PE SITE-UL ZIARULUI BURSA Împrumutaţii în CHF contrazic vehement Banca Naţională

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 februarie 2015

Clienţii băncilor anunţă un nou miting, pentru luna martie.

Clienţii băncilor anunţă un nou miting, pentru luna martie.

Actualizare 16:20 Grupul clienţilor cu credite în CHF va derula negocierile de grup în parteneriat cu echipa AURSF

Administratorii Grupului clienţilor cu credite în CHF au înfăptuit un plan de acţiune prin care vor derula negocierile de grup cu băncile în parteneriat cu echipa AURSF (Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare), condusă de preşedintele Alin Iacob.

Potrivit unui document publicat pe pagina de Facebook a Grupului, administratorii au luat în calcul, în ianuarie, 3 variante posibile pentru negocierile de grup cu băncile pentru a servi cel mai bine intereselor membrilor, în cazul care nu se materializa demersul legislativ. Astfel, administratorii au considerat: comisie de negociere simultană cu toate băncile, sub observarea BNR şi ANPC; negocieri conduse de avocaţi; negociere condusă de o echipă de experţi din domeniile finanicar-bancar, juridic şi, în mod special, drepturile consumatorilor din sectorul financiar.

"După ce am analizat toate aspectele, după ce ne-am întâlnit cu câţiva avocaţi şi, după ce ne-am mai uitat încă o dată la obiectivele Grupului, am decis că cea din urmă variantă este cea care va servi cel mai bine interesele noastre, ale celor care avem credite în CHF", transmite Andreea Cristoforidis, în planul de acţiune. Potrivit domniei sale, având în vedere obiectivele, dar şi experienţa ultimelor săptămâni, a fost aleasă derularea negocierilor de grup în parteneriat cu echipa AURSF.

Echipa de negociere va fi formată din Alin Iacob şi alţi reprezentanţi ai AURSF şi din cel puţin un reprezentant al Grupului, responsabil pentru negocierile cu fiecare bancă. De asemenea, este posibilă şi cooptarea unui avocat, în măsura în care echipa de negociere ajunge la concluzia ca acest lucru este necesar şi benefic.

"Ca să putem demara şi avea o poziţie în faţa băncii, va fi nevoie să se înscrie minimum 50 de membri ai Grupului pentru acest demers/ fiecare bancă. Pentru toate băncile pentru care se încriu de la 50 de membri în sus, va exista o echipă de negociere pe fiecare bancă în parte. Băncile vor fi anunţate de demersul nostru şi, la finalizarea etapei de centralizare, vor fi invitate oficial la negocierea de Grup", se menţionează în planul de acţiune prezentat.

Obiectivul principal al negocierilor îl reprezintă conversia în lei a creditului, cu o reducere semnificativă a ratei faţă de cursul zilei, în condiţiile în care perioada de creditare nu se majorează.

Negocierile vor porni de la cursul valabil în ziua acordării creditului, dar "toţi participanţii la negociere trebuie să aibă aşteptări realiste", potrivit planului.

În cazul unei oferte satisfăcătoare din partea băncii care să poată fi luată în calcul drept oferta finală şi acceptabilă, se va semna un Proces Verbal de încheiere a negocierii de către echipa de negociere. Procesul verbal va fi semnat de întreaga echipă de negociere - AURSF, reprezentant Grup, alţi participanţi.

Asta nu înseamnă că oferta este acceptată şi de clienţi, ca titulari, ci doar că echipa de negociere consideră demersul încheiat.

În cazul în care clienţii sunt de acord cu oferta făcută, toţi Titularii vor avea un termen de minim 30 de zile, de preferat 45 de zile (de confirmat împreună cu banca) în care vor putea semna noile contracte şi scadenţare.

Actele adiţionale vor fi revizuite de către echipa de negociere, pentru asigurarea că nu vor conţine noi capcane din partea băncilor.

În cazul eşuării negocierii, echipa de negociere va propune celor în numele cărora a negociat posibilităţi alternative de continuare a demersurilor, inclusiv procese în instanţă.

(Elena Deacu)

---

A trecut o lună şi jumătate de când a izbucnit criza creditelor în franci elveţieni (CHF), ca urmare a deciziei Băncii Centrale a Elveţiei să ridice pragul de 1,2 CHF/EUR, impus în 2011.

De atunci, împrumutaţii în această monedă au plătit, sau ar fi trebuit să plătească, o rată semnificativ mai mare decât cea de la finalul anului trecut, apropiindu-se cu paşi repezi cea de-a doua (peste unii deja au trecut două scadenţe).

Deşi, iniţial, se părea că parlamentarii ar urma să adopte în regim de urgenţă un act legislativ care să vină în ajutorul debitorilor în CHF, exuberanţa lor s-a stins repede, astfel că, în ultima vreme, nu a mai venit nicio informaţie în acest sens, dinspre Parlament.

Până şi Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor (ANPC) a ajuns la concluzia că o conversie la curs istoric plus 20% (aşa cum cer împrumutaţii) nu ar fi posibilă, subliniind, la unison cu Banca Naţională a României (BNR), că singura soluţie rămâne în mâna băncilor, care ar trebui să negocieze cu oamenii, individual.

Aşa este - băncile ar trebui să discute cu oamenii, măcar acum, în cel de-al 12-lea ceas -, dar semnalele din partea consumatorilor sunt că negocierile nu au nicio finalitate şi că operatorii bancari vin cu diverse condiţii nefavorabile debitorilor.

Doar două bănci au anunţat, în ultimele zile, că au câteva propuneri care să vină în sprijinul împrumutaţilor în CHF, subliniind, însă, că nu toate dosarele sunt de natură să fie negociate.

În aceste condiţii, cei care au credite în CHF au adoptat diverse forme de protest, prin mitinguri în stradă şi prin plata fragmentată a ratelor, cu monede începând de la un ban.

Reprezentanţii Grupului clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni sunt în curs de înfiinţare a unei echipe de negociere, care, potrivit informaţiilor postate pe pagina lor de socializare, "va cuprinde toate competenţele - financiar-bancare, juridice şi drepturi ale consmatorilor".

Andreea Cristoforidis, unul dintre iniţiatorii Grupului, anunţă că din echipă va face parte câte un responsabil pentru fiecare bancă.

"Toţi cei înscrişi vor fi reprezentaţi în acelaşi val de negociere/pentru fiecare bancă în parte. Ne propunem ca negocierea să înceapă în a doua jumătate a lui martie, până atunci strângem documentele", subliniază domnia sa, adăugând că, între timp, boicotarea băncilor va continua.

Andreea Cristoforidis a precizat: "În martie vom mai face un miting, în semn de protest pentru politicienii care ne-au lăsat baltă, dar şi ca avertisment pentru băncile rigide".

Vocile consumatorilor par să nu fie auzite sau cel puţin să nu fie luate în considerare de autorităţi şi mai ales de Banca Naţională, în condiţiile în care, miercuri, Virgil Dăscălescu, şeful Serviciului Riscuri Macroprudenţiale din cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR, a declarat că împrumuturile în CHF nu au adus profituri băncilor, ci, dimpotrivă, au produs pierderi operatorilor financiari.

Pierderea medie anuală a băncilor, în ultimii cinci ani, din acest tip de împrumuturi, a fost estimată, potrivit domnului Dăscălescu, la 3,9% din soldul creditelor în CHF, explicaţia reprezentantului BNR cu privire la pierderile invocate fiind cheltuielile cu provizionarea creditelor neperformante.

Articolul "CONCLUZIE SURPRINZĂTOARE A BNR ÎN CAZUL CREDITELOR ÎN CHF: "Împrumuturile în franci elveţieni au adus pierderi băncilor" (BURSA/26.02.2015), în care am publicat informaţia domnului Dăscălescu a adunat zeci de opinii pe site-ul bursa.ro, care-l contrazic pe oficialul BNR şi care arată neîncrederea debitorilor în Banca Centrală, chiar furia pe care aceştia o manifestă împotriva întregului sistem bancar.

Redăm mai jos doar câteva dintre comentariile cititorilor noştri.

"mesaj trimis de carmen în data de 26.02.2015, ora 06:20

Din analiza a câteva sute de contracte am constatat că, din ratele achitate, în medie 75% au fost dobânzi şi 25% capital. Pierderile au fost determinate doar de provizionarea creditelor în default şi de vânzarea pachetelor de NPL la 10% din valoarea nominală. Ulterior, au crescut costurile la toţi clienţii. Şi, astfel, un produs de creditare defect a produs pierderi tuturor. Cine e de vină? Cine a creat produsul şi l-a pus pe piaţă?

mesaj trimis de mm90 în data de 26.02.2015, ora 07:46

Eu am credit în CHF. Nu am nevoie de jutor să îmi plătesc ratele, dar consider că băncile ar trebui să plătească din pagube tocmai pentru că au introdus un produs toxic. În SUA, băncile sunt puse să plătească daune consumatorilor pentru că au maniplulat nivelul dobânzilor. Dacă băncile nu vor fi puse să plătească din daune la anul, vor aduce altă monedă exotică şi ar păcăli alţi români.

mesaj trimis de carmen în data de 26.02.2015, ora 08:33

Cum pierd băncile? Din 2008 până acum am dat dobândă 44.000 CHF, iar din principal 5.000 CHF....

mesaj trimis de anonim, în data de 26.02.2015, ora 09:04

"Marea masă a populaţiei" este supusă zilnic unei propagande toxice din partea BNR. În schimb, marea masă a debitorilor CHF, care este implicată direct, are o cu totul altă perspectivă.

mesaj trimis de anonim, în data de 26.02.2015, ora 09:26

Am luat credit în franci în 2007, în 2009 deja a fost cesionat către firma mamă din Olanda. Nu am avut niciodată întârzieri până acum, când nu doresc să mai plătesc. Când am întrebat de ce s-a cesionat mi s-a spus de către directorul de sucursală că a fost cesionat ca să acopere nişte pierderi din Olanda. Creditul meu era ok şi suportă pierderile de pe urma altor credite în Olanda. Cum justifici asta Isărescu? Şi acum vii şi spui că au pierderi băncile? Nu, nu au pierderi, o să aibă pierderi pentru că eu, şi dacă mai pot achita, nu o să mai achit. Este dreptul meu de a mă asigura că măcar copii mei or să trăiască fără să fie supuşi zilnic unui continuu jaf.

mesaj trimis de anonim, în data de 26.02.2015, ora 09:30

Cum, domnilor, au pierderi când 100% din cei care am luat credite ipotecare în franci am plătit dobânda din 2007-2008 până acum cam cât valorează o casă în acest moment, iar din principal maxim 2.000-3.000 de franci, noi toţi în acest moment figurând cu datorii pe viaţă cu zeci de mii de franci? Voi ştiţi ce înseamnă pierderi, în adevăratul sens al cuvântului? Haideţi să publicaţi nişte scadenţare să vedeţi câţi bani au încasat de pe urma noastră, dar noi figurând acum cu datoria intactă. Dacă au pierderi şi în aceste condiţii, ce a păzit Isărescu până acum, cum a supervizat băncile? Le-a supervizat să ne ia şi banii de pâine şi tot să aibă pierderi? Concluzia, principalul vinovat: BNR.

mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2015, ora 10:56

Era de aşteptat să existe o înţelegere amiabilă între clienţi şi bănci, o soluţie general valabilă, cu implicarea activă a autorităţilor statului, dovedit incompetente şi depăşite de situaţie.

Capetele luminate din BNR, Guvern, Parlament dau mesaje publice liniştitoare, cum că nu ar exista un risc sistemic, dublate de mesaje ofensatoare, sfidătoare, arogante, la adresa clienţilor, sau mesaje de învrăjbire a unor cetăţeni contra altora. E o politică părtinitoare, iresponsabilă, în acelaşi timp nerealistă şi total inconştientă. Încrederea în sistemul bancar, în ansamblul lui, este la cote dramatice. Este momentul ca restul băncilor să se dezică public de grupurile infracţionale care au creat "criza francului", de politica conducerii actuale a BNR, care ajunge astfel să afecteze credibilitatea sistemului şi, în consecinţă, activitatea de creditare, compromisă în acest moment.

mesaj trimis de anonim, în data de 26.02.2015, ora 11:03

Cum pierd băncile, că eu din 37.000 CHF am dat 29 şi mai am 34??? Poate să-mi spună cei de la BNR cum a pierdut banca??

mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2015, ora 11:26

De la bancă mi-au transmis că o altă măsură decât plătirea ratei la cursul CHF afişat de BNR nu are. Şi eu le-am zis: scădeţi din dobânda ca să putem contracara aprecierea francului. Şi mi-au spus: situaţia se cunoaşte în centrală, dar nu se poate legal face altceva. Şi am spus: atunci preferaţi să mă executaţi silit să-mi vindeţi garsoniera cu 25.000 de euro, decât să va plătesc tot creditul de 100.000 CHF, însă la o dobânda mai mică? Şi au zis: spreram să nu ajungem la executare. Nu înţeleg: de ce este mai profitabil pentru bancă să te execute silit decât să îşi reducă dobânda în aşa fel încât tu să poţi plăti o rată mai mică şi deci suportabilă? Mi-au spus că legal nu pot să vină cu altă măsură. Nu îi lasă BNR? Ar trebui analizate aceste mecanisme bancare în profunzime, eu nu am reuşit să obţin o explicaţie coerentă de la bancă despre ce le permite BNR sau nu să facă.

mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2015, ora 11:53

Pierderi ale băncilor? Faţă de condiţiile iniţiale, am achitat cu 57% mai mult până acum, am un sold cu 91% mai mare şi urmează să rambursez, per total, cu 80% mai mult, dacă se menţin condiţiile actuale.

Suport integral riscul valutar. Dacă banca ar înţelege că trebuie să-şi asume riscul de dobândă şi să scadă dobânda variabilă cu indicele LIBOR de la acordare, costul creditului s-ar situa în limite cât de cât rezonabile. Vorbim nu de o pierdere pentru bancă, ci de o reducere a profitului (atenţie, în CHF) cu mai puţin de 25%.

mesaj trimis de anonim în data de 26.02.2015, ora 15:23

Explicaţi-mi şi mie unde pierde banca în condiţiile în care plătesc de 8 ani şi am plătit o sumă infimă din împrumut, cu aproximaţie 1500 CHF? Dacă 3 luni nu plătesc vine banca cu executorul şi îmi vinde apartamentul la o sumă care binenţeles nu acoperă creditul şi atunci prin ordin judecătoresc îmi opreşte direct din salariu diferenţa până acopăr tot creditul? UNDE ESTE PIERDEREA BĂNCII? Domnule Virgil Dăscălescu, îmi puteţi explica vă rog?

mesaj trimis de Silvia în data de 26.02.2015, ora 17:12

Interesantă poziţia BNR pe tema creditelor în CHF! Din ce observ eu, băncile care au dat credite tac şi stau deoparte, iar BNR iese la atac împotriva clienţilor, luând apărarea acestor bănci care ar trebui să se apere singure. Asta miroase a teamă, foarte mare teamă din partea BNR. Cred că acolo pute ceva rău de tot. Or exista ceva foloase necuvenite acordate onor reprezentanţilor BNR pentru acceptul ca aceste credite să fi fost lăsate să intre pe piaţă? Când va exploda buboiul, duhoarea va fi insuportabilă!"

Opinia Cititorului ( 81 )

  1. Daca francul ar fi scazut in loc sa creasca, cine s-ar mai fi plans acum?

    1. Nimeni, pentru ca asta ar fi insemnat ca reclama bancilor nu a fost mincinoasa.

      Dar ea a fost mincinoasa.

      Pricepi ca nu poti judeca simplu? 

      Banca a crescut dobanda nejustificat si abuziv acum.Deci stia ce are de facut, nu iesea in paguba.

      Bancile mareau imediat dobanda!Mie mi-au marit-o si cu cresterea CHF-ului dar daca scadea???

      Indiferent ce reclama au facut bancile, acestia nu au facut altceva decat sa speculeze cursul leu/franc pe termen lung. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar mai degraba putem vorbi despre o imaturitate investitionala. Cred ca e normal ca atunci cand faci o speculatie sa o faci in cunostinta de cauza! Ce s-ar intampla, daca toti cei care speculeaza in tara asta ar sarii la gatul autoritatilor de cate ori nu le iasa pasienta? Ai pariat gresit-pierzi , e normal! Nu vrei sa mai pierzi pui capul la contributie si te documentezi!

      Daca cursul chf scadea, crestea liborul, si deci dobanda creditului, iar ceea ce am fi avut de rambursat in lei ar fi ramas la fel. Acum insa, cand a crescut chf, a scazut liborul, de la 3 la -0,90, numai ca bancile, nu au mai aplicat contractele, folosindu-se de clauze lablimita legalitatii si declarate de indtante abuzive. Cam asta este povestea jafului bancilor cu sprijinul bnr si anpc in Romania. Problema este ca daca lumea nu ia atitudine, comportamentul acesta se va pastra, si sa vedeti jale la conversia creditelor in lei in euro pe fondul aderarii la euro, peste vreo 2-3 ani

      Pai daca ar fi scazut francul ... LIBOR-ul ar fi fost mult mai mare, astfel cam tot pe acolo era valoarea....

      Nu inteleg unde e relevanta a ceea ce ai scris. E firesc ca atunci cand un cost creste sa reactionezi si cand scade sa te bucuri. Dar cand ceva creste mult prea mult ar fi o nebunie sa nu reactionezi. Anonim, sa inteleg ca tu daca painea s-ar ieftini la 1 ban de maine, ai iesi in strada ca sa sustii ca tu vrei sa platesti 3 lei? Ma intelegi ce vreau sa spun cand afirm ca nu inteleg relevanta mesajului tau?

      ...nici bancile, pentru ca cel mai probabil ar fi crescut LIBORul, iar marea majoritate avem dobanda=marja fixa + LIBOR, deci nu s-ar fi ajuns in situatia in care clientii sa plateasca mai putin

      daca francul ar fi scazut, pe noi, bancile ne-ar fi obligat sa platim la valoarea din ziua contractarii, nu credeti? ca doar nu se poate sa piarda ele....

      - Ma-sa lu' Isarescu!

      Sper sa te satisfaca raspunsul 

      Pai Bancile. Dar ele nu ar fi pierdut oricum - compensau pierderile cu castigul mai mare din creditele in RON. Ele au hedging natural prin asta. Clientii nu au.

      La Volksbank este o cluza, care permitea bancii sa faca conversia in lei daca cursul chf scadea. Insa noi, cand am vazut ca cursul creste nu aveam dreptul la conversie. BANCA S-A ASIGURAT CA NUMAI NOI PUTEM PIERDE, BANCA NICIODATA!!!!!

      Ti s-a spus cumva ca riscul valutar nu exista???

      De cand un credit pt casa se numeste speculatie?Adica trebuia sa stiu ca bancile ne ofera speculatii nu credite ipotecare ?

      Daca aprofundezi in spate tot jocul bancii ai sa intelegi de ce bancile au analizat scenariile si nu pierd in nici un caz. Daca te duci neinformat si acuma te-ai trezit sa iei atitudine e bine. Asta inseamna sa inveti pe banii tai si mai incolo sa-i inveti si pe altii.

      cred ca in cazul tau in loc sa te maturizezi ca restul lumii ai "intinerit" la cap si de aici comentariul copilaresc.

      Cred ca intr-un sistem reglementat cum ar trebui sa fie la noi, domnii din BNR, pe langa salariile lunare de mii si zeci de mii de euro, bineinteles secrete, ca sa nu afle concurenta (banca nationala a Bulgariei de exemplu), ar trebui respectate definitiile: creditul e credit si speculatia speculatie. De aceea in alte tari banci mari platesc daune de sute de milioane pentru nerescpectarea reglementarilor. Daca mergi in instanta, un astfel de caz e numit "litigiu intre profesionisti(banca) si consumatori. Nu prea am auzit de consumatori profesionisti.

      exista o clauza unde banca-si rezerva dreptul de a face modificari de moneda, dobanda in cazul unei fluctuatii mai mari de 10% , decii au avut ei crija de asta sa momeasca clienti ...

    Măi oameni buni, chiar vrem sa găsim vinovați oriunde, dar nu ne asumăm propria ignoranță ??? Este extrem de simplu răspunsul pentru cei care se plâng că până acum au plătit o parte infimă din principal: atunci când alegi să rambursezi creditul în rate egale, ți se calculează dobânda pentru toată perioada care se însumează cu valoarea creditului și totalul se împarte la nr. de rate, astfel că în prima jumătate a perioadei de rambursare vei plăti foarte mult din dobândă și extrem de puțin din principal. Alternativa înțeleaptă (care se învață la școală) este să alegi rambursarea în rate descrescătoare iar așa vei plăti, la fiecare rată, dobândă doar la soldul rămas nu la toată valoarea creditului. Necunoașterea costă, iar neînțelegerea unor noțiuni elementare costă teribil de scump...

    1. Chibzuitule, este vorba de curs.

      Adica nimic in legatura cu ceea ce spui. 

      bai nene tu ai citi un contract de credit in chf.... banca este obligata prin lege sa iti spuna tot ce este legat de produsul respectiv, ce vrei sa spui ca banca nu stia ca o sa creasca chf , a venit odata asa din cer, nu tie rusine...... 1980 in Australia aceeasi smecherie ,1990 in N ZEELANDA apoi in Islanda etc, nu se stia ca de ani buni banca elvetiei tine sub control chf, trebuia sa imi spuna riscul valutar este o problema si in contract trebuia stipulat clar acest risc valutar care era si in favoarea bancii sa isi ia creditul cu tot cu dabanzii inapoi, nu mai vorvim de clauze abuzive care conform legilor in vigoare nu trebuiau luate .... despre ce vorbim SA ITI FIE RUSINE !!!!

      Inca un Roubini roman care scuipa seminte la colt de strada. Pur si simplu, nu exista alternativa la metodologia de calcul a dobanzii. Sigur ca as fi preferat rambursarea in rate descrescatoare. Nu mi s-a acceptat nici macar reducerea perioadei in varianta in care rambursez in avans o anumita suma. Era contract de adeziune si punct, Nu discutam de necunoastere, mai ales ca sunt notiuni elementare, discutam de o pozitie de forta a bancii, de la bun inceput.

      Pai dacă esti asa destept si stii de toate crizele astea, din 1980 incoace, cum de te-ai frimpt in Romania mai Pui de securist-Bancorexist ?

      Nimus tare esti cretin! Daca se stia de Australia, Noua Zeelanda si altele crzi ca mai prindea banca pe cineva sa-i dea credit in CHF? Dar pe margine este usor sa dai lectii! Mai vedem cand o s-o ia si euro la vale, ar trebui sa ne unim de acum, dar este mai usor de spart seminte la coltul strazii si sa-i judecam pe altii si sa ne batem cu pumnul in piept ca noi suntem destepti.

      bre nene acum m-am documentat, am mers pe premisa ca BNR nu doarme, are grija de cetateni sai chiar si anpc doarme ROMANIA TREZESTE-TE sa sti ca nu-s pui de securist sunt un om simplu SA ITI FIE RUSINE !

      Noi intelegem asta. Ce nu este clar cum a pierdut banca pe creditul meu? Banca a pierdut fiindca multe credite nu se mai ramburseaza deloc. Dar aici banca a gresit , ca a estimat prost capacitatea de rambursare a debitorilor, creditele fiind pe perioade lungi si intr-o moneda volatila ca CHF.

      Ca nu esti pui de secu, după cum pui reclama ca la FNI, acum 15 ani ... Ha, ha! Te-ai deconspirat de tot, esti chiar prea simplu !

      Daca tot esti chibzuit spune care e rocentul de indatorare pe care banca trebuia sa-l puna in analiza dosarului de imprumut si nu a facut-o. Plus acceptarea de acte de venit false in dosar. Citi din cei care au luat imprumut de fapt nu se califica, poate chiar tu !

      Nu generaliza pentru că bați câmpii. Eu, consumator simplu, am luat un credit de la o bancă ce oferea și posibilitatea rambursării în rate descrescătoare. (Dez)avantajul este că nu poți împrumuta o sumă la fel de mare ca în cazul rambursării în rate egale. Da matematica ieste grele...

    Totusi ambianta creata este populista, mai ales pentru un ziar economic, in o poata libera CAPITALISTA./

    Evidemt ca cei care au pierdut fiindca au cumparat pe maxime istorice case, si la care moneda a evoluat invers decat cum credeau ei, cu toate dobanzile lor foarte mici, toti vor sa plateasca altii. 

    Asta nu e capitalism, si un ziar ce promoveaza pietele libere, bursa libera, trebuie sa fie precaut, fiindca ajungem iar inante de 1989.

    Si ce am facut atunci ? 

    1. Bursa pare sa fie singurul ziar care se incumeta sa spuna ceea ce este corect, restul parca ar fi cumparate de banci.

      Capitalism nu inseamna furt si inselaciune. 

      Singura publicatie carora da speranta celor 75 000 de familii indatorate, un lucru trebuie sa stie toata lumea in momentul in care am luat credit ni s-a spus ca chf este o valuta stabila comparativ cu euro, dolar etc iar acum vedem cu totii cata dreptate au avut bancile dar mai ales targhetul facut de aceste banci de profitarea si naivitatea noastra. Oare in ce tara traim de ce suntem tratati cu ideia ca daca trece o zi doua poate in treia se uita . Oare starea noastra nu conteaza dar starea d-nei Udrea conteaza mai mult e de actualitate macar daca s-ar recupera prejudiciul facut ( mita)

      Cel care isi inchipuie ca exista "piata libera" ori e incepator in domeniul economic si financiar, ori n-a inteles nimic din crahul 2008....

      O mostra buna de gandire politicianist-maniheista de conjuctura.

      Statul nu e chemat sa suporte. Statul, prin Parlament, Guvern si BNR, trebuie sa reglementeze sistemul bancar, in conformitate cu legislatia si directivele europene, ca tot vorbim cu aplomb de integrarea reala si trecerea la EUR. Doar platim impozite cu totii sa avem un stat functional si nu ne alegem decat cu bugetari de lux inutili. 

      Introduci elemente false in discutie. Debitorii CHF nu au reclamat “maximele istorice” ale caselor (aluzie stravezie la lacomie) sau “evolutia inversa” a francului elvetian. Cat priveste dobanzile “foarte mici”, cred ca s-a demontat zilele acestea mitul creditelor “ieftine”. 

      Se cere o solutie general valabila, care nu implica pierderi ale bancilor, doar reduceri ale unui profit scandalos de mare. Discutam de banci care, iata, nu isi asuma nici riscul valutar, nici riscul de dobanda, nici riscul imobiliar (scaderea garantiei) . 

      Solutia oferita, conversia la cursul actual, chiar nu se justifica, marcand situatia prezenta, si nu s-a practicat nici in celelalte tari afectate de criza. Normalul unora e anormal la noi. 

      Un stat care nu-si protejeaza cetatenii in fata unor banci care s-au constituit intr-un adevarat grup infractional, cu legaturi in institutii publice, nu ne reprezinta. Acesta este, mai degraba, statul cu mosteniri din trecut. Noi vrem un stat european.

      O banca este o afacere. La fel ca magazinul de la colt. Daca tu esti naiv si nu te informezi foarte bine inainte sa semnezi un contract de credit pe 30 de ani, in valuta, e vina ta prietene. Ca orice agent economic, a studiat ce a vrut cererea, apoi a propus o oferta, iar voi ati acceptat-o. Voi ati cerut-o, voi s-o inghititi acum. Nu e firesc sa ceri acum explicatii si despagubiri din partea statului roman!

    wtf......problema romaniei in acest moment e ce facem cu imprumutatii in franci?....sunt milioane de oameni care traiesc cu cateva sute de lei pe luna (dar nu din motive de achizitii imobiliare cu credite bancare luate fara minte cand credeau ca toata lumea e a lor....) si noi ar trebui sa ii plangem de mila pe imprumutatii fara minte......hai sictir......nu au belit ochii cand au luat creditul.....sa fie sanatosi.....hai baieti....la munca....al doilea, al treilea job......fara vacante, fara leduri, fara masiini....ati vrut casele voastre......la munca, nu la cersit.....hai sictir!

    1. bai nene tu ai citi un contract de credit in chf.... banca este obligata prin lege sa iti spuna tot ce este legat de produsul respectiv, ce vrei sa spui ca banca nu stia ca o sa creasca chf , a venit odata asa din cer, nu tie rusine...... 1980 in Australia aceeasi smecherie ,1990 in N ZEELANDA apoi in Islanda etc, nu se stia ca de ani buni banca elvetiei tine sub control chf, trebuia sa imi spuna riscul valutar este o problema si in contract trebuia stipulat clar acest risc valutar care era si in favoarea bancii sa isi ia creditul cu tot cu dabanzii inapoi, nu mai vorvim de clauze abuzive care conform legilor in vigoare nu trebuiau luate .... despre ce vorbim SA ITI FIE RUSINE !!!!

      anonimule....la munca tata........nu la mitinguri.....daca ai fost creier spalat cand ai luat creditul.....macar acum fii mai destept .....puna mana la munca..lasa vrajeala......

      mare curajos esti cu munca...dar tu nu vezi ca cine are timp de munca nu are timp sa castige si sa isi plateasca ratele in CHF, parca ai trai intr-o alta tara europeana .Daca am fi platiti cum ar trebui nu ar fi o problema ratele la banca chiar ne-am permite si o vacanta

      ca sa citam un clasic in viata......ghinion!!....acum vindeti tot ce aveti.....munciti tot neamul toata viata....doar sa va platiti un credit luat intr-o perioada de maxima excitare imobiliare......si ca sa parafrazam o reclama......cat mi-ai raspuns mie la mesaje......ai mai pierdut 50 ron.....sau 100.....cine dracu mai stie......

      ok te las ca trebuie sa merg la munca

      bravo....sunt mandru de tine!....te mai astept cu jelitu' pe aici!!

      Prietenii stiu de ce ....

      se pare ca esti...perfectiunea intruchipata...oare mai sunt ca tine sau esti unicat ?!

      Te dai singur de gol cat esti de prost ! Pai daca stiai de toate crizele alea, no, cum te-ai fript cu CHF ???

      In contractele de dinainte de Ord.50 se specifica: Rata dobanzii devine revizuibila, Banca putand modifica valoarea ecesteia in functie de evolutia pietei financiare sau de politica de credite a Bancii. Atentie mai ales la a doua parte a frazei - in functie de politica de credite a Bancii. Cand am cerut lamuriri mi s-a spus ca Banca nu face asa ceva.

      Esti o jigodie, "imprumutatul plangacios...."! Cu toate ca intelegi situatia de fata, lucru de care ma indoiesc, iti lipseste empatia. Nu e intr-u totul vina ta pentru ceea ce esti, dar trebuie sa traim cu toate ca existi. Si asta inseamna si faptul ca trebuie sa-ti citim comentariile tale in care invinovatesti victimele unei inselaciuni. Am inceput sa scriu acest raspuns vrand sa te fac albie de porci, dar nu meriti nici macar un "hai sictir".

      era abuzivă, partea a doua!

      DAR asta sa schimbat din 2008 încoace și TOATE băncile au fost obligate să lege variația de indici ficși, adică Libor, Euribor și Robor.

      Deci ce mai e abuziv acum ? Ce Bancă a aplicat formula abuziv, înainte de 2008, adică ce dob curentă aveai și ce DAE ? 

      BAI TITI ACUM M-AM DOCUMENTAT AM MERS PE PREMISA CA BNR SI ANPC NU DORM ROMANIA TREZESTE-TE , CREZI CA ESTE OK SA TE DAI ASA DE GROAZNIC SA TE IEI CU TOTI IN PIEPT DATE-N PLM DE KCAT DACA VREI SA VB. HAI SA NE INTALNIM SI VB CAT VREI

      Victimele unei inselatorii? Tu vezi ce scrii? Esti constient de aberatiile pe care le afirmi? E la mintea cocosului ca daca te imprumuti intr-o moneda in care nu esti platit si exista cinspe' procese de conversie ca la un momendat sa te arzi. In viata asta nimic nu e sigur, asta te invata din clasa intai la scoala! Daca tu ai ajuns, adult fiind, sa mai crezi ca te poti imprumuta in franci, sau in euro - e aceasi poveste, dar defapt sa primesti lei si platesti rata in lei dupa, ma repet, nenumarate calcule de conversie, atunci esti de-a dreptul prost! Si va meritati toata suferinta si procesele de constiinta. Toti! Si inainte sa tipati ca altfel nu va puteati lua o casa, amintiti-va ca 58% dintre voi si-au luat credit de nevoi personale..aveai nevoie de o vacanta in Australia si o masina stralucitoare sa le-o arati vecinilor? Arata-le acum cum dormi pe o bucata de carton in fata blocului si taci din gura!

      eu sant de acord ca este bine sa ai situ opinia ta si ca sa-ti arat ca o apreciez te invit SA-TI DAU UN SUC DE LAMUITA

    felicitari Bursa pentru ca ati inteles relevanta economica a acestui subiect, in timp ce zf-ul abereaza despre boomuri imobiliare si non stiri spectaculoase.

    Mai raspanditi, baieti si fete! Va calcati pe picioare. Plus ca ati devenit previzibili. Aceleasi si aceleasi minciuni sfruntate, reluate la infinit, simplu de demontat. Incercati si voi sa deveniti mai inventivi, mai faceti o sedinta cu seful, mai schimbati nick-name-ul si initialele. Credeti-ma ca nici limbajul de cartier, in scop de deghizare, nu va mai ajuta, provocand un sentiment de sila unui cititor mai avizat. Minciuna bancilor cantareste atat de greu ca adevarul incepe sa iasa la suprafata. 

    Insa, mare atentie! Ne-am obisnuit cu voi si ati devenit simpatici. Minciuna este denaturarea intenționata a adevarului avand de obicei ca scop inselarea cuiva. Sa nu fiti chemati sa dati cu subsemnatul, dupa ce se va ridica lista de la casierie. Lasati bancherii verosi sa-si duca propriul razboi.

    E evident că autoarea urmărește doar să instige la ură, a celor împrumutați în franci contra celorlalți. SĂ VĂ FIE RUȘINE ! Aveam impresia că sunteți un ziar cât de cât obiectiv, ba v-am mai și lăudat la toți prietenii să vă citească ...

    Acum îmi dau seama că până și voi sunteți la fel ca toți ceilalți...  

    Pe lângă faptul că reluați doar mesajele unor bieți ignoranți sau stagiari la Piperea, ignorați sistematic argumentele bunului simț, ale minimei responsabilități pe care ar trebui să o aibă fiecare Cap de familie (să nu zic de Bou) de oriunde, nu numai din România.  

    Pentru toți mincinoșii de aici - inclusiv Emilia Olescu - vă mai dau o dată un exemplu simplu și la îndemâna tuturor : 

    Daca plătești chirie 300 CHF/Euro, ce vreți voi, pe 30 de ani, vei plăti în total (adică după 30 de ani, nu dintr-o dată) suma de 108.000 CHF. Adică exact cam cât ar costa un apartament rezonabil pentru o familie. DAR după 30 de ani trebuie să predai apartamentul proprietarilor !!! Presupun că nu sunteți atât de retardați să nu înțelegeți asta, deși nu m-ar mira să spuneți : ” Păi ce, Frate, după ce ți-am plătit atâta chirie, mai vrei și apartamentul ? Pleacă Bă, d-aici, că e apartamentul meu !” 

    Dacă sunteți normali și civilizați veți restitui apartamentul. 

    Dacă luați un credit de 108.000 CHF ACUM și cumpărați un apartament rezonabil pentru o familie, veți plăti pentru acest credit în primul rând cei 108.000 CHF pe care i-ați luat de la Bancă sau de la prieteni, DAR veți plăti și un cost, pentru că nimeni nu poate face afaceri cu profit zero (în afară de voi, cei care postați toată ziua pe aici).  

    Acest cost poate varia, în funcție de bancă, între aprox. 60.000 și 100.000 CHF. Deci în final, adică după cei 30 de ani, veți plăti aprox. 168000 - 208.000 CHF. (OBS pentru postacii de serviciu, dezinformatori de profesie : ceea ce pare 100%, adică dublarea creditului, nu înseamnă, capete pătrate, dobândă de 100%, căci dobânda - spre exemplu DAE, deci cost total nu db curentă - este de aprox. 7% PE AN. Deci tu vei plăti 100% pe 30 de ani, nu pe an, cum insinuați și bieții fraieri vă cred.  

    Revenind, Diferența este însă că în afară de folosința bunului pe 30 de ani, VEȚI RĂMÂNE ȘI CU PROPRIETATEA APARTAMENTULUI, pe care îl veți lăsa moștenire cui vreți voi. 

    Oare și acest exemplu e greu de înțeles? 

    În ce scop mințiți sistematic pe amărâții care gândesc mai puțin sau deloc? 

    Asta e educația financiară pe care o faceți voi, Formatorii de opinie? 

    Dar de ce nu vorbiți de reclamele și prețurile de 1.000.000 de ori mai mincinoase și mai abjecte ale industriei Farma sau despre ce mizerii suntem forțați să mâncăm din hipermarketuri, că de astea nu ne putem lipsi ? Credite nu vă poate nimeni obliga să luați ! 

    Și ce vină au cei care au luat credite în Euro (de 10.000 de ori mai mulți ca cei cu CHF) sau, și mai rău, cei care au luat în Lei sau care nu au luat deloc ??? Pentru ce să suporte aceștia aberațiile voastre ? 

    ADIOS BURSA, mi-e scârbă ! 

    1. Ce bine ca am scăpat de comentariile unei slugi beneriste și banckiste! Du-te învârtindu-te!!

      Nu esti sanatos! Care minciuna?! Ce-a facut ziarul?

      Adio si n-am cuvinte! Vei reveni cu siguranta sub alta porecla stupida, doar e sarcina de servicu! Cu alte cuvinte, ai devenit cunoscut ca un cal breaz. Pozitia ta e clar partinitoare, subiectiva, mult prea incrancenata, agresiva si limitata si nu prezinta interes pentru un cititor cat de cat avizat. O moara stricata nu produce nimic, se invirte tot timpul, dar degeaba. Nu-ti mai citeste nimeni peroratiile. Ti s-a tot raspuns zilele acestea, la obiect, insa e ca si cum ai juca tenis la perete. Bursa si-a castigat repectul cititorilor tocmai prin pozitia obiectiva in "criza francului". Mai conteaza un postac de serviciu in plus sau in minus?...

      CÂND NU AI ARGUMENTE ÎNCEPI ȘI ÎNJURI, că doar te-ai născut în cort, !!!

      Veverițelor Banco - ano- rexiste, io nu lucru nici laNațională, nici la Multinațională, nici la Piperea! 

      Nu mai fiți așa pip-speriați! Vorbiți și voi frumos și cu argumente, că altfel văd că vorbiți și vă jeliți numai între voi.

      Special pentru voi o să vă mai dau așa, câte un argument irefutabil, ca să înțelegeți că e nevoie și de seriozitate și bun simț în țara asta, nu numai de mitocani și suburbani egalitarist pipsperați! 

      Dacă aveam un Guvern mai inteligent, la ce majoritate are, aș fi propus DOAR pentru cei cu adevărat în situație critică - de ex. cu venit sub 1500 lei pe cap de membru de familie - crearea unui Fond de Ajutor de urgență, în care să invit toți alegătorii mei, dar și orice cetățean se simte responsabil pentru aproapele lui, să cotizeze cu 2 lei pe lună la acest fond.

      Dacă din cei aprox. 6 milioane de votanți ai psd ar fi cotizat măcar 4 milioane și dacă ar mai fi cotizat încă 2 milioane de la ceilalți - și eu sunt sigur că ar fi cotizat - atunci s-ar fi putut strânge un fond de aprox. /cel puțin 12 milioane lei / lună. De acord ? 

      De aici încolo ar fi treaba de calcule mai exacte, făcute de MF. Adică ori să ceri 3 lei, ori să reduci puțin nivelul de venit minim pe membru de familie (de ex. 1000-1200 lei, ca să încapă mai mulți. 

      DAR acest ajutor ar trebui dat și celor cu credite în Euro sau Lei, care până acum au plătit mult mai mult ca voi, plângăcioșii, la un credit echivalent. 

      APOI, acest ajutor ar trebui înțeles ca un ajutor din solidaritate, pentru efectele crizei economice care ne afectează de fapt pe totți Și numai cei care nu gândesc (mulți dintre voi), afirmă fără nicio posibilă dovadă, că băncile ar fi putut prevedea criza și aprecierea CHF. Păi dacă ar fi prevăzut cele mai mari și mai tari bănci - adică cele din SUA și UK - criza, ar mai fi dat ele faliment pe capete? Sau nu știți ce înseamnă falimentul ? Din zeci de mii de capete mai deștepte ca ale noastre, din SUA și celelalte țări, dintre mii de super-economiști, cine a prevăzut criza asta ?

      Nici măcar voi, care sutneți de 10.000 de ori mai deștepți ca mine ! 

      evident.. lucrezi in banca

      Haideti sa va dau eu un exemplu, care din pacate nu apare nici in articolul acesta si nici prin alte parti. Ni se spune ca bancile s-au imprumutat la randul lor ca sa acorde credite in CHF, ceea ce e normal. Dar o banca, atunci cand se imprumuta o face cu o dobanda foarte apropiata de dobanda de referinta. LIBOR-ul a scazut sub 1% de la sfarsitul anului 2008. Acum e aproape -1%. Prin urmare, daca o banca vrea sa imprumute franci in momentul asta, nu da bani, primeste. Eu, care am credit in CHF, platesc o dobanda mai mare cu 5.8% fata de LIBOR. Ca asta e marja bancii. Aa-mi arate cineva cum a putut sa piarda bani banca. Si am vorbit doar de dobanzi, nu si de diferentele de curs valutar care se puteau specula.

      ar fi așa, ce are..., cu Prefectura de la pct. 7 ?

      Am mai precizat că nu lucrez nici la Națională, nici la Multinațională (jos cu ele!), dar nu sunt nici fraer să pun botu la abe rații !

      Dacă aveai argumente, ziceai ceva, așa, cum am mai zis, nu știți decât să înjurați, de parcă v-ați născut birjari ! Contează argumentele, nu unde lucrez eu sau nu. 

      Uite argumente. Acum vreau sa le vad pe ale tale

      FRATILOR TREBUIE SA STITI PENTRU TOTDEAUNA SA CITEASCA CI BAIETI DE AICI DE LA BANCI ..... BANCILE NU AU AVUT CHF. AU FOLOSIT O INGINERIE FINANCIARA SPUN EI O DERIVATIE FINANCIARA NUMITA SWAP LA CARE DEZAVANTAJUL PRINCIPAL ESTE CHIAR RISCUL VALUTAR .. HAI BAITII DE LA BANCA VA SA VORBITI... AU VANDUT CEVA CE NU AVEAU, NICI PROVIZIOANELE NU ERAU IN CHF NICI Fractional reserve banking NU ERA IN CHF DRAGILOR BANCHERI, PARLAMENTARII NOSTRI STIU DIN COMISIA BUGET FINANTE, O SA INTRE DNA-UL SI MERGETI LA HOTEL DE 5 * SUCCES

      Ai revenit? Nu ziceai tu mai devreme "ADIOS BURSA, mi-e scarba!" :-). Dur tare Nea Mugur. Nu te lasa sa faci ce te taie capul! Te-a trimis din nou pe plantatie. Ti-a mai pus ceva arginti la simbrie? Ti-a dat si un bici mai lung sa ajungi si la cei mai indepartati dintre sclavii lui de pe aici?

      Nu lucreaza. Duce tava.

      Bravo, ai ghicit! Deja esti mai destept un pip!

      Draga puisor de gasca, daca tot nu pricepi nimic, de de mai si arati altora cat esti de simplu la intelect...

      Unde ai vazut tu -1% la credite?? Db negativa e la depozite, fraierica, adica la fraierii care pun bani la banca,, ca sa aiba de unde sa iti dea tie pe credit... Asa functioneaza in lumea civilizata... 

      Deci sunt fraier ca pun bani la banca. Ti-am citit cu atentie comentariile....pareau cat de cat avizate. Dar ca sunt fraier ca am bani la banca chiar nu credeam sa aud. M-ai convins ca astia cu credite care te cam injura pe aici au dreptate.

    catre toti imprumutatii in CHF....cei care jelesc acum......4M......abia astept sa va vad tarandu-va pe jos ca insetatu' in desert....care striga ...apa-apa.......pe voi va astept cu casuta mea...casuta mea.....unde mi-o fi fost mintea ....va pupa tata!

    1. BAI TITI AM BANII SA PLATESC CREDITUL CHIAR ESTI TARAN [...] EU NU VREAU SA LE PLATESC CEVA CE NU TREBUIE, CHIAR DACA ESTI DE LA BANCA NU TREBUIE SA VB ASA, LIPSA CELOR 7 ANI DE ACSA

      Pun pariu dupa cum te exprimi ca ti-ai luat BaMWeu din franci si acum nu mai ai bani de benzina... de asta esti asa frustrat si nu gasesti niciun argument pertinent sicivilizat. Crezi ca iei fata tuturor cu un limbaj de cartier, fara sa semnalizezi si cand iti intra altul in fata, care a si semnalizat, tu tot frstrat ramai ca nu mai esti prikul, cum erai acum 5 ani! Unde pui, ca mai ai si o vila luata tot cu franci, dar nu ai bani de incalzire...

      De tine si toti ca tine, mi se rupe...

      Daca erai dintre cei cu adevarat in durere, ai fi raspuns la exemplul de soooidaritate pe care vi l.am dat. Cum se face ca nici ujul nu ati raspuns la asta ??? Saau esti doar unu, care scrii pentru toti...  

    L-am auzit pe nenea Isar de la scara blocului ca au aparut niste copii rai din vecini care vor sa-mi bage mana in buzunar si sa-mi fure maruntisul de inghetata. M-am burzuluit la ei cu alti copii din gasca. Ei ca nu vor sa se joace de-a razboiul cu noi, ca nenea Isar e tare rau si i-a taxat ca sa intre la locul de joaca. Faceau galagie ca au si ei dreptul la copilarie. Noi am tras cu prastia in ei si le-am dat cu “huo!”. Nea Isar ne-a mangaiat pe cap si ne-a dat sa lingem din inghetata lui. Apoi a venit o tanti cu ziarul si s-au plans la ea. Aratau spre nenea Isar, care ranjea aruncand cu moneda in aer, si spre noi. Tanti nu ne-a ascultat si pe noi si atunci am fost putintel obraznic cu ea, frate-miu mai mare e in galerie si m-a invatat niste chestii , si am mai plesnit in trecere vreo doi. Am dat sa fug, insa tot m-am mai intors catre ei o data si le-am aruncat vreo doua peste umar. Uite asa, don doctor, am ramas cu gatul sucit. Da’ de vorbit tot mai pot sa scot niste onomatopee. Din balcon. Poate m-arunc la ei, daca ma supara.

    Daca nu face-ti partid politic, degeaba.

    Si cerem iesirea in UE, si sa trecem la URSS.

    Acolo statul garanteaza si stabileste tot. 

    1. DATORIA PE CAP DE LOCUITOR ESTE DE 3000 DE EURO.... SUPERB... STITI CA IN 2012 ROMANIA S-A IMPRUMUTAT 12 MILIARDE DE EURO PENTRU A FACE O INFUZIE IN SISTEMUL BANCAR SUB DIFERITE FORME SI PRINTRE ALTELE SA TINA CURSUL SUB CONTROL EURO/LEI APOI GUVERNUL A TRANSFORMAT-O IN DATORIE PUBLICA CA SI MULTE ALTELE

    Bancile sunt toate niste hoate.

    1. Esti prost?

    @ Franco Blanco

    daca anagramez numele tau iese ca lucrezi la Flanco, e deosebita pregatirea pe care ti-au dat-o aia cind scrii contractele de imprumut. 

    Cum e bine sa mergi mai des la scoala lui Isarescu sa-ti urez si eu spor la studii: SICTIR

    1. Nu, sunt liber de contract, acum dau credite gratis, d-aia n.am timp sa intru desaici , ca e coada mare...

    Recomand miting 15 martie(dupa zii de salar-nu trebuie concediu)

    Daca se aduna in Bucuresti 1 milion de oameni o sa va asculte piliticul-bancile. 

    Invitati cei cu minim un credit in orice moneda.  

    Eu am reusit sa achit credit-ul, m-au ajutat parintii, am albit un pic pe cap pe barba;sunt in strada alaturi de voi! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb