Peisaj după bătălie

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 22 mai 2007

Peisaj după bătălie

Preşedintele UDMR Marko Bela şi-a anunţat intenţia să demisioneze din funcţia de vicepremier, după eşecul acţiunii de demitere a preşedintelui, acţiune pe care a susţinut-o.

Din PSD au fost anunţate două demisii - un vicepreşedinte şi vicliderul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor -, iar Victor Ponta ameninţă şiel cu demisia.

Liberalii au fost siliţi să dezbată propunerea lui Ludovic Orban să iasă de la guvernare.

PRM-iştii se ocupă cu examinarea corectitudinii numărătorii de la Referendum, sperând să-l invalideze.

În realitate, Referendumul nici nu este valid. Căci validarea trebuie făcută după legea veche, care stabileşte că, dacă participarea la vot nu a întrecut jumătate din masa electoratului, atunci Referendumul nu este valid.

Asta nu înseamnă că Băsescu nu s-ar mai întoarce la Cotroceni.

În jurul Palatului din deal, exultă PD, PLD şi PNG. Liderii îşi freacă mîinile şi se pare că încearcă, în oportunitatea victoriei, să smulgă ceva parlamentari de la învinşi. Vreo trei PSD-işti se spune c-ar fi "muşcat".

Băsescu dă un ultimatum Parlamentului să modifice legea electorală.

Acesta este peisajul după bătălie.

Să remarcăm că cele două tabere sunt grupate în jurul următoarelor personalităţi: Băsescu, Becali, Talpeş şi Cioabă, de o parte; Patriciu, Felix, Vadim şi Geoană, de cealaltă parte.

Asta, aşa, ca să ştim ce nivel au elitele noastre politice.

Geoană: "Guvernul este ameninţat

de o iminentă demitere"

Social-democraţii se reunesc astăzi, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CEx), ca să analizeze pe larg principalele cauze care au dus, după unele opinii, la eşecul campaniei pentru referendum, şi pentru a stabili acţiunea pentru perioada următoare.

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat ieri că îşi asumă eşecul privind rezultatele referendumului, dar că nu îşi va da demisia din funcţie. Geoană a mai spus că decizia de demarare a procedurii de sus­pendare a lui Traian Băsescu din funcţia de şef al statului aparţine BPN şi a fost aprobată de grupurile parlamentare ale PSD, context în care responsabilitatea aparţine tuturor.

"Traian Băsescu încearcă să creeze o majoritate pro-prezidenţială şi este evident că actualul guvern este într-o situaţie de extremă fragilitate şi este ameninţat în orice moment cu o iminentă demitere", este de părere Mircea Geoană.

Preşedintele PSD a anunţat că Biroul Permanent Naţional a decis şi va propune CEx "demararea de discuţii exploratorii cu alte partide, pentru a asigura o majoritate transparentă pentru asigurarea unei bune guvernări". Totodată, PSD va demara consultări cu alte partide parlamentare pentru o formulă de vot uninominal, care reprezintă o prioritate pentru social-democraţi.

Şedinţa CEx va mai lua în dis­cuţie convocarea, la mijlocul lunii iunie, a unui Consiliu Naţional, în care PSD să prezinte o ofertă politică actualizată şi "o analiză lucidă cu privire la disfuncţiile care mai există în partid", a spus Geoană.

"În pofida eşecului pe care îl recunoaştem, PSD reprezintă un punct de sprijin pentru evitarea unei situaţii de dezechilibru major pe scena politică şi singura forţă de echilibru şi contrapondere la tentaţia lui Traian Băsescu de a acumula putere excesivă în statul român", a subliniat liderul PSD.

Demisii la vîrf în PSD

Vicepreşedintele Partidului Social Democrat Ion Stan a demisionat ieri din toate func­ţiile deţinute în partid. "Am recurs la acest gest având în vedere eşecul organizaţiei PSD Dâmboviţa la referendumul privind demiterea preşedintelui. Consider că este moral să-mi asum acest eşec, mi-am depus demisia din funcţiile deţinute în PSD", a precizat Stan.

Ion Stan a demisionat din funcţiile de vicepreşedinte al PSD şi de preşedinte al PSD Dâmboviţa, însă va rămîne membru al Partidului Social Democrat.

C.I.

Tăriceanu: "Nu ieşim de la guvernare"

PNŢCD este pregătit pentru negocieri cu PNL

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că PNL nu iese de la guvernare, după ce propunerea trecerii în opoziţie a fost respinsă ieri de Biroul Politic.

Partidul Naţional Liberal (PNL) ar putea iniţia negocieri pentru reunificarea forţelor politice de centru-dreapta cu PNŢCD şi Acţiunea Populară. Conform unor surse, citate de Rompres, nu este vorba de o strategie politică demarată de liberali, ci este vorba de semnale care au fost trimise în acest sens din partea partidelor menţionate. Conform unor surse, astfel de semnale ar fi fost primite şi din partea PIN, dar Cozmin Guşă a infirmat zvonul.

PNŢCD este pregătit pentru negocieri cu PNL în scopul reunificării forţelor politice de centru-dreapta. Potrivit unor surse ţărăniste, au existat contacte în acest sens între liderii PNŢCD şi lideri ai PNL, semn că "există disponibilitatea pentru asemenea negocieri".

"Acest semnal a fost dat la congresul PNŢCD, unde au participat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Antonescu şi Ludovic Orban, care au dat un mesaj către PNŢCD. Încă de atunci au fost primele semnale că cele două partide au o bună colaborare", au mai afirmat sursele din PNŢCD.

PIN nu a trimis semnale către PNL în vederea unor negocieri privind reunificarea forţelor politice de centru-dreapta, aşa cum au declarat surse liberale, a declarat ieri Cozmin Guşă . "Unu - nu am trimis niciun semnal nimănui, doi - nu suntem partid de dreapta, suntem un partid pragmatic şi trei - rog sursele să se deconspire şi să spună ce au de spus în public", a mai spus Guşă.

Preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu a declarat ieri că liberalii vor iniţia reunificarea forţelor de centru-dreapta.

"În perioada următoare vom începe discuţiile şi Biroul Politic a mandatat conducerea partidului să înceapă discuţii pentru a se realiza un important proiect politic, care este reunificarea forţelor de centru-dreapta de pe scena politică românească. Ca urmare, vom începe discuţii cu partide de centru-dreapta", a declarat Tăriceanu, fără a preciza însă despre ce partide este vorba.

Gigi Becali: "Un pol de dreapta trebuie să fie condus de mine"

Preşedintele Partidului Noua Generaţie-Creştin Democrat (PNG-CD), Gigi Becali, spune că formaţiunea pe care o conduce este deschisă la discuţii cu PD şi PLD pentru formarea unui pol al partidelor de dreapta, dar susţine că acesta nu poate fi condus decât de el. Pe de altă parte, referindu-se la intenţia PNL de a demara o acţiune privind crearea unui pol de centru-dreapta, cu PNŢ-CD şi Acţiunea Populară, Becali a spus că s-ar putea ca în România să existe doar partide de dreapta. Partidul lui Gigi Becali şi cel condus de Ioan Talpeş au "uşile polului de dreapta deschise", dar nu şi Partidul Naţional Liberal condus de Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat ieri, preşedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan. (C.I.)

PLD este deschis la orice discuţie cu Partidul Democrat şi cu alte partide pentru construirea unui pol de dreapta, bazat pe valorile populare, însă din acest pol nu va putea face parte PNL cu actuala sa conducere.

iderul liberal-democrat a subliniat că PNG şi UPSC vor putea participa la negocierile pentru noua construcţie politică numai "în măsura în care aderă la un set de valori, care impun un anumit comportament pe scena politică".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb