Pe ultima sută de metri înainte de privatizare, Oltchim confirmă trendul ascendent

F. A.
Comunicate de presă / 10 mai 2011

Rezultatele pozitive înregistrate în primul trimestru din 2011 de Oltchim SA deschid perspectiva unei privatizări de succes a societăţii. Aceste rezultate au fost posibile chiar şi în condiţiile în care societatea a continuat să funcţioneze la capacitate redusă, din cauza lipsei principalelor materii prime (etilenă şi propilenă). Managementul societăţii a reuşit să găsească surse alternative de aprovizionare, ceea ce a făcut ca societatea să funcţioneze în primul trimestru din 2011 la 57% din capacitatea de producţie, în creştere faţă de anii 2009 şi 2010, când combinatul a funcţionat la doar 35% din capacitate. Funcţionarea combinatului la întreaga capacitate, integrat cu fabrica de la Arpechim, ar permite revenirea pe profit chiar în anul acesta, în vederea privatizării.

Astfel, în primul trimestru din acest an, SC Oltchim SA a înregistrat o cifră de afaceri de 464,691 milioane lei, în creştere cu 224,761 milioane lei, respectiv cu 94%, faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 239,930 milioane lei. De asemenea, comparativ cu primul trimestru din 2010, vânzările la export au crescut cu 42,193 milioane euro, respectiv cu 96%, de la 44,062 milioane euro la 86,255 milioane euro. Creşterea semnificativă a cifrei de afaceri a făcut ca pierderile înregistrate de combinatul chimic sa se diminueze cu 50,143 milioane lei, de la 52,791 milioane lei în primul trimestru din 2010 la 2,648 milioane lei în acelaşi trimestru din 2011, ceea ce echivalează cu o reducere a pierderilor de la 22% la 0,57% din cifra de afaceri.

"Salutăm decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privatizare şi sperăm ca acest proces să aibă un câştigător puternic care să ţină cont de importanţa strategică a Oltchim pe piaţa produselor petrochimice si, de asemenea, care să acţioneze în interesul angajaţilor companiei. În acest sens, am întreprins deja primii paşi de sustinere a demersului Guvernului, fiind conştienţi că întreg procesul trebuie să se bazeze pe experienţa acumulată de-a lungul timpului", declară Constantin Roibu, director general al Oltchim SA.

Rezultatele pozitive înregistrate de Oltchim, lider de piaţă în zonă la o serie de produse precum plastifianţii sau poliolii, au fost obţinute în ciuda eforturilor susţinute ale PCC SE, acţionar minoritar ostil în cadrul Oltchim SA, de paralizare a activităţii societăţii prin atacarea în instanţă a oricărei măsuri vizând creşterea rentabilităţii combinatului şi prin tergiversarea procedurală a proceselor astfel intentate. "Aceste eforturi se înscriu în strategia mai generală a PCC SE de a încerca prin orice mijloace scăderea valorii de piaţă a Oltchim SA în vederea unei preluări facile şi ieftine a combinatului în momentul privatizării, inclusiv prin campanii publicitare agresive şi mincinoase, susţinute de bugete impozante", completează Constantin Roibu.

Din fericire, în ultima perioadă, instanţele din România au respins ca nefondate, în repetate rânduri, atât cererile cât şi recursurile formulate de PCC SE. Astfel, în data de 13 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus respingerea recursului formulat de PCC SE împotriva hotărârii judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti, din data de 10 noiembrie 2009, prin care care se respingea cererea formulată de PCC SE de suspendare a aprobării emiterii unei garanţii în numele şi în contul statului, în valoare de 49,6 milioane euro, garanţie care ar urma să fie emisă de Eximbank SA în favoarea Oltchim SA în vederea achiziţiei şi repornirii petrochimiei Arpechim - Piteşti. De asemenea, în data de 4 mai 2011, Curtea de Apel Piteşti a respins definitiv şi irevocabil recursul formulat de acelaşi acţionar minoritar împotriva hotărârii judecătoreşti a Tribunalului Vâlcea prin care se respingea cererea formulată de PCC SE de constatatre a nulităţii Hotărârii AGEA din 27 septembrie 2010 în ceea ce priveşte contractarea de către Oltchim SA a unei finanţări în valoare de 100 milioane euro.

Oltchim SA salută deciziile justiţiei şi îşi reafirmă disponibilitatea de a face toate eforturile necesare pentru a creşte activitatea şi rentabilitatea combinatului chimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb