PELE, ULTIMUL DRIBLING Nu te-am văzut, dar ne-ai convins!

Dan Nicolaie
Sport / 30 - 31 decembrie 2022

Nu te-am văzut, dar ne-ai convins!

Marele Pele s-a retras definitiv dintr-o lume care l-a recunoscut, respectat şi iubit. Există oameni care devin legende încă din timpul vieţii. Pele face parte din această categorie. Lumea actuală este populată de o largă majoritate de iubitori ai fotbalului, care nu l-au văzut jucând niciun minut, dar care ar fi capabili să îşi pună averea, mai mult sau mai puţin materială, în joc pariind că este cel mai mare fotbalist care a existat vreodată.

Nu îmi pariez averea, dar recunosc că am susţinut acest lucru ani de zile doar pe baza poveştilor rudelor şi prietenilor mai în vârstă, care, la rândul lor fuseseră contemporani cu Pele cel aflat în activitate, dar pe care îl "văzuseră" jucând doar în ştirile din ziarele vremii, unele care sufereau de multe neajunsururi, dar nu duceau lipsă de jurnalişti talentaţi. Am priceput astfel cum stau lucrurile cu legendele şi credinţele, nu e nevoie să vezi tu sau să pui degetul, nu ne tragem chiar toţi din Toma Necredinciosul, ci e de ajuns un bun povestitor care să te convingă. Pele a avut povestitorii săi, iar driblingurile sale au continuat să fie vii şi la zeci de ani de la momentul în care a agăţat ghetele în cui (1 octombrie 1977) şi a rostit de trei ori: "iubire". Între timp au apărut canalele de internet pe care se difuzează clipuri video şi curioşii au avut parte de frânturi din evoluţiile lui Pele, dar nu mai era nevoie de nicio dovadă, Pele ne convinsese pe toţi cât de mare a fost înainte să-l vedem. Nu mai era nevoie nici de statistici, un alt capitol la care a stat bine, când se dorea să se pună capăt unei discuţii despre fotbalişti de geniu se rostea Pele şi se aşternea tăcerea.

Astăzi, s-a aşternut din nou tăcerea. Pele nu mai este printre noi, aşa susţin familia, medicii şi realitatea palpabilă. Respectăm ştirea, dar nu putem fi de acord cu ea, Pele va fi în fiecare dribling, "foarfecă" sau gol spectaculos care vor fi realizate de acum înainte. Pele rămâne strigătul de luptă al fiecărui copil care visează să ajungă un mare fotbalist şi gândul duios al celor care au visat, dar nu au ajuns.

Legendele nu mor!

SCURTĂ BIOGRAFIE

Pele s-a născut în localitatea Tres Coracoes din statul brazilian Minas Gerais. La nouă ani a fost legitimat la echipa August Bauru, iar şase ani mai târziu a ajuns la FC Santos. La 15 ani a debutat cu gol în prima ligă din Brazilia într-un meci cu Corinthians. A câştigat cu FC Santos de 11 ori campionatul statului Sao Paulo (1956, 1958, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1973), de două ori Cupa Libertadores (1961, 1962) şi şase cupe ale Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968). A fost de 11 ori golgheter al campionatului statului Sao Paulo. A marcat în întreaga carieră 1281 de goluri în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor, recunoscut de Guinness World Records. La 11 noiembrie 1969, ziua când a marcat al 1000-lea gol, întreaga Brazilie a sărbătorit, iar compozitorul Eduardo Techa a compus în cinstea sa cântecul "Suită pentru fotbal". Din 1975 până în 1977 a jucat la New York Cosmos, cu care a câştigat campionatul în SUA. A evoluat de 92 de ori în naţionala ţării sale, pentru care a înscris 77 de goluri şi alături de care a câştigat de trei ori Cupa Mondială (1958, 1962, 1970). După retragerea din activitatea de fotbalist, Pele şi-a folosit statutul de ambasador pentru a-şi promova ţara, pentru ONU şi UNICEF. "Fiecare copil din lume care joacă fotbal vrea să fie Pele, ceea ce înseamnă că am responsabilitatea de a-i arăta cum să fie fotbalist, dar şi cum să fie om", spunea el. În 1993, Pele a fost inclus în Hall of Fame şi în 1999 a fost declarat de Comitetul Internaţional Olimpic "Sportivul Secolului".

Pele a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani. Anunţul a fost făcut de fiica brazilianului, Kely Nascimento, pe Instagram. "Tot ce suntem suntem datorită ţie. Te iubim infinit. Odihneşte-te în pace", a scris fiica lui Pele, postând şi o fotografie cu mâinile lui Pele şi ale copiilor şi nepoţilor, unite. Pele era internat în spitalul Albert Einstein din Sao Paulo din data de 29 noiembrie. El suferea din 2021 de cancer de colon. Recent, medicii anunţau că Pele are insuficienţă cardiacă şi renală şi cancerul progresează.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Parcă văd și astăzi imaginea ,color,de pe verso revistei "Sportul (?)! O imagine cu un Pele pe gazon,transpirat ,picaturi mari de apă improscand totul! Auzisem de el dar nu-l văzusem, nu aveam televizor ! Titlul "Si geniul trudeste" susținut de afirmația că la Pele 90% era transpirație și doar 10% inspiratie !

    Cuvinte care mi-au călăuzit viața !

    Mulțumesc Pele! Am ajuns profesor iar tu ai fost "dascălul "vieții mele ! 

    MECIUL SA INCHEIAT.IDOLUL A PARASIT ARENA .DUMNEZEU SA AIBA GRIJA DE EL .ODIHNESTETE IN PACE .ADIO.

    Pele:

    vaccinat cu prima doza martie 2021,  

    debut cancer sept.2021,

    deces: dec.2022. 

    1. Jos palaria pentru primul comentariu.!

      In schimb , pentru penultimul, ce urat! 

      Fara nici o dovada medicala ne trezim vorbind.De unde oare au oamenii astia asemenea convingeri?

      Subiectul articolului este altul, dar tu ai de facut propaganda in orice conditii. Nu cred ca scrii prostia asta din prostie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb