PE TERMEN LUNG Analiştii văd perspective bune pentru sectorul petrolier de la Bursă

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2010

Sectorul petrolier de la Bursă oferă destul de puţine opţiuni pentru investitori, doar companii de talia "Petrom" (simbol SNP) sau "Rompetrol Rafinare" Constanţa (simbol RRC) bucurându-se de o atenţie sporită din partea jucătorilor. Deşi lichiditatea pe aceşti emitenţi este de numai 10% din totalul rulajelor de la Bursă, potenţialul de creştere al acţiunilor este destul de ridicat, în condiţiile în care o mare parte din analişti estimează o creştere a barilului de petrol în următoarele luni.

Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, ne-a explicat că interesul des-tul de scăzut pentru acţiunile Petrom, cea mai mare companie de profil listată la Bursă, se datorează, în principal, free-float-ului destul de redus al societăţii, de circa 8%, care face astfel imposibilă tranzacţionarea cu pachete de acţiuni mai mare, care în cazul SIF-urilor, care se bucură de o lichiditate mai consistentă la BVB.

"Incertitudinea indusă de mediul social - politic a tulburat destul de mult orizonturile investiţionale, aşa că mulţi investitori nu se mai avântă în tranzacţii mari. Interesul însă nu este pierdut iremediabil, iar odată cu o stabilizare a pieţelor, vom vedea mai multe tranzacţii pe Bursă, inclusiv pe sectorul petrolier, care a fost şi el afectat conjunctural de apetitul redus al investitorilor", ne-a explicat domnul Chişu.

Deşi crede că pe termen scurt acţiunile SNP s-ar putea deprecia uşor, în ton cu piaţa, Mihai Chişu consideră că potenţialul de creştere rămâne însă pe termen lung.

"Acţiunile Petrom sunt în general acţiuni care consolidează portofiliile investitoriilor, având o volatilitate mai mică. Cred că odată cu revenirea pieţelor, investitorii vor mai acumula acţiuni SNP", ne-a explicat domnia sa.

Titlurile din sectorul petrolier de la BVB sunt mai scumpe comparativ cu emitenţi similari tranzacţionaţi pe bursele străine, acţiunile SNP având o valoare a indicatorului PER (n.r price earnings ratio) de 9,25, mai mare decât cel al companiilor din regiune.

Având în vedere şi mediul favorabil pentru echipamentele upstream, precum şi posibilitatea ca statul să lichideze participaţia sa de 9,8% prin vânzare pe Bursă, titlurile Petrom ar avea un potenţial semnificativ de creştere, potrivit brokerilor.

Analiştii Erste estimează o creştere a preţului petrolului la 79,8 dolari/baril pentru sfârşitul anului. Pentru 2011 se aşteaptă un nivel de 86,8 dolari/baril şi o stabilizare la 102,6 dolari/baril pentru 2015. În plus, ţara noastră are printre cele mai mici consumuri de ţiţei pe cap de locuitor din Europa, ceea ce determină un potenţial ridicat de creştere, din care au de câştigat rafinăriile complexe.

"Petrom" este principalul jucător de pe piaţa petrolului din ţara noastră, cu un capital social de 5.664,41milioane lei, divizat în acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Acţionarul majoritar al companiei este "OMV Aktiengesellschaft", cu 51,01% din capitalul social, în timp ce "Ministerul Economiei" deţine 20,63% din acţiuni şi "Fondul Proprietatea" 20,11% din acţiuni, restul de 8,24% din titluri fiind tranzacţionate liber pe bursă de alţi acţionari.

Cu cine ne batem pe pieţele externe

Printre companiile puternice care atrag investitorii în regiune în detrimentul acţiunilor de la BVB se numără OMV, care, în opinia specialiştilor internaţionali, va continua să înregistreze performanţe solide.

De asemenea, INA Croaţia, o altă companiei puternică din industria petrolieră, rămasă în umbră însă în ultima perioadă din cauza lichidităţilor scăzute şi a slabei reveniri macro din regiunea balcanică - are perspective financiare şi de afaceri încurajatoare.

"Preţul tot mai mare al hidrocarburilor, creşterea producţiei, revenirea treptată pe segmentul rafinăriilor şi a produselor petrochimice şi activitatea stabilă pe segmentul gazelor ar trebui să atragă un potenţial de creştere al acţiunilor de 19%", consideră analiştii Erste Group.

În prezent, pe piaţa de capital locală sunt tranzacţionate 12 companii din sectorul petrolier, printre care "Rafinăria Steaua Română", RAFO Oneşti, "Compet" Ploieşti (COTE), "Dafora" Mediaş (DAFR), sau "Rompetrol Well Services" (PTR).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb