Pehart Grup, unul dintre cei mai mari producători de hârtie tissue din sud-estul Europei, a iniţiat parteneriate cu unităţi de învăţământ profesional din România pentru a contribui la formarea viitorilor specialişti din industria hârtiei, potrivit unui comunicat emis redacţiei. În lipsa unor programe educaţionale dedicate acestui sector, compania susţine educaţia duală prin contracte de practică şi burse pentru elevi.
În prezent, 32 de elevi urmează un program de învăţământ profesional de trei ani şi efectuează stagii de practică în fabricile Pehart din Petreşti şi Dej. Elevii beneficiază de mentorat, sprijin financiar şi activităţi competitive care stimulează performanţa.
"Meseriaşii nu se formează peste noapte şi nici exclusiv în fabrici. Este nevoie de un ecosistem educaţional funcţional, susţinut prin parteneriate între stat, şcoală şi mediul privat", a declarat Claudiu Campan, Human Resources Manager, Pehart Grup.
Compania atrage atenţia asupra nevoii de reformă a sistemului de formare profesională, care să continue şi în liceu sau în învăţământul superior, printr-o mai bună adaptare a curriculei la realităţile tehnologice şi prin implicarea activă a mediului de afaceri.
Industria hârtiei, în contextul digitalizării accelerate, continuă să ofere stabilitate şi oportunităţi de carieră, în special pentru profesii precum electromecanic, operator de pupitru de comandă sau stivuitorist. "Un electrician sau mecanic bine pregătit poate avea un venit mai mare decât un inginer. Este momentul ca societatea să redescopere valoarea muncii specializate", a adăugat Claudiu Campan.