Moneda americană (dolarul) a înregistrat, săptămâna trecută, pe piaţa SUA, cel mai slab curs din februarie până în prezent, în condiţiile în care a crescut apetitul pentru plasamente cu randamente mai mari, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală (Federal Reserve) va amâna reducerea programului de stimulente. Evoluţia pieţei a fost determinată de acordul la care au ajuns parlamentarii americani, "în ceasul al 12-lea", în privinţa suspendării plafonului datoriei publice a SUA până în februarie anul viitor.
Dolarul a coborât cu 0,1%, vineri, la New York, ajungând la 1,3687 unităţi/euro. În intervalul 14-18 octombrie, dolarul a pierdut 1% faţă de euro, acesta fiind cel mai mare declin săptămânal consemnat după data de 20 septembrie.
Tot săptămâna trecută, dolarul a scăzut până la 1,3704 unităţi/euro - cel mai redus curs din 1 februarie până la momentul actual. În ultimele trei luni, moneda SUA s-a depreciat cu 3,8% faţă de cea europeană, înregistrând cea mai proastă evoluţie dintr-un coş alcătuit din zece monede ale ţărilor dezvoltate.
Indicele Bloomberg U.S. Dollar, care măsoară evoluţia dolarului în raport cu alte zece valute majore, a pierdut 1% săptămâna trecută, atingând 1.002,73 puncte. Scăderea a fost cea mai mare din 20 septembrie până acum. Tot săptămâna trecută, indicele a coborât până la 1.000,70 puncte - cel mai scăzut nivel de după 13 februarie.
Lira sterlină s-a apreciat faţă de dolar, pe fondul semnelor de redresare a economiei britanice. Săptămâna trecută, lira a câştigat 1,3%, ajungând la 1,6167 dolari. În perioada menţionată, lira a urcat până la 1,6225 dolari - cel mai ridicat curs de după 3 octombrie.