Pensiile private pot deveni o afacere a Guvernului

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2006

Nu poţi participa ca fondator la capitalul unei societăţi private de pensii dacă te numeşti patronat, sindicat, asociaţie, fundaţie sau organism de plasament colectiv fără personalitate juridică. Aceasta potrivit unei norme adoptate recent de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Nici persoanele juridice din ţări cu care România nu are relaţii diplomatice nu pot participa ca fondatori la capitalul social. În acelaşi timp, persoanele juridice fondatoare trebuie să nu aibă datorii la bugetul statului.

Reacţia sindicaliştilor la aceas-tă decizie este una foarte dură. Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa, ne-a declarat: "Faptul că nu suntem admişi ca acţionari la aceste fonduri arată că Guvernul nu doreşte ca acest proces de administrare a pensiilor private să fie transparent şi în folosul salariaţilor". Domnia sa acuză Guvernul că, prin politica sa, sprijină companiile ce vor intra pe piaţa pensiilor private, o piaţă care va aduce zeci de miliarde de dolari în următorii ani. "Toţi aceşti bani vor intra în sponsorizarea par-tidelor la putere în detrimentul angajaţilor", ne-a declarat Petru Dandea.

Vicepreşedintele Cartel Alfa ne-a mai spus că proiectul de lege 558/2006, aflat în dezbaterea Senatului şi care modifică Legea 411/2005 a sis-temului obligatoriu de pensii, arată că pensiile private sunt o afacere a Guvernului deoarece "comisioanele de administrare a fondurilor de pensii private au fost majorate de câteva ori prin acest proiect de lege".

Profiturile uriaşe pe care le vor face companiile, ce vor activa pe piaţa pensiilor private, au fost facilitate de Guvern, în opinia liderului de sindicat deoarece "Guvernul a ciopârţit legea 411/2005 a pilonului doi de pensii şi a anulat-o pe cea a pensiilor ocupaţionale". Domnia sa aminteşte că "în toată afacerea asta sindicatele sunt doar cu plata şi li se interzice să devină acţionari".

Sindicaliştii ameninţă că vor ataca norma Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private. Ei cred că legea pensiilor private ar trebui modificată "pentru ca această Comisie să nu mai poată lua astfel de decizii".

Petru Dandea spune că va fi declanşată o campanie în rândul angajaţilor prin care aceştia să nu mai acceseze pensiile private şi să dejoace astfel planurile Guvernului în alianţă cu marile companii beneficiare.

Posibilitatea persoanelor fizice să devină acţionari la aceste societăţi doar dacă nu au contribuit la falimentul unor persoane juridice sau nu au fost implicate în scandaluri financiare, este apreciată de Petru Dandea ca fiind paradoxală. "Comisia impune asemenea măsuri în condiţiile în care are în Consiliul Comisiei persoane precum Vlad Soare, fostul şef al Consiliului de Administraţie de la Bancorex pe vremea când banca era sub supraveghere specială, persoană care a făcut cadou poporului datorii de miliarde prin falimentarea Bancorex", spune Petru Dandea.

Patronii reclamă dreptul acţionariatului

Mihai Păsculescu, vicepreşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară (FEPAIUS), ne-a spus că prin aplicarea interdicţiei ca sindicatele şi patronatele să nu poată fi acţionari la aceste societăţi se încalcă un drept constituţional deoarece "teoretic oricine poate deveni acţionar la orice firmă". Domnia sa a mai spus că patronatele sau sindicatele nu au pretenţia să fie administratori, în schimb partenerii sociali ar trebui integraţi de Guvern în aceste structuri pentru că "aceste societăţi se pot comporta ca nişte fonduri de investiţii parazite, iar cetăţenii pot avea de pierdut".

Nu în ultimul rând, salariaţii ar avea o garanţie în plus, crede Păsculescu, dacă sindicatele şi patronatele ar participa ca acţionari la aceste societăţi.

Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), ne-a declarat că a discutat pe această temă cu Mihai Şeitan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii care a afirmat că "sindicatele şi patronatele nu au ce să caute în societăţile private de pensii". Cristian Pârvan susţine însă că ideea este restrictivă, pentru că acţionariatul trebuie să fie liber, mai ales dacă ai banii necesari ca să poţi intra în afacere. "Se mai pune problema că cei direct interesaţi au banii depuşi în aceste societăţi şi nu e normal să le interzici participarea", susţine Cristian Pârvan. Domnia sa a amintit şi de societăţi petroliere care au în faţă sindicatul ca acţionar, iar în spate "cine ştie ce fonduri", dar a spus că astfel de cazuri nu trebuie generalizate, mai ales că sindicatele nu au puterea să devină acţionari majoritari în societăţile private de pensii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb