Proiectul controversat al Codului Administrativ va fi din nou dezbătut în Consiliul Economic şi Social care, în urmă cu două zile, a emis un aviz nefavorabil, cu obiecţii, a susţinut premierul Viorica Dăncilă.
Domnia sa consideră că este necesar un astfel de cod şi a afirmat că actul normativ va fi adoptat prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă.
Viorica Dăncilă a declarat: "Codul Administrativ este aşteptat de mulţi ani. A fost dezbătut în Parlament, noi am preluat ce s-a dezbătut în Parlament şi cred că, aşa cum este conceput, acest cod va aduce ordine în administraţia publică. În legătură cu avizul consultativ negativ dat de Consiliul Economic şi Social, vom vedea ce obiecţii au fost exprimate şi vom răspunde la acestea. Vreau ca la următoarea şedinţă a CES să îi chemăm la dezbatere pe primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene ca să transmită ei de ce sunt necesare indemnizaţiile speciale. Trebuie să avem discuţii atât cu reprezentanţii sindicatelor, cât şi cu cei din administraţia locală, înainte de adoptarea acestui cod".
Referitor la impactul bugetar cauzat de pensiile speciale, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a spus: "Impactul bugetar al indemnizaţiei speciale este cuprins între 100 şi 150 de milioane de lei pe an. Am observat şi eu că, după 6 luni de discuţii în Parlament când CES a dat aviz negativ, acum s-a întâmplat acelaşi lucru. Prin lege, suntem obligaţi să solicităm acest aviz, dar el este unul consultativ. Cu privire la aviz, este o discuţie foarte complicată, deoarece în el se menţine punctul de vedere al sindicatelor, dar nu este trecut cel al autorităţilor din administraţia locală".
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine, de asemenea, că impactul bugetar al pensiilor speciale din administraţia publică locală este unul sustenabil. Teodorovici a precizat: "Mi-aş dori mult ca primarii să vină şi să explice ei ce doresc, pentru ca toa-te părţile să înţeleagă exact. Sunt multe elemente de mare interes în acest Cod Administrativ. Poate că toate chestiunile trebuie discutate cu toate părţile în şedinţa Consiliului Economic şi Social".
Angajaţii din administraţia locală nu sunt de acord cu intenţia guvernului Dăncilă de a adopta Codul Administrativ prin orodonanţă de urgenţă, mai ales că există avizul negativ din partea CES.
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Adminis-traţie (FNSA) a solicitat, ieri, printr-o scrisoare deschisă, premierului Viorica Dăncilă să renunţe de îndată la intenţia de promovare a Codului Administrativ. FNSA cere demararea procedurilor de consultare a organizaţiilor sindicale reprezentative din sectorul de activitate ",Administraţie publică", iar după finalizarea procedurilor de consultare, Codul Administrativ să fie adoptat de Parlament, în urma dezbaterii din Senat şi Camera Deputaţilor.
FNSA susţine că nu este împotriva adoptării Codului Administrativ care poate cuprinde şi un cod privind procedura administrativă, dar un asemenea demers ar avea nevoie de "expertiza şi contribuţia tuturor partenerilor sociali". De aceea, angajaţii din administraţie consideră că adoptarea unei ordonaţe de urgenţă ridică suspiciuni de voinţă pur politică şi de nerespectare a principiilor bunei-credinţe şi îngrădeşte dreptul de participare şi implicare a tuturor actorilor interesaţi la dialogul social instituţionalizat, în adoptarea actelor normative.