şi în baza altor criterii, dacă banca este semnificativă în regiune. Operaţiunile Bank of America şi Barclays care rămân în Regatul Unit vor fi supravegheate în continuare de autorităţile britanice.
BCE a insistat multă vreme ca băncile care vor să deruleze afaceri în Uniunea Europeană după Brexit să îşi mute operaţiunile actuale, inclusiv activele şi personalul calificat, astfel încât autoritatea să nu acorde licenţe bancare unui "ambalaj gol" sau "unei cutii de scrisori".
Mai bine de 20 de bănci cu sediul în Marea Britanie se află în diverse stadii ale procesului de obţinere a licenţelor europene de la BCE pentru ca să-şi poată păstra accesul la blocul comunitar odată ce Marea Britanie va părăsi UE, însă foarte puţine au luat vreo măsură până în prezent.
BCE supraveghează peste 119 din cele mai mari bănci din zona euro.