PE susţine planurile de stimulare a utilizării surselor regenerabile de energie

G.D.
Politică / 14 decembrie 2022

PE susţine planurile de stimulare a utilizării surselor regenerabile de energie

Propunerea va accelera procedura de acordare a autorizaţiilor pentru noi instalaţii din surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, sau adaptarea celor existente, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Potrivit sursei citate, în amendamentele adoptate, eurodeputaţii au redus perioada maximă de aprobare a noilor instalaţii de la douăsprezece la nouă luni, dacă sunt situate în aşa-numitele "zone de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile". Aceste zone vor fi definite de fiecare stat membru, în funcţie de capacitatea sa de a instala surse regenerabile de energie într-un ritm mai rapid. În cazul în care autoritatea competentă nu răspunde până la termenul limită, autorizaţia sau cererea se consideră a fi aprobată, prin acord tacit.

În afara acestor domenii, procesul de autorizare nu ar trebui să depăşească 18 luni, spun eurodeputaţii, faţă de doi ani, aşa cum s-a propus iniţial. În ceea ce priveşte retehnologizarea centralelor de energie regenerabilă existente, eurodeputaţii doresc ca procesul de acordare a autorizaţiilor să nu depăşească şase luni.

Atunci când stabilesc normele pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile desemnate, ţările UE trebuie să evite sau, dacă nu este posibil, să reducă în mod semnificativ impactul negativ asupra mediului care poate apărea în astfel de zone. Aceste zone nu vor putea include siturile Natura 2000, parcurile şi rezervaţiile naturale, precum şi rutele de migraţie identificate pentru păsări şi mamifere marine, cu excepţia suprafeţelor artificiale şi construite, cum ar fi acoperişurile, parcările sau infrastructura de transport. Eurodeputaţii au adăugat, de asemenea, dispoziţii pentru a se asigura că publicul este implicat înainte de alegerea unei locaţii pentru o instalaţie şi înainte ca o zonă de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile să fie desemnată.

Propunerea include, de asemenea, o obligaţie pentru ţările UE de a se asigura că autorizaţiile de instalare a panourilor solare pe clădiri sunt eliberate în termen de o lună. Pentru instalaţiile cu o putere mai mică de 50 kW, ar fi suficientă o procedură simplă de notificare. Instalarea panourilor solare ar putea fi scutită de obligaţia de a efectua o evaluare a impactului asupra mediului, propun eurodeputaţii. Procesul de autorizare a instalării pompelor de căldură nu trebuie să depăşească o lună.

Pentru a aduce mai multă energie din surse regenerabile în reţea, deputaţii au inclus, de asemenea, elemente ale unei propuneri recente a Comisiei prezentate în cadrul aşa-numitei "proceduri de urgenţă", astfel încât majoritatea dispoziţiilor să intre deja în vigoare în 2023, subliniază sursa citată.

"Astăzi, am pus bazele unor procese permanente mai rapide de eliberare a autorizaţiilor, pentru a putea utiliza mai rapid energiile regenerabile şi, astfel, pentru a stimula tranziţia energetică. Am introdus noi măsuri care oferă statelor membre mai multă marjă de manevră, precum principiul acordului tacit pentru zonele de accelerare a proiectelor de energie din surse regenerabile, înţelegând că aceste proiecte sunt de interes public major şi trebuie să beneficieze de evaluări siplificate", a declarat raportorul Markus Pieper (PPE, Germania).

Proiectul de raport a fost adoptat cu 407 voturi pentru, 34 împotrivă şi 181 abţineri. Eurodeputaţii au împuternicit, de asemenea, comisia de specialitate pentru a începe negocierile cu Consiliul, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb